per què la WEB STAPels AndreuencsLa Cultura i l'Esport a STAPLes Entitats de STAPLa Història de STAPles Comunicacions a STAPLa Salut a STAPMenjar i Beure a STAPSTAP Superfície ComercialWEB STAP - Pàgina Iniciubicació de STAP
 

Aprovats 677 milions per a la Sagrera, que obrirà el 2016 - Ramon Comorera
El Periódico 12/12/09


• El Govern autoritza licitar les obres de l’estructura i els accessos.
• L’AVE passarà per vies provisionals i amb la macroestació en obres el 2012.

Els tràmits per iniciar el 2010 la construcció de la macroestació de la Sagrera després del dolorós, econòmicament parlant per a les administracions catalanes, canvi del pacte polític del 2002 sobre el repartiment del cost de l’obra, es van complint. El Consell de Ministres va autoritzar ahir el Ministeri de Foment a licitar les obres de l’estructura, 417 milions, i dels accessos, 260 més. Són en total els 677 milions que el ministre José Blanco, el conseller Joaquim Nadal i l’alcalde Jordi Hereu van acordar assumir en bona part amb fons de l’Estatut i de l’aprofitament urbanístic municipal de la zona. El rellotge comença a córrer per fi, però la cursa serà molt llarga perquè, segons terminis que preveu l’ajuntament sobre l’evidència de l’envergadura de les obres, la terminal no estarà acabada fins al 2016.

D’aquí tres anys, el 2012, quan els trens d’alta velocitat han de poder circular entre l’estació de Sants i la frontera francesa, segons l’últim i repetidament anunciat termini de Foment, la Sagrera estarà de cap per avall. L’AVE haurà de passar, i sense possibilitat d’aturar-se, per unes vies provisionals exteriors a l’estació ja que fins al 2013 o 2014 no estaran a punt les que s’integraran en la seva estructura.

En aquelles dates s’hauran de licitar les dues últimes i importants obres: l’arquitectura interior i les instal·lacions. Amb tot plegat, els terminis per culminar l’execució completa de la terminal s’allargaran fins al 2016, segons els càlculs municipals detallats en la comissió d’Urbanisme reunida aquesta setmana.

 

Si sorgeixen dificultats o la necessitat de fer canvis en els projectes, cosa absolutament habitual en qualsevol obra i més si és d’aquesta dimensió, el calendari esbossat és probable que s’allargui en algun exercici més.

L’alcalde Hereu va celebrar ahir l’acord del Consell de Ministres dient que «a Barcelona li ha tocat la grossa». Va afegir que la Sagrera serà el motor de transformació del nord de la ciutat i de l’àrea metropolitana. El regidor de CiU Antoni Vives li va replicar criticant els set anys que segons el mateix ajuntament comportarà el projecte.

A la macroestació de la Sagrera coincidiran en nivells diferents les línies de l’AVE, de Rodalies i de trens regionals així com dues rutes de metro, L-9 i L-4. També hi haurà una estació de busos i quatre aparcaments amb 2.500 places. El contracte dels accessos inclou cobrir 220 metres de vies al costat del pont de Bac de Roda, on es crearà un parc reclamat pels veïns.

COMPENSACIÓ PER RETARD
El Govern també va autoritzar ahir compensar l’empresa del túnel transpirinenc de peatge de l’AVE Figueres-Perpinyà, acabat al gener però per on no poden passar trens perquè el traçat fins a arribar-hi està en obres. L’Estat allarga de 50 a 53 anys la concessió i paga 128 milions, directament i amb un préstec.


l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
difondrem en aquesta web totes les Opinions que ens arribin dels Mitjans de Comunicació
imatges -1 -2 - 3 - 4
webstap@sant-andreu.com
Sant Andreu de Palomar Segle XXI - STAP21
WEB STAP - Pàgina Inici
Els Segadors
Fòrum STAP
participa !
l'Escut de STAP
Tornar