pàgina inici Cor Estiu 2009
Aquests són Capítols d'Estiu, fets per anar aguantant fins a l'inici del tram final de la 9a. i última temporada
No s'emeten mai per la tele (de moment)

CAPÍTOL 09
l'últim d'El Cor de l'Estiu
de divendres 07 d'agost del 2009
..- Roser..., però vostè..., què hi fa aquí?

Ella estava acompanyada pel seu marit, el Jaume Vidal, i tots dos em miraven somrients. Sortíem d'una estació i la veu de anunciava la següent:
- Pròxima estació...
-
'Urquinaona''. Correspondència línia 4.

- Jo la feia amb el Felip, Roser... Amb tots els respectes, Jaume.
- Tranquil noi, no te n'has d'amoïnar per res
-digué ell.
- Sí, fill, jo estava amb el Felip i ens ho vam passar molt bé les setmanes que hem estat junts. Aquests dies he pogut oblidar tots els mals que patia. M'han fet molt feliç i així ha estat la meva mort, dolça i tranquil·la, al llit, sense patiments.
- Ho sento molt, Roser. Ara que tot li anava tan bé...
- No passa res, de debò. Jo aquí estic molt bé també. M'he retrobat amb el meu home i amb el meu fill. I també amb el meu cunyat, l'Esteve. No hem de tenir por a res, ni tan sols a la mort. És una cosa natural, que arriba en qualsevol moment. I és l'única cosa certa que sabem que ens passarà tard o d'hora.
- A mi em va agafar per sorpresa, a la farmàcia. Un atac de cor. Ho recordes?
- I tant! Tot per culpa del carallot del nostre fill. I total, per què? Perquè s'acabés traient la vida com un cobard?
- S'hauria de sentir molt malament per tot el mal que havia fet
-vaig dir -. És una fugida, però també una solució.
- No. Un s'ha de morir quan toca -diu la Roser -, ni abans ni després. Uns moren a vegades perquè ja han fet el que havien de fer. Com l'Andreu Ferrero...
- Abans de morir vaig encarregar-me de que absolguessin al David de l'assassinat de l'Alícia
-digué ell darrere meu.
- Vas defensar a un assassí! -cridà l'Alícia des de l'altra punta del vagó.
- No els hi facis cas -digué el Jaume -, estan així des que van trobar-se en aquesta part del món. Però segueix, estimada.
- També arriba la teva hora quan vol ser la causa d'un canvi radical en la vida d'alguna persona que t'envolta. Com quan va morir la filla dels Peris o el fill del Fabra.
- Encara noto el sabor salat a la boca
- digué l'Albert -. Pobre Marta. Em va saber tan greu deixar-la sola..., a pocs dies del nostre casament...
- Però aquest tipus de mort és molt injusta
-vaig replicar -. Si algú necessita canviar la seva vida, no hauria de ser a costa de la d'algun altre!
- La Marta mai seria el que és ara si jo seguís viu. Hauríem tingut fills i això l'hagués apartat de la seva carrera.


El metro s'atura quan arribem a l'estació. L'Andreu i l'Alícia baixen i reprenem la marxa amb els altres passatgers.
- Pròxima estació...
-
'Arc del Triomf'.

- La Marta, després de la teva mort, es va enfonsar. Va prendre pastilles, va llançar-se als braços de l'Ivan, va avortar... Tu creus que això és el canvi de vida que esteu dient?
- L'important és l'ara. Saps perfectament la vida actual que porta la Marta. Ha trobat el seu camí i això no hagués passat si jo hagués estat viu.
- Albert, no ho veig així. Igual és que no tinc el mateix concepte de la mort que teniu vosaltres.
- Quan siguis conscient de la teva, llavors ho entendràs tot molt millor, creu-me
-digué la Roser.
- I nano, ja et dic jo que costa de pair la teva pròpia mort -digué l'Albert -. Jo vaig lluitar per seguir viu però ja era massa tard. El meu destí estava signat. I el patiment de veure a aquells a qui estimes com ho passen tan malament... o la impotència de no poder impedir que els hi passi alguna cosa dolenta..., com quan van violar a la meva germana... Tot això és molt dur.
- Però un s'acaba acostumant, ja ho veuràs
-digué el Jaume.
- Quan ets gran tot triga menys temps a entendre's. Però el problema és quan ets jove i penses que tens tota la vida al teu davant -diu la Roser.
- Aleshores, estic aquí perquè vaig a morir? Perquè he mort ja?
- No t'amoïnis. Quan acabis aquest trajecte, ho entendràs tot... No has de patir abans d'hora. Com ja saps, tu només has de gaudir d'aquest viatge.
- Anem, Roser. Nosaltres baixem en la propera.
- I jo! Haig d'intentar treure'm aquest sabor de boca que se'm va quedar...
-diu l'Albert.
- Bé, Channing. Pot ser que ens tornem a trobar. Sigui en aquesta o en l'altra vida, ha estat un plaer haver-ho fet -diu la Roser.

El metro arriba a l'andana d'
'Arc del Triomf'. El primer en baixar del vagó quan s'obrin les portes és l'Albert. La Roser i el Jaume em somriuen un cop més abans de baixar. Al cap d'uns segons, em torno a quedar tancat i el metro comença a moure's.

No triguen en avisar que em dirigeixo cap a
'Marina', i fins arribar allí jo no deixo de donar-hi voltes a tot el que la Roser m'ha explicat sobre la mort. Em sec esperant la propera trobada. Però ningú apareix fins que a la següent estació puja algú que em repugna.
- Hola, Channing..., sí. Aquí em tens. No totes les trobades han de ser agradables, oi?
- Emili Orpinell...
- Ja veus. Amb el tret al cap i tot... Quin tros de fill de puta va ser el Gerard, oi? Puc seure?
- Sí.
- D'acord. Sent així, ja podem marxar.

El comboi posa rumb cap a la següent estació:
'Glòries'.

- A
...! quina conversa més maca amb la Roser, veritiat?
- No sé si maca seria la paraula més adient per definir-la.

L'Orpinell riu.
- Això està bé, que malgrat tot no perdis el sentit del humor. Al lloc on vas, et farà falta. Però no parlem d'això. Parlem d'un altre fet que et pot portar a perdre la vida.
- Hi ha un altre a més dels que m'ha dit la Roser?
- Clar que sí! El més obvi! Et mors quan tota la teva vida has sigut un grandíssim fill de puta... O no em diràs ara que els dolents no acabem sempre així?
- La majoria de vegades, sí. Perquè en el fons, és el que us mereixeu...
- I tant!! Quin sentit de la Justícia que tens!! Els dolents morts, el bons vius... Repassem persones vives que ho deuen ser perquè han estat bones persones... L'Ivan Crespo, va matar un home en l'explosió del càtering... El David Peris, quin currículum el d'aquest noi... El Tomàs, més conegut pel violador de Sant Andreu... El Manel Ripoll, després de maltractar a la seva filla, va fugir...
- Què em vols dir amb tot això?
- Res! Res vull dir-te!!
-cridà -. Jo vaig rebre dos trets! I admeto, sóc conscient, de tota la vida que he portat! Em mereixo morir! Però i els altres?? Per què no??
- Jo no puc respondre't...
- Ningú pot, i per això em queixo! - de sobte es posa a plorar -. Jo m'estimava a la Patrícia..., només volia el millor per ella... I mira com ho he pagat... Amb la vida! I ara haig d'estar acompanyat per gent com el Gerard..., o l'Oriol Casas... Te'n recordes de l'Oriol?Arribem a
'Glòries' i a l'andana i ha un noi jove. Les portes no s'obren i l'Orpinell diu:
- Fixa't en el que està fent...
- S'està tallant les venes dels canells... Ostres! Ja el recordo..., va torturar psicològicament a la Núria. Va voler fer-li xantatge amb això si no es quedava amb ell... i al final, ho va fer.
- Va ser sorprenent descobrir que l'Oriol era un desequilibrat, oi? Però va tenir el que es mereixia segons tu i la gent com tu. Adéu company! -
li crida a l'Oriol - Seguim?
- Clar...
- Posem-nos en marxa. Doncs sí. Hi ha més tipus de morts. I molts tipus de vides. I a vegades tot plegat és una absoluta merda.

El Cor de l'Estiu i el premi a VilaWeb StAP

NO a la guerra

- Pròxima estació...
-
'Clot''. Correspondència línea 2.

- Tu hauries pogut canviar de vida
-li vaig dir -. Ser millor persona.
- No es pot lluitar contra la teva pròpia naturalesa, Channing. Un és com és perquè així ho sent. Dins nostre, hi ha alguna cosa que ens fa actuar de la manera en que ho fem. I un cop has començat, és molt difícil d'aturar. Ara a mi només em queda que estar agraït per haver viscut. M'ha tocat ser un fill de puta però he pagat les conseqüències amb escreix.
- Podries haver canviat. Et van donar una nova oportunitat amb la Patrícia...
- Ho sé, i com no vaig saber aprofitar-la doncs..., ara em toca estar en aquesta part. Però vetllaré pel benestar de la meua dona i del meu fill. Perquè malgrat que mai ens hem entès, al Juli sempre l'he considerat com un fill.
- Igual encara pots fer alguna cosa per ells que et faci sentir millor persona del que fins ara has estat. No perdis l'esperança...
- Hi ha un petit problema amb això que dius.
- Quin?
- Ja... sóc... mort!! I no puc canviar res del que he sigut! O sigui que estalviat les teves paraules de psicoanàlisi barates!
- Doncs deixa de lamentar-te i accepta el que ets d'una vegada per totes o seràs un ànima en pena la resta de l'eternitat!
- Vaja..., si ara resultarà que l'escriptor també té sang a les venes...
-diu rient-se -. Veig que tu també tens la teva part dolenta, amagada, molt amagada, però la tens...
- Vols deixar de riure't?


L'Emili reia cada cop més fort. Vaig tapar-me les orelles amb les mans per tal de no sentir-lo. Fins i tot vaig tancar els ulls per no veure'l. En aquell moment, no el suportava. Desitjava que se n'anés, que desaparegués de la meva vista. No sé quant de temps vaig estar així, però quan vaig obrir els ulls, ell ja no hi era i el metro estava aturat en l'estació. El silenci es tornava a apoderar del meu voltant. Vaig mirar el plànol del recorregut. Només faltaven quatre estacions per acabar el meu viatge. I fins ara, només l'Orpinell havia estat el que més nerviós m'havia posat. Per primer cop tenia ganes d'arribar al final. Vaig tancar un altre cop els ulls i vaig respirar fons. Vaig sentir el moviment de la posada en marxa del metro. De sobte, algú em va agafar la mà i em va començar a parlar:
- Tens ganes d'arribar al final, oi?
- Cinta?
- Shhh...! Calla... No obris els ulls. Relaxa't. Havies de gaudir d'aquest darrer viatge, recordes? O sigui que no facis res, no diguis res... Faràs el que tu vulguis. Pensaràs en qui tu vulguis. Recordaràs els moments que tu vulguis. Siguin vius o morts. Siguin bons o dolents. Tu ets qui prens les decisions en tot moment. Estàs bé...?
- Sí...
-vaig respondre entre dents.
- Has fet el viatge que has volgut. Ara ja no hi ha marxa enrere. Quan obris els ulls, podràs baixar d'aquest vagó i sortir al carrer. Ja no farem més parades. Ja no tindràs més companyia aquí dins. Fora t'espera algú que t'ajudarà a entendre el que t'ha passat, el que has viscut. Però mentre arribem, tu descansa, relaxa't i recorda...

Música d'òpera començà a sonar. Ja no vaig tornar a escoltar la veu de la Cinta. Havia entrat en una mena de trànsit que m'agradava. Estava tan a gust, que no vaig assabentar-me de res més en molta estona. Fins i tot, vaig deixar d'escoltar la música.

El silenci. De sobte vaig anar recuperant la consciència. Encara mantenia els ulls tancats però els meus sentits s'anaven despertant. Notava el calor del sol a la meva pell. Bufava una mica d'aire. Sentia el cant d'alguns ocells. Olia a gespa, a frescor. Vaig tenir la sensació de llibertat, d'estar en una mena de jardí, assegut en un banc.
- Ja pots obrir els ulls... -em digué una veu de dona.

Quan ho vaig fer de mica en mica, em vaig haver de tapar els ulls amb les mans. Feia un dia esplèndid, solejat. Em va cridar l'atenció el repicar d'una campana. I quan em vaig adonar vaig ser conscient que estava a un cementiri acompanyat de la Teresa.
- Has arribat al final, Channing. El final que tu has volgut. El que tu has triat. Acompanya'm. Hem de veure una cosa.

Ens vam aixecar d'aquell banc i vam caminar uns metres. Al girar a la dreta un munt de gent guardava silenci davant d'un nínxol. De seguida vaig reconèixer al Peris, amb l'Àngela, el David, la Marta... La Paquita amb el Paco, acompanyats pel Fede, la Sara, l'Helena, l'Alba, l'Àlex, la Blanca, els Fabra, els Bosch, tota la família Crespo, la Trini, la Remei, el Francisco, els Galiana al complet, l'Esther, les germanes Sendra, la Mercé, el Nelson, el Gonzalo, amb el Iago, el Beni, el Max i la Su. També vaig fixar-me que hi eren la Pilar, els Benjumea, tots ells, el senyor Felip amb l'Enric, el seu nét, el Rafa amb la
Isabeleta, la Mari, el Marcel, el Hiresh i la Dhara, la Nati, els okupes, gent de l'associació de veïns de Sant Andreu, l'Olga Torres amb el Matt, el Martí, el Guillem, l'Eduard amb l'Isaac..., què guapo s'havia fet aquest nen! La Marga, el Juli, la Lluna, el Jofre, el Sergi amb el Marino, darrere d'ells el Ramon, la Patrícia i el Fidel, el Manel Ripoll, el Manu i la Paula. La Virgínia, la Marina amb el seu marit i el Pol, la Regina, la Lara, la Lola, el Xavi, la Laura i el seu fill, el Rai amb l'Iris i el Santiago, la doctora Miró i el Marc, la Noèlia amb el Quico i la Quima, la Cecília, el Gus, la Ruth, la Mònica, l'Empar, l'Albert, la Judith, la Vicky, la Mar que va treballar a La Permanent, el Víctor amb l'Assun, el Sócrates que treballà a La Fusteria, el Rudy, l'amic argentí de la Trini, i molts més...

Fins i tot vaig reconèixer a un home que mai l'havia vist pel bar Peris o a la farmàcia de Sant Andreu però que sempre ha estat present en aquest poble, el seu poble, i que tants anys m'ha fet costat estiu rere estiu. Al Xagori se'l veia emocionat.

- Hi són tots -em va dir la Teresa.
- I què fan aquí? A qui enterren?
- A tu, Channing. Han vingut per acomiadar-se de tu. Potser, no n'ets conscient però quan vas baixar al metro d'
'Hostafrancs', un individu va et va treure un ganivet per robar-te. Tu et vas resistir i vas voler fugir, però el lladre aquell va clavar-te el ganivet al cor... Ningú va poder fer res per tu.
- Però no puc estar mort. No encara!
- Han estat uns anys meravellosos. Has intentat distreure a molta gent. Has escrit durant nou estius històries que ens han agradat i que t'han premiat. Però ara és hora que et descansis... per sempre.
- Però vull saber què més passarà... No vull perdre a tots aquests personatges que m'han acompanyat dia a dia...
- Tranquil..., ara ho veuràs tot des d'una altra perspectiva. I només pensa una cosa. Tu els recordaràs a tots ells, a tots nosaltres. Però nosaltres, tots nosaltres, també et recordarem a tu.
- Cago en dena, Channing! Al final, t'has hagut de morir tu abans que jo...
-digué el Peris en veu alta.
La gent va riure, fins i tot jo..., i van començar a aplaudir trencant aquell silenci sepulcral. I amb el so dels aplaudiments, amb llàgrimes als meus ulls, vaig donar mitja volta i vaig acompanyar a la Teresa deixant enrere un munt de sensacions, experiències i emocions.

Sempre estimaré El Cor de la Ciutat. Sempre estaré lligat a Sant Andreu de Palomar. Sempre recordaré aquests anys.

Adéu...!


Channing
-JA NO CONTINUARÀ .-

Setmana 02 d'Estiu 2009
- Capítol 007 - Capítol 008 - Capítol 009

Tornar a Pàgina Capítols d'Estiu 2009

Tornar a Pàgina El Cor de l'Estiu


inici pàgina


L'equip de la WEB STAP ©

amb l'esplèndida col·laboració dels amics i amigues
€noc, tplana, Koko, Spock, Channing, Sadie, Bl@u, Lubosch, Casablanca,
Tàntal, Massagran, Mooon, Antaviana, Baulena, Gòmix

i altres 'cardíacs', vam procurar cercar la informació, dades, imatges i fer resums,
per tal que els andreuencs, i la resta de catalans (en el sentit més ampli) coneguessin quina imatge es donava de nosaltres.

webstap@sant-andreu.com
la Història de STAP
les Entitats de STAP
el 20 d'Abril
el Terme Municipal de STAP
WEB STAP - Pàgina Inici
Guia del Comerç Andreuenc
imatges de STAP
participa
Tornar