Hamburg presumeix
de Beatles

«Jo vaig créixer a Liverpool però em vaig fer gran a Hamburg» - Paola Álvarez (fotos: P.Álvarez / Danny Wall)

El Periódico 30/06/09

«Jo vaig créixer a Liverpool però em vaig fer gran a Hamburg». La frase és de John Lennon i resumeix la relació dels Beatles amb la ciutat portuària. Entre el 1960 i el 1962, uns fab four gairebé adolescents van passar llargues temporades a Hamburg contractats en diferents clubs. Amb actuacions gairebé diàries de sis i vuit hores, els de Liverpool van tenir la seva millor escola –de la música i la vida– als bruts locals del Barri Vermell de la ciutat. Gairebé mig segle després, només els més fans són conscients de la importància que va tenir aquell període en la carrera de la banda.

La ciutat ha ignorat durant anys el filó que tenia entre mans i ara sembla haver despertat de cop i volta. Un museu sobre el grup i guies que recorren cada racó que van trepitjar els Beatles són el centre del nou fenomen. «Era obvi que hi havia un forat de mercat. Només era qüestió de temps que algú se n’adonés», comenta Stephanie Hempel, pionera en les guies sobre el grup. Stephanie ja fa cinc anys que ofereix un recorregut molt especial.

Començant pel primer lloc on va viure la banda (una habitació sense finestres al llavors cine Bambi) i acabant a plaça dels Beatles, acabada d’estrenar i situada entre els carrers Grosse Freiheit i Reeperbahn, on la banda va oferir la majoria dels seus concerts.

Stephanie amenitza el recorregut amb cançons. Amb el seu ukelele i la seva veu trencada, la jove no ha perdut la seva fascinanció pels fab four: «Tenia nou anys quan el meu pare em va regalar les primeres cassets del grup. Em va semblar que em canviava la vida. Vaig aprendre guitarra i vaig escriure cançons d’amor a Lennon», explica entre rialles.

 

Davant de l’Star Club, on els Beatles van fer les seves últimes actuacions d’aquell període (els seus primers grans concerts ja amb Brian Epstein com a mànager i EMI esperant-los a les oficines), Stephanie canta Twist and shout i convida el seu grup a acabar la vetllada en un dels bars més freqüentats de l’època.

Que hi havia un forat en el mercat és una cosa que també pensa Ulf Krüger, un dels cinc impulsors de Beatlemania, el nou museu sobre la banda situat a quatre passes de la plaça dels Beatles i l’Star Club.

En els 1.300 metres quadrats d’exposició hi ha objectes de la seva propietat i moltes fotos d’Astrid Kirchherr, la promesa del cinquè Beatle, Stuart Stutcliffe, que va arribar amb Lennon, McCartney i Harrison a Hamburg. L’exposició reflecteix la influència de tots dos en la banda: «Astrid pertanyia al grup denominat Exi, per existencialistes. D’ella van treure l’estil del tallat de cabells i el vestuari», explica Krüger.

La mostra no s’està de res. Dos milions i mig d’euros han convertit l’antic Museu Eròtic en un decorat de cine interactiu en què es pot cantar als estudis d’Abbey Road, colar-se a la portada del Sgt. Peppers o penetrar en una rèplica del submarí groc. Per a aquest estiu hi ha paquets de viatge amb totes les activitats relacionades amb la banda.

 
Web Beatles Oficial


tornar