ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP
 a Sant Andreu de Palomar
ens hi juguem el nostre futur
Malament anem per aquest camí (comentari a "Seamos Serios" d' A. Fortes)

Encara sent del tot respectuós amb l'opinió de tothom, més quan és tracta del President d'una AVV d'altre barri o poble com és el Sr. Antonio Fortes (AVV la Sagrera), m'atreveixo a fer "quatre" comentaris respecte aquest, jo diria, intent de manifest sobre el Pla Sant Andreu Sagrera ja que és un tema que ens afecta a tota la ciutadania inclosa les gents de Sant Andreu. L'objectiu que hem marco és reflexionar sobre alguns aspectes MOLT IMPORTANTS sota el meu entendre i que penso positius ACLARIR per millorar la suma de forces veïnals i ciutadanes.

Voldria aclarir que defineixo "aquesta aportació" del Sr. Fortes als seus veïns com un "intent de manifest" perquè una vegada llegit tres vegades de forma, diguem-ne, normal i dues més de manera molt lenta i analítica, sempre he arribat a la mateixa curiosa conclusió; aquest escrit veïnal més que explicar en que consisteix, en que afecta i que s'ha de millorar del Pla Sant Andreu - Sagrera, dons..... sembla una "autojustificació" de perquè la Plataforma Veïnal creada com a instrument d'unió de forces veïnals i ciutadanes, no troba raonable que segons quines "organizaciones micronèsinas" que no s'han adonat "de que la lucha no es la misma que la de los años 80" amb dirigents "unidos al individualismo y la vanidad" i per tant, organitzacions que tan sols són "crupúsculos que alteran la vida social" més val arraconar-les en virtut de "la eficacia solidaria".

Clar, tot això és difícil d'entendre tot en si mateix, però el que "no m'acaba de passar" és que posats a treure gent del mig, dons..... "¡SEAMOS SERIOS! La plataforma se tiene que poner al frente de todo esto eligiendo una comission representativa, para negociar con las administraciones. No podemos permitirnos el lujo de tener asambleas permanentes, ya que llegariamos tarde a todas partes."

Analitzem l'assumpte:
· Tots que estem al mon de la participació ciutadana ens queixem del mateix mal; la implicació ciutadana i per tant, la seva participació en la vida comunitària més que afeblir-se en aquests últims vint anys, quasi ha desaparegut de forma molt preocupant. És el que els experts anomenen "anòmia social" o "enquistació de la cultura de delegació social". Algo així com que passem de tot menys del "Gran Hermano". Un exemple clar el trobaríem en aquest pla urbanístic anomenat "Sant Andreu-Sagrera" ja que sent seriosos, devem assumir tots plegats (polítics de la participació social, representants veïnals i altres ciutadans interessats) que la ciutadania NO EN PARLA, i per tant, NO EL FA SEU. Les gents de Sant Andreu i entenc, les de la Sagrera també, no coneixen suficientment els diferents aspectes d'aquesta intervenció urbanística que ens afectarà molt seriosament si no aconseguim endreçar-los. Llavors, quin és el camí a seguir, quin és el nostre paper a jugar?. Sota el meu entendre informar i crear el suficient neguit social a fi que un pla urbanístic com aquest, que recordem afectarà directa e indirectament a més de 200.000 persones, sigui conegut e intervingut de forma participativa. Per tant, la primera reflexió que faig públicament és que aquí no sobra ningú; ni "organitzacions micronèsicas" ni ningú. Jo diria més be que falten organitzacions i gents que coneguin el pla i el vulguin treballar per traslladar al conjunt del veïnatge (entre altres col·lectius com els botiguers, etc.) el neguit suficient a fi de "forçar" la reflexió i participació social que tant necessitem. Ex: El que es fa en aquest mateix fòrum és una bona cosa i que jo sàpiga més un fòrum més "micronèsico" no pot ser, de fet ho porta una sola persona.

 

 

· La meva segona reflexió ve adreçada a que entén el Sr. Fortes com "crupúsculos que alteran la vida social". La comunitat és plural en idees, sensibilitats i per tant, en les seves creences. Si vostè vol abanderar allò que anomena "personas representativas del territorio" tindrà ALMENYS que escoltar "aquells" que no són del seu pensament social o veïnal. Si ningú "insulta, bufeteja o amenaça a ningú" tots tenen el dret i jo afegiria el deure, de participar en allò que li afecta. Potser a la Sagrera es donen "d'osties" els veïns que no comparteixen les mateixes idees. Vagi llavors per endavant el meu suport solidari. Si no és així, si les entitats i els ciutadans, recordem, plurals en idees, sensibilitats i necessitats socials, guardem unes "mínimes formes respectuoses" a l'expressar el que pensem i necessiten....crec que vostè ha confós "alterar la vida social" amb "la pluralitat social i de idees" que caracteritza la participació ciutadana.

· Per últim crec francament molt desafortunades les afirmacions del Sr. Fortes referides a "No podemos permitirnos el lujo de tener asambleas permanentes...." i tanmateix, les referents a que "la Plataforma se tiene que poner al frente de todo este eligiendo una comisión representativa". Penso, segons informacions dels mitjans de comunicació que falta bastant de temps per a que comencin les obres de l'AVE a Sant Andreu i a la Sagrera i per contra, vostè Sr. Fortes proposa (almenys és el que jo dedueix en les seves afirmacions) que la Plataforma Veïnal no té temps de fer cap assemblea informativa i de participació veïnal per captar i POTENCIAR el neguit veïnal. No ho entenc, francament, no ho entenc. Jo pensava que les AVV han de ser instruments de participació veïnal, és a dir, un espai de trobada de la comunitat per "consensuar" les idees i preocupacions de tothom i vostè, proposa no vol fer assemblees?. Dons que vol fer?. Ho trobo altament del tot desil·lusionat com a veí. Per altra banda Sr. Fortes, això de distingir entre Plataforma Veïnal i Comissió de Seguiment és "divide i vencerás". Si a la Plataforma Veïnal estan representades TOTES les AVV existents al territori afectat (amb la suma de pluralitat de idees, visions i necessitats territorials) i és aquí on recau la SEVA FORÇA perquè nassos vol crear una "Comisión de Seguimiento" ?. Si han estat capaços de realitzar les al·legacions tots plegats, tots units, amb pluralitat i una mínima coordinació perquè no poden defensar-les tots plegats d'igual forma? I no hem surti amb allò de que set AVV col·lapsen una reunió de treball amb l'Ajuntament i cinc no. Perquè al final de tot el camí he pogut esbrinar que la "Comision de Seguimiento" que proposa està composta per les mateixes AVV que configuren la Plataforma Veïnal menys l'AVV del Clot i l' AVV de Sant Andreu -Tramuntana (Zona Nord). Jo crec, que a menys pluralitat, a menys participació, a menys representació veïnal i d'entitats....MENYS FORÇA (i li recordo que no van sobrats).

Conclusions:
Sr. Fortes, escolti als seus veïns i no tant sols a les seves idees, provoqui la participació ciutadana mitjançant assemblees veïnal (quantes més millor) i sobretot, sigui plural i democràtic amb la comunitat per que el fet de que no tots pensin com vostè no vol dir que no tinguin dret a participar i "dir la seva" en allò que ens afecta a tots. Per cert, un consell, sigui una mica més respectuós i baixi del seu pedestal presidencialista que per aquest camí "flaco favor" ens està fent als veïns i a la nostra honesta participació.

 

Per ara anònim
10/10/03

"Fòrum General de STAP"
10 d'octubre 2003

és una nova potinada... els hi permetrem?
recordem el Cementiri, Can Fabra, Can Guardiola, la Rambla, l'escola Pegaso, la Meridiana, les masies... ara, també, les Casernes
imatges -1 -2 - 3 - 4
webstap@sant-andreu.com
Sant Andreu de Palomar Segle XXI - STAP21
Adeqüem l'escut de la Unió Esportiva Sant Andreu !!
WEB STAP - Pàgina Inici
Els Segadors
Fòrum STAP
participa !
l'Escut de STAP
Tornar