Els EUA contra
John Lennon

• El Festival In-Edit estrena avui a Espanya un documental que retrata la persecució de l'FBI i Nixon al 'beatle' • El 80% del material, cedit per Yoko Ono, és inèdit - Núria Martorell

El Periódico 30/10/07

Un interessant documental que avui s'estrena a Espanya gràcies al Festival In-Edit (cine Rex, 22.30 hores) ressuscita John Lennon --el 8 de desembre farà 27 anys que el van assassinar-- per revelar la persecució a què el va sotmetre l'FBI i el president Nixon durant els anys 70. The U.S. vs. John Lennon parla sense embuts de la psicosi governamental dels EUA per les activitats del músic en el seu moment més polititzat, amb proclames constants contra la guerra del Vietnam i pro-Panteres Negres.

La cinta inclou un 80% de material inèdit, va revelar ahir un dels directors, John Scheinfeld, gràcies a la col.laboració de la viuda del músic, Yoko Ono, i de les indagacions d'aquest realitzador que, per exemple, va trobar a Viena una gravació del 1968 en què apareix la parella sota una bossa de plàstic atenent la premsa. "Ni tan sols el documentalista del lloc on estava guardada sabia que existia".

En el film es veu com Lennon va saber plantejar les seves batalles amb humor. I per al director, una de les escenes més còmiques és "quan és al llit amb Yoko, a Amsterdam, i llegeixen una carta d'al- gú que diu que els detesta i aconsella a Lennon que vagi al psiquiatre. 'Sí, potser l'aniré a veure', deixa anar. Les estrelles es prenen massa seriosament, però ell es reia de si mateix".

La resurrecció d'aquest personatge icona posa també en evidència que, malgrat els paral.lelismes entre els anys 70 i l'actualitat, Lennon segueix sense ningú que el rellevi. "Qui s'hi assembla més és Bono, però té una postura més diplomàtica. Els artistes només es preocupen de vendre. Tots tenen publicistes, advocats... amb la missió que no diguin res que perjudiqui el seu negoci.

 

He vist més de 100 hores de material de Lennon i ningú, ni Yoko, li va dir mai què havia de fer. Tot ho feia amb el cor, perquè creia que era el seu deure, i sense cap por, fet que el fa més únic: el líder del grup de rock més important no es plantejava si les seves declaracions li podien perjudicar la carrera".

Scheinfeld va explicar que quan va preguntar a Ono què hauria pensat Lennon sobre l'Iraq, ella va contestar: "Diria a Bush 'ja et vaig avisar; ja vaig dir que s'havia de donar una oportunitat a la pau, que tot el que necessiteu és amor. Si m'haguessis escoltat no estaries en aquest embolic'". ¿I què creu que Bush diria a Lennon? "Pregunta interessant. Sent Bush com és, que no li interessa res i fa el que vol sense importar-li les conseqüències, tampoc li importaria gaire el que Lennon digués".

Dubtosa vigilància
El documental narra que, quan la parella es va establir a Nova York, Nixon va posar en marxa una vasta operació perquè no obtinguessin el permís de residència. Una vigilància de dubtosa eficàcia: en els informes que l'FBI transmetia a la Casa Blanca, l'adreça del domicili estava equivocada. L'error tenia el seu mèrit: residia al Dakota, famosíssim immoble de Manhattan.

The U.S. vs. John Lennon torna la paraula a una generació d'activistes radicals i entrellaça aquestes entrevistes amb la vida de Lennon. L'última imatge és l'autor d'Imagine davant l'estàtua de la Llibertat, amb el símbol de victòria. "Ell va ser aquí i necessitem que algú recuperi els seus missatges".

 
Web Beatles Oficial


tornar