ACTUALITAT
2000
juliol - agost -
setembre - octubre
- novembre - desembre

2001
: gener - febrer - abril - maig - juny - juliol - novembre

2002

Logotip de la Campanya

Fòrum Salvem el Cementiri

22 desembre 2000

...........
.
"La Vanguardia" del dia 21/12/00 informa en un 'curt' titulat "Sant Andreu pide voz sobre el tanatorio", de que:

"Todos los grupos del pleno del distrito de Sant Andreu aprobaron una moción en la que se pide al Ayuntamiento de Barcelona que se consulten al distrito 'todos aquellos temas vinculados con la construcción de un tanatorio en el cementerio de Sant Andreu'. Desde el distrito discrepan de los vecinos que han afirmado que el distrito no

tenia interés en solucionar el conflicto creado por el tanatorio. Un portavoz municipal aseguró ayer que la moción aprobada por unanimidad es buena prueba de que eso no es así"

A veure si és veritat que l'Ajuntament de Barcelona els consulta. I a veure que en diuen i que fan, si defensar la voluntat dels andreuencs, o bé, com en tantes i tantes ocasions, volen suavitzar la 'roda de molí' per voler-nos-hi fer combregar.

21 desembre 2000

...........
.
"La Vanguardia" del dia 21/12/00 es fa ressò de la putinada, en l'article, de Felip Vivanco, "Sant Andreu reúne seis mil firmas contra la reforma del cementerio", dintre les 'pàgines grogues' de "VIVIR EN BARCELONA", amb el subtítol : "CIUDADANOS - Los residentes piden respeto al camposanto, abierto hace 161 años, y rechazan el traslado de tumbas para construir un tanatorio".

També s'hi pot veure una fotografia, de Patricio Simón/Archivo, de la Capella que tenen la pretensió d'enderrocar i d'una maqueta on es pot veure el 'maravellós' tanatori i la destrossa històrica i contra la voluntat dels andreuencs que voldrien perpetrar.

anar a ampliació de la maqueta
13 desembre 2000

...........
.
El Síndic de Greuges de Catalunya, Sr. Anton Cañellas, sí que ha respost -ben al contrari dels administradors municipals, que es fan l'orni- a les prop de 6.000 cartes de veïns andreuencs (i no andreuencs) en les que se li demana la seva intervenció, per tal de impedir la destrucció parcial del Cementiri i la posterior construcció del negoci del tanatori dintre el seu recinte.

En ella es compromet a vetllar pel compliment de tos els tramits que permetin la participació ciutadana i el manteniment dels drets dels que poguessin resultar afectats.

També s'ha adreçat a l'Ajuntament de Barcelona fent-li avinent tot un gruix de considerancions.

Amb la Sindicatura de Greuges alertada i amatent, Sant Andreu de Palomar pot quedar més tranquil en l'aspecte de que no passarà, com en altres ocasions, que ens trobessim amb 'fets consumats' sense temps ni ocasió de fer res per a impedir-ho.

Fent 'clic' aquí es pot accedir al text sencer, adreçat a la presidenta de l'Associació de Veïns de Sant Andreu de Palomar.

04 desembre 2000

...........
.

......


La representació de la capella que pretenen enderrocar ha concentrat l'atenció del Cercavila de la Festa Major de Sant Andreu de Palomar.

Després de molts dies de treballar-hi i sense haver pogut mantenir el 'secret', perquè membres de l'Ajuntament de Barcelona es van colar en el 'taller' on es preparava, una reproducció en tres dimensions, de més de dos metres d'alt, de la capella reproduïda al logotip de la Campanya, va participar al Cercavila, amb la pancarta 'Salvem el Cementiri' i precedida d'una altra de l'A.VV.

També es varen regalar 2000 globus amb el logo imprès i es van repartir uns milers d'octavetes informant de la putinada als veïns i veïnes que veien passar el Cercavila.

Per la BTV va ser el més remarcable de l'inici, tardà, de la Festa Major. Tot l'espai que van dedicar-hi en les Notícies va mostrar i comentar el 'gegant' de la Capella i la Campanya Salvem el Cementiri.

 

(Gràcies Sergi i Teresa [ Matalasseria Làzaro ],Teixits F.Rovira, Martin A.G., Iberplan, Imatge, Elèctrica Sant Andreu, xagori... per haver-ho fet possible)

-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-
25 novembre 2000

...........
.

La Vetlla de Sant Andreu -el drama sacre que s'ofereix amb èxit cada any per Festa Major, a la Parròquia de Sant Andreu de Palomar- i la mateixa Parròquia, van col·laborar amb la Campanya Salvem el

Cementiri, permetent la instal·lació de la taula de recollida de signatures dintre l'espai de l'entrada i que la pancarta "SALVEM EL CEMENTIRI" coronés la porta del recinte.

05 novembre 2000

............
.
Es va celebrar, ahir dissabte, la Castanyada Andreuenca "CASTANYA!! AL MONIATO".

Els forns aportats per l'amic Romero Vicente vàren funcionar a ple rendiment des de les quatre de la tarda (en una altra ocasió s'hauran d'encendre més aviat) rostint castanyes i moniatos, sense molestar gens amb el fum (molt ben controlat) i deixant anar una deliciosa flaire.

Els andreuencs varen respondre explendidament, adquirint els Lots de castanyes, moniato, panellets i moscatell/refrescos, signant les cartes contra la barrabassada del tanatori i deixant-se animar amb un, fins ara desconegut per aquestes contrades, excel·lent grup d'animació, "La Tresca i la Ventresca" (933 877 602 per qui vulgui retrobar-los)

Els Tabalers de La Satànica es van passejar per Sant Andreu fent xibarri i recordant la festa i l'Esbart de l'Escola Pegaso va tancar l'acte amb dues interpretacions de dances tradicionals del País.

Tot plegat, un pas més per a deixar clar a aquests senyors americans/francesos/barcelonins, només preocupats dels seus beneficis econòmics, de l'empresa 'Serveis Funeraris, S. A.", que del Cementiri de Sant Andreu de Palomar, NO TOCARAN NI UN MAHÓ!

02 novembre 2000

............
.
El diumenge 29/10/00 i el dimecres 01/11/00, la Comissió va plantar, des de les 10.00 h. fins a les 18.00 h., una taula a l'entrada del Cementiri de Sant Andreu de Palomar, per a informar de l'intent d'agressió al Cementiri i per a recollir signatures per a les cartes agreçades a l'Alcalde de Barcelona i al Síndic de Greuges de Catalunya.

Veïns del Barri de Porta s'hi van afegir amb una pancarta seva "NO NO NO TANATORI".

L'èxit va ser total. Milers de persones que anaven a honorar els seus traspassats, varen ser informats de la pretensió de l'Ajuntament de Barcelona i de l'empresa municipal Serveis Funeraris, SA., de putinejar capella, tombes i cadàvers per tal d'instal·lar un rendible, per als promotors de l'agressió, tanatori. Es van recollir entre 2000 i 3000 signatures noves oposant-s'hi.

Per altra banda, continuen els preparatius de la Castanyada Andreuenca "CASTANYA!! AL MONIATO" per el proper dissabte dia 04/11/00, on es seguirà informant i recollint signatures.


La Comissió té preparades 500 racions de castanyes, moniato, panellets i moscatell o refrescos, que cobrarà, per tal d'anar financiant la Campanya, a 200 o 250 pessetes.
-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-
25 octubre 2000

............
.
S'incien els preparatius per a organitzar una Castanyada Andreuenca, sota l'slògan: CASTANYA!! AL MONIATO.

L'objectiu és arribar de manera suau, educada i festiva al poble de Sant Andreu de Palomar, tot difonent i aclarint tant la Campanya, com el motiu que l'ha endegada.

Hi hauran castanyes, moniatos, panellets i xurrupets de moscatell.

Els Tabalers de La Satànica de Sant Andreu es passejaran per cridar l'atenció dels que no se n'hagin enterat pels cartells i les octavetes preparades.

L'amic Roger Canals, animador infantil, s'en cuidarà de que la canalla s'ho passi bé entre castanya i castanya.

En definitiva, que es celebrarà la tradicional Castanyada (quatre dies més tard, però els productes típics son bons fins i tot un mes després) a La Rambla, símbol de la voluntat dels andreuencs i ens ho passaem bé, que també toca.

08 octubre 2000

............
.

Una boníssima assistència de veïns i veïnes al Cementiri de Sant Andreu de Palomar, a l'acte d'Homenatge a Ignasi Iglésias, a la seva tomba.

Bo i acabada l'ofrena floral de les Entitats del nostre Poble, i mentre la feien els partits polítics, s'ha desplegat la pancarta de la Campanya, amb la llegenda "Salvem el Cementiri" i el logo de la Comissió. Així, el representant de l'Ajuntament de Barcelona, el Regidor del Districte Sant Andreu, ha hagut de fer el seu ambigu parlament (en el que no s'ha atrevit a qualificar Sant Andreu de "barri", com té per costum) tenint com a fons l'exclamació dels andreuencs.

 

Al finalitzar, els assitents han baixat en manifestació, lenta ja que hi havia molts avis i àvies, ocupant els carrers i tallant l'avinguda Meridiana per a creuar-la, fins a la Casa Nadiua del Poeta del Poble (seu del Centre d'Estudis Ignasi Iglésias, avui en dia també amenaçat pel centralisme de l'Ajuntament de Barcelona). Allà s'ha assistit a l'ofrena d'una corona de llorer, amb la pancarta encara desplegada i tot seguit s'ha anat a la plaça de Les Palmeres ón s'ha instal·lat una taula, en la ballada de sardanes, per a seguir recollint signatures en contra de la barrabassada.

A les Notícies, la BTV s'ha fet ressó de l'acte del Cementiri i de la manifestació.

04 octubre 2000

............
.

Convocatòria per a tothom per el diumenge 08 octubre a les 11.00 h. al Cementiri de Sant Andreu de Palomar per a homenatjar en la seva tomba a l'Ignasi Iglésias,

 

El Poeta del Poble, i fer notar la ferma ressolució de la Comissió i de Sant Andreu de Palomar a no permetre el putineig del Cementiri.


04 octubre 2000

.............

Nova trobada amb representants de l'Associació de Veïns del Barri de Porta.

Que informen sobre la manera en que, des dels balcons dels edificis al voltant del Cementiri, van poder veure com es buidaven quasi un centenar de ninxos de la paret oest i les restes eren llançades

 

sense cap mirament ni escrúpol a l'hossera a l'extrem sud. Fins i tot alguns veïns vàren increpar els funcionaris, que no en van fer el més mínim cas.

Aquesta és la "sensibilitat" i el "respecte absolut" amb que tracten els nostres avantpassats.

-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-
28 setembre 2000

.............

Trobada en els locals nous de l'A.VV. amb representants de l'Associació de Veïns del Barri de Porta.

S'intercanvia informació, s'aclareixen punts, s'agafa compromís de col·laboració i s'aprofondeix en els punts de coïncidència, dels quals s'identifica com el més fort i sòlid la voluntat de tots de no

 

permetre, de cap manera, que putinegin el Cementiri de Sant Andreu de Palomar per construir-hi cap tanatori. També la coincidència d'exigir la rehabilitació de la Masia de Can Pere Valent.

Queda plantejada la coordinació d'accions.

27 setembre 2000

..............

Després d'avançar en la recollida de signatures a les Cartes a l'Alcalde i al Síndic de Greuges, instal·lant una taula a diversos punts de Sant Andreu, la Comissió Salvem el Cementiri ha fet entrega d'unes 1.500 més als destinataris.

 

La Campanya ha sigut recollida per BTV,
que en les 'Notícies' del dimarts 26/09/00,
tant a migdia com al vespre, s'en fan ressò amb un reportatge, entrevista inclosa.


8 setembre 2000

............

Presentació, dins els actes de commemoració a Sant Andreu de Palomar de la 'Diada Nacional de Catalunya 2000' ,
del logo de la campanya i de la Comissió Salvem el Cementiri, del primer cartell i la primera octaveta, amb text:

"NO volem el tanatori DINS el CEMENTIRI - No permetem que es pertorbi el descans dels nostres avantpassats, ni que enderroquin i putinegin el nostre patrimoni ni la nostra història.


RETORNAMENT del CEMENTIRI al territori de SANT ANDREU - Exigim el

 

retornament administratiu al territori de Sant Andreu per evitar aquesta i futures agressions del Cementiri de Sant Andreu de Palomar, construït l'any 1839 i 'reordenat' el 1984 dins el Districte Nou Barris, davant la ignorància i la manca de sensibilitat dels que no fa 161 anys que hi enterren els éssers estimats."

Això rempren les accions fins aconseguir que s'aturi el desgavell i s'aconsegueixin els objectius de tots de rehabilitar Can Valent i que sigui retornada l'administració del territori del Cementiri a Sant Andreu.

-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-
18 agost 2000

..........
Van sortint periòdicament, enganxats estratègicament per algunes parets de Sant Andreu, uns pasquins signats SSAP:

"SANT ANDREU DE PALOMAR NO VOL EL TANATORI a l'interior del recinte del Cementiri... SSAP"

"Andreuencs! Andreuenques! SALVEM EL CEMENTIRI DE SANT ANDREU DE PALOMAR. NO VOLEM CAP TANATORI dins les instalacions del cementiri.
 

VOLEM la Rehabilitació de la masia de "Can Pere Valent" com a tanatori. VOLEM el Retornament administratiu del CEMENTIRI al territoti del Poble... SSAP-2"

"SANT ANDREU DE PALOMAR (escut de Sant Andreu de Palomar) un poble mil·lenari EL TEU POBLE i no pas un barri més de Barcelona... SSAP-3"

Acompanyats d'una còpia a Din A-3 del Manifest de la Comissió.

12 agost 2000

.,,,.....
L'informatiu diari virtual e-notícies.com es fà ressò de conflicte i publica un article:

"Campanya en defensa d'un cementiri L'associació de veïns de Sant Andreu de Palomar ha posat en marxa una campanya sota el lema "Que no ens potinegin els morts" per a evitar la construcció d'un tanatori al cementiri d'aquest barri barceloní. La decisió municipal significaria l'enderrocament de la capella i l'expropiació d'un cojunt de nínxols del recinte.
Els veïns proposen, en canvi, la
  rehabilitació de la masia de "Can Pere Valent", ara en estat ruinós, per a ser utilitzada com a tanatori. L'associació ha posat en marxa una plana web (www.sant-andreu.com) i recomana enviar cartes tant a l'alcalde de Barcelona, Joan Clos, com al síndic de greuges, Anton Cañellas, per a expressar la seva disconformitat en el fet. La comissió creada a l'efecte demana igualment que l'esmentat cementiri, construït l'any 1839, deixi de pertànyer al districte de Nou Barris, al qual fou assignat en la reordenació de 1984. - 12/08/00

05 agost 2000

.........
Apareixen a la WEB STAP imatges del Cementiri de Sant Andreu de Palomar , a la secció d'Imatges d'Ara de STAP .   La recollida de Cartes signades segueix a bon ritme, malgrat l'època de vacances. Veïns andreuencs del propi Barri de Porta i d'altres indrets s'hi adhereixen.
-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-:-

27 juliol 2000

.........
A l'A.VV, reunió de la comissió 'Sant Andreu de Palomar SALVEM EL CEMENTIRI', per a informar de la reunió amb els representants de l'Ajuntament de Barcelona i per a sentar les bases de l'estratègia a seguir bo i passat l'agost.
En els plantejaments i les formes d'expresar-los, es veu la riquesa d'opinions
  i estils amb que es compta en la Comissió i la força que la suma de tot ells dona davant la llarga i dura lluita que espera al poble de Sant Andreu de Palomar front l'ajuntament de Barcelona i l'empresa pública "Serveis Funeraris, S.A.", participada per una companyia nord-americana ("business is the business" / "el negoci és el negoci")
26 juliol 2000

..,,.....

Reunió a la seu del 'Districte Sant Andreu', a quarts de vuit del vespre. Hi assisteixen per part de l'Ajuntament de Barcelona el senyors Ferran Julian, regidor, Sergi Pujante i Albert Batlle, regidor i president del consell d'administració de l'empresa pública "Serveis Funeraris, S.A.". Per part de la Comissió 'Sant Andreu de Palomar SALVEM EL CEMENTIRI' , Isabel Roig, Pere Grau, Mª Teresa Mariné, Lluís Gonzàlez, Anna Mª Moure i Xavier Gómez.
Comença la reunió amb més de mitja hora de retard per causa del Sr. A. Batlle, que explica que 'només' tenen un 'projecte base', una mena de avantprojecte que contempla l'enderrocament de la capella i els ninxols dels voltants, per a fer un tanatori amb deu capelles de vetlla, una sala d'oracions, serveis, cafeteria, etc. i que preten construir una nova capella, més petita, si arriben a un acord amb el Col·legi de Rectors, amb qui, sembla ser, ja ho ha parlat.
No aporta cap dada nova i tot el seu discurs es basa en les 'excel·lencies' del tanatori i el 'respecte' en el trasllat dels difunts.

 

Per part de la Comissió se li manifesta la reivindicació, dient-li que:
S'accepta la idea de fer un tanatori rehabilitant la masia de Can Pere Valent, i que si creuen que allà no els va bé, que busquin ells uns altre lloc, però que no s'acceptarà de cap manera que ens toquin el Cementiri i que, a més a més, se li exigeix que en tinguin cura donat l'estat de deixadesa en el seu manteniment actual.
Explicacions, amb actituds de prepotència, arguments i una proposta alternativa de que contemplin, com a màxim, les possibilitats que pot oferir la 'caseta del guarda', cosa a la que es comproment sense massa convicció el Sr. A. Batlle, que insisteix en que se li permeti mirar de convencer a la Comissió amb el 'projecte' de l'empresa un cop el tinguin elaborat.
Després de diversos moments tensos, quan se li fa l'afirmació de que no se'ls permetrà que remenin el Cementiri, o quan se li retreu que facin més cas a les bronques dels veïns que al bon sentit comú, es queda per a retrobar-se a primers d'octubre, recordant-se-li que la Comissió no caviarà d'opinió i que seguirà la campanya 'Salvem el Cementiri'.

22 juliol 2000

..,,,.....
El butlletí de l'Associació de Veïns de Sant Andreu de Palomar "Sant Andreu de Cap a Peus", hi dedica la portada amb una fotografia a pàgina sencera, la seva editorial :
  "Salvem el Cementiri" i dos articles (pàg. 16 i 17) "Polèmica pel cementiri de Sant Andreu" i (pàg. 17) "Garantir-nos la pau eterna".
21 juliol 2000

,,........
el Periódico publica una petita notícia en la secció Coses de la Vida:

"'L'associació de veïns de Sant Andreu entrega 1.800 firmes contra un tanatori'
Segons la presidenta de l'entitat, Anna Maria Moure, el projecte de l'Ajuntament de Barcelona preveu "eliminar la cripta
  subterrènia de la capella, les tombes del voltant i modificar la porta d'entrada i el jardí". L'associació també va fer entrega de les firmes i d'un manifest en que proposa la rehabilitació de la masia de Can pere Valent, situada a la vora del cementiri i actualment en estat de ruïna, per a la construcció del tanatori."

20 juliol 2000

..........
A 2/4 d'11 del matí, es reuneixen,
a l'entrada principal de l'Ajuntament de Barcelona, una representació de la Junta de l'A.VV, de la comissió 'Sant Andreu de Palomar SALVEM EL CEMENTIRI' i dels mitjans de comunicació i
es fa una declaració a la TV de Sant Andreu - BTV (que ho emet a les 'Notícies' del migdia). Tot seguit es va a la secció de registre de l'Ajuntament BCN amb les primeres 1.700 cartes d'andreuencs i andreuenques dirigides a l'actual Alcalde de Barcelona, expresant-li el rebuig a variacions a l'interior del Cementiri de Sant Andreu de Palomar i reclamant la reincorporació del mateix al 'Districte Sant Andreu'.
  La intenció era entregar les cartes una per una, no una acompanyant les altres, cosa que ha desbordat els efectius de la secció. Amb negociacions i propostes de fer una sentada, s'ha arribat a fer l'entrega de dues-centes cartes individualitzades i la resta acompanyades per una instància, no sense certa tensió i certes actituds prepotents.

Al mateix temps, però sense cap entrebanc, s'han lliurat al registre del Síndic de Greuges de Catalunya les 1.700 cartes dirigides a ell, demanant la seva intervenció.

19 juliol 2000

.........
En el pati de l'A.VV. es reuneix la comissió 'Sant Andreu de Palomar SALVEM EL CEMENTIRI' i es prepara l'estratègia, les tasques i les accions a seguir i realitzar d'aquí a la tornada de vacances.
S'acorda la forma en l'entrega de les cartes a l'Alcalde i el Síndic pel dia següent.
 

El contacte amb les Entitats de Sant Andreu de Palomar per a donar-els-hi a conèixer el Manifest i demanar la seva adhessió.
La preparació d'un logo i uns primers cartells, per a donar-ho a conèixer i sensibilitzar els andreuencs.

I la representació a la trobada amb els Regidors de l'Ajuntament de Barcelona dels districtes de 'Nou Barris' i 'Sant Andreu', la propera setmana.


19 juliol 2000

.........

el Periódico publica una col·lumna de'n Josep Maria Huertas, sota el títol:

"'Sant Andreu lluita pels seus morts'

Les dues dones acaronen, l'una darrera l'altra, el relleu que mostra Francesc Pla, conegut com el Santet. Va morir fa més de 80 anys, però encara és un personatge venerat per molts andreuencs que hi confien. La tomba està envoltada d'exvots, flors, fotografies. Ara pot desapareixer, diuen.

És un seguit de gent el que entra a la seu de l'Associació de Veïns de Sant Andreu per signar el manifest Salvem el Cementiri de Sant Andreu de Palomar. Demà dijous Anna Maria Moure, presidenta de l'entitat, durà més de 1.500 signatures a l'Ajuntament de Barcelona per protestar pel que els sembla una barbaritat. L'Institut Municipal de Seveis Funeraris projecta aixecar un tanatori a la part del cementir on es troba la capella i un seguit de tombes com la del Santet. El director, Joan Cornet, es va informar del nou catàleg de patrimoni i va saber que aquesta part del cementiri no està protegida. I va néixer la idea.

 

Els veins volen veure el projecte, però els fan passar amb cançons. Mentrestant, han elaborat aquest manifest on demanen tres coses: que el tanatori no es faci dins el cementiri; que s'aprofiti la masia de Pere Valent per fer-lo, i que el cementiri retorni administrativament a Sant Andreu, ja que des del 1984 pertany al districte de Nou Barris.

Lluís Gonzàlez, vicepresident de l'Associació de Veïns de Sant Andreu, es plany de la poca sensibilitat municipal davant d'un tema tan delicat. "No es tracta d'anar resolent cas per cas, sinó d'enfocar la questió des d'un punt de vista col·lectiu. Qui no hi té enterrats els pares hi té germans, o avis o fills...", explica amb convicció Gonzàlez.

Moure ha escrit a l'alcalde i al cardenal, ja que la tomba col·lectiva dels preveres també se'n va en orris, si prospera el tanatori tal com està previst. Mentrestant, Can Pere Valent, la masia sense sostre situada a les portes del cementiri, que l'Associació de Veïns Sant Andreu proposa com alternativa, exhibeix una pintada significativa: "No teneis vergüenza". Vés a saber contra qui va la pulla."


2000 : juliol - agost - setembre - octubre - novembre - desembre
2001 : gener - febrer - abril - maig - juny - juliol - novembre
El Futur del Cementiri de Sant Andreu
cartes - imatges - manifest - imatges de la Campanya - Fòrum
Tornar
WEB STAP - Pàgina Inici

webstap@sant-andreu.com