pàgina inici Cor Estiu 2009
Aquests són Capítols d'Estiu, fets per anar aguantant fins a l'inici del tram final de la 9a. i última temporada
No s'emeten mai per la tele (de moment)

CAPÍTOL 08
d'El Cor de l'Estiu 2009
de dimecres 05 d'agost del 2009
..Vaig agafar la línia 1 del metro a 'Hostafrancs'. Em disposava arribar així a la parada de 'Sant Andreu'. Vaig baixar les escales i em vaig trobar a algú. Al cap d'una estona, arribo a les vies i sec esperant l'entrada del comboi. L'andana està completament buida i silenciosa. El rellotge que marca el temps que queda per l'entrada del metro, no funciona. Decideixo aixecar-me i mirar al túnel per on ha d'entrar el tren. Però res. Faig mitja volta per tornar on seia però ja no estic sol. M'acosto a la persona que està asseguda on jo era abans. No li veig bé la cara. El cap inclinat amb un barret, m'ho impedeix. Però tot i així, el saludo:
- Hola..., sembla que el metro triga en arribar.
- Arribarà, tranquil. Abans hem de parlar tu i jo -va dir amb veu profunda i serena.
- Perdoni, però no l'entenc. De què hem de parlar?
- Del viatge que estàs a punt d'iniciar. Un viatge que et portarà al passat, als records, als retrobaments. Un viatge que només faràs tu perquè quan arribis a la darrera parada, això s'haurà acabat per sempre. És el teu destí.
- No sé de què em parla, senyor.
- Han estat molts anys junts, amb mi, amb d'altres... Ara arribem al final i volem dir-te adéu alguns dels que vas trobar-te pel camí tots aquests anys. Estàs preparat per encetar aquest últim viatge?
- No ho sé... Ni tan sols sé qui és vostè...
- Encara no m'has reconegut, Channing?

L'home es va posar dret i vaig descobrir que l'acompanyava un gos de color negre. I va caminar cap a la sortida mentre em deia en veu alta...
- Vinga Trasto, anem. Deixem que aquest jove pugi al metro i comenci el seu darrer viatge pel cor de la ciutat... Que tinguis bona sort, nano! Has fet una molt bona feina.

Vaig veure com s'allunyava. Mentre entrava el metro vaig adonar-me'n que si aquell gos es deia Trasto, aquell home no podia ser cap altre que l'Adrià... Però com podia ser ell? El tren es va aturar i la porta del vagó que tenia davant meu es va obrir. Vaig entrar i vaig seure. No havia ningú. Tot el comboi estava buit. Una sensació de pau i benestar m'envaeix. Quan es posa en marxa escolto una veu:
- Pròxima estació...
- 'Espanya'. Correspondència amb línea tres.


Jo continuava donant-li voltes a això que m'acabava de passar. Si ja no entenia res veient tota l'estació buida, com aturada, molt menys podia comprendre què feia allí assegut l'Adrià, amb el Trasto, dient-me tot això del destí i del meu últim viatge. No vaig trigar molt en arribar a
'Espanya'. El metro es va aturar, les portes del meu vagó es van obrir però la veritat que l'andana també estava buida. Em vaig aixecar per mirar per la finestra cap a fora quan les portes es van tancar i el metro va començar a circular un altre cop. Em vaig agafar fort a un seient per evitar caure amb el impuls del moviment, i vaig retrocedir per seure. No va trigar una veu a anunciar la propera parada.
- Pròxima estació...
- 'Rocafort
'.

I de sobte vaig mirar al meu costat i vaig al·lucinar directament:
- "Tranquilo, tú tranquilo.
" No passa res.
- Huari...
-
"Hola amigo. Mucho tiempo sin verme, ¿verdad?"
- I tant! Com estàs? Com és que ets aquí...?
-
"No preguntes. A partir de ahora, sólo escucha, siente. Disfruta de los que te acompañen en este tu último viaje... Imagina qué habría pasado si yo no hubiera muerto en aquella calle..."
- Si tu no haguessis mort alguna cosa dolenta hagués passat...
-
"Si. Mi destino estaba escrito. No habría podido soportar la presencia del Tomás i de su hermano alrededor de la Montse. La meua Montse. Si yo no haber muerto aquél día, habría defendido lo que era mío de la amenaza que hubiese supuesto el Sàhara. Entre él y yo, yo perder. Ella habría tardado más tiempo en estar con él pero al final, es lo que habría ocurrido."
- Però no tenies per què morir...
-
"Sí, yo morir igualmente, a manos del Tomàs cuando él atrapó a la Montse en la masía durante la boda del Marcel. Yo defenderla hasta morir. No olvidar nunca: defiende aquello que más quieres."
El metro es va aturar a l'estació anunciada.
-
"Aquí bajo. Tú prosigue tu camino, Channing. Y no pienses ya en nada. Sólo disfruta de la compañía."

I dit això, el Huari va baixar i alçant la mà, em va dir adéu mentre el metro tornava a tancar les portes i es posava en marxa. La meva sensació de benestar cada cop era més gran. I l'avís de megafonia informava un altre cop:
- Pròxima estació...
- 'Urgell'.


Durant uns segons mirava a través del vidre de la finestra que tenia al meu davant. Només veia les parets fosques del túnel que travessava i el reflex al cristall dels seients. El trajecte, aquest cop va ser més curt i quan vaig arribar a l'estació, una noia esperava dreta en l'andana. El metro s'atura, obri les portes i puja, seient davant meu.
- Laura Peris...
- Tens molta sort, Channing.
- Jo? Per què?
- Per què tu saps que aquest és el teu darrer viatge. Ja t'ho han dit. En canvi a mi, ningú em va avisar. Anava amb el Santi en aquell cotxe. Havia de ser un trajecte tranquil cap al ginecòleg però mai vam arribar. Un vehicle venia de cara i el Santi va haver d'esquivar-lo com va poder. Però ens vam sortir de la carretera. Ell va morir en aquell moment. I jo, dies després..El Cor de l'Estiu i el premi a VilaWeb StAP

NO a la guerra

- Sí, ho recordo. Van ser dies molt tristos.
- Abans, però, el Marcel va posar-me aquesta aliança. I això hagués passat si no hagués mort en aquell accident! Quina ràbia! Tu saps tot el patiment que l'hauria estalviat a la meva família?
- Haurien patit igual... El teu germà els va fer patir molt al llarg dels anys, això ho deus saber...
- I tant que ho sé. Però si hagués viscut, hauria pogut controlar més al David, estaria ell més pel seu nebot... o neboda... Mai sabré el sexe del fill que esperava... Quina merda! Per què vaig haver de morir??
- Mai podrem comprendre aquestes coses. Només sabem que passen i que això comporta canvis en la gent que t'envoltava. Si haguessis viscut, el Marcel mai s'hauria enamorat de la Núria i ella probablement, mai hauria conegut al Víctor... El Marcel viuria amb tu, amb el vostre fill..., però tu...
- Però jo què?
- No sé per què tinc la sensació que haguessis mort igualment a causa de la malaltia que pateixes. Encara que anys més tard, però no hauries viscut el suficient com per veure créixer al teu fill ni nàixer a la teva germaneta.
- Però almenys, hauria viscut més temps... Suposo que la vida s'ha de viure amb intensitat dia a dia. Sense perdre cap moment, perquè mai sabrem si és l'últim... Bé, Channing, jo baixo aquí. Però ens retrobarem aviat. Gràcies per aquesta estona.


La Laura baixà i jo vaig tancar els ulls. Ja no em feia cap pregunta sobre el que estava passant. No sé per què, havia assumit el sentit de tot allò i ara només esperava la companyia d'algun altre.
- Pròxima estació...
-
'Universitat'. Correspondència amb línea 2.

Quan vaig obrir els ulls, vaig trobar sobre el seient del meu costat, un paquet de tabac i un encenedor. Seria una pista sobre la persona que pujaria al metro en la següent estació? Vaig començar a repassar les persones que sabia que havien fumat. No eren molts. Vaig obrir el paquet però estava buit. Ara sí que no entenia res. Quan el metro es va aturar a l'estació, un cop més, no havia ningú esperant. Les portes ni tan sols es van obrir. I de sobte, una veu d'home cridà la meva atenció:
- Me'l tornes?
- Sí, és clar... Però està buit.
- Tu torna-me'l. De la resta, me n'encarrego jo.

Va obrir el paquet de tabac i va treure una cigarreta que va encendre amb l'encenedor. I això que jo havia vist uns segons abans, que estava buida.
- En aquesta part del món, podem fer el que ens roti. Ja t'hi acostumaràs.
- Jo?
- És clar, el que passa és que encara no n'ets conscient. Suposo que sabràs per què em posa nerviós viatjar en metro o en tren, oi? Perquè vaig veure un de ben a prop abans que tanqués els ulls... per sempre.

El Jordi Vidal no deixava de voltar pel vagó amb la cigarreta encesa.
- He hagut de venir per deixar clar que vaig morir en aquell patètic suïcidi. Ja està bé que tothom es pensi que vaig fugir abans que arribés el tren. Va arribar i em va atropellar! Com pot haver-hi gent encara que es pensi que soc viu? Morir és la millor cosa que m'ha pogut passar mai. Si no hagués pres aquella decisió, a hores d'ara encara hauria tornat amb la Ruth per fer-me càrrec d'ella i de tots els marrecs que ha parit amb el graller aquell dels collons!
- Quin mal humor gastes, tio! I vols fer el favor de quedar-te quiet una estona? Em faràs posar nerviós!
- Que estigui mort, no significa que hagi perdut tota opció a manifestar el meu pensament amb un to concret. Sí, és cert que no tenim els mateixos sentiments que quan érem vius, però puc dir les coses en el to de veu que jo vulgui.
- Per fotre'm nerviós, no calia que haguessis vingut.
- Ai, Channing, encara n'has d'aprendre moltes coses. Llàstima que el teu temps s'esgoti. Estic segur que quan t'hagis avorrit amb la resta, vindràs a buscar-me per fotre't una mica de canya... Un crit de tant en tant, no fa mal a ningú...
- Ho dubto molt... I per cert, si no t'haguessis tret la vida, no hauries viscut amb la Ruth. Hauries viscut molts anys de felicitat amb la Nati, la recordes? Aquella dona de fer feines que tant t'estimava. Ella va ser l'única de tots els que et van envoltar que al cap de tants anys, encara sent la teva mort.
- La Nati...? Com vaig poder oblidar-la?

El to de la veu del Jordi va canviar. Per un moment el vaig veure vulnerable.

Quan em vaig adonar, havíem arribat a l'estació de
'Catalunya'. Ni tan sols vaig escoltar l'avís per megafonia. Les portes del vagó es van obrir i el Jordi va baixar enfonsat i decebut per haver passat tot el temps enrabiat i haver oblidat a l'única dona que realment el va estimar.

Em va saber greu deixar-lo anar així. Vaig intentar acostar-me a la porta per tornar a parlar amb ell però es van tancar i vaig allunyar-me d'aquella estació quan el metro es va posar en marxa.
- Tranquil, ja li passarà.
Em vaig girar i vaig veure asseguts darrere de mi al Jaume i a la Roser.
- El nostre fill sempre ha tingut molt caràcter - va dir ella.
- Roser..., però vostè..., què hi fa aquí?
I mentre tots dos em miraven somrients, la veu de megafonia tornava a anunciar la propera estació: 'Urquinaona'.-CONTINUARÀ ...-Channing

Setmana 02 d'Estiu 2009
- Capítol 007 - Capítol 008 - Capítol 009

Tornar a Pàgina Capítols d'Estiu 2009

Tornar a Pàgina El Cor de l'Estiu


inici pàgina


L'equip de la WEB STAP ©

amb l'esplèndida col·laboració dels amics i amigues
€noc, tplana, Koko, Spock, Channing, Sadie, Bl@u, Lubosch, Casablanca,
Tàntal, Massagran, Mooon, Antaviana, Baulena, Gòmix

i altres 'cardíacs', vam procurar cercar la informació, dades, imatges i fer resums,
per tal que els andreuencs, i la resta de catalans (en el sentit més ampli) coneguessin quina imatge es donava de nosaltres.

webstap@sant-andreu.com
la Història de STAP
les Entitats de STAP
el 20 d'Abril
el Terme Municipal de STAP
WEB STAP - Pàgina Inici
Guia del Comerç Andreuenc
imatges de STAP
participa
Tornar