per què la WEB STAPels AndreuencsLa Cultura i l'Esport a STAPLes Entitats de STAPLa Història de STAPles Comunicacions a STAPLa Salut a STAPMenjar i Beure a STAPSTAP Superfície ComercialWEB STAP - Pàgina Iniciubicació de STAP
 
L'oposició critica l'encariment del projecte i que una part substancial del finançament no estigui garantida -F.E.
El Punt 22/05/09


La Cambra de Comerç celebra l'acord però reclama que s'executi amb celeritat.

Lluny del cofoisme, els partits de l'oposició a l'Ajuntament de Barcelona van carregar ahir en conjunt contra l'acord assolit amb Foment per finançar les obres de la Sagrera. CiU, PP i ERC van coincidir a criticar el sobrecost de l'obra –dels 335 milions inicials s'ha passat als 703– i el fet cabdal que un 40% del pressupost a hores d'ara no està cobert, ja que es confia aconseguir-lo a través de les plusvàlues. La valoració positiva la va fer la Cambra de Comerç, que demana, això sí, que s'executi de pressa.

Responent a un guió fins a un cert punt previsible, els tres partits que conformen l'oposició municipal van encaixar amb crítiques els termes de l'acord amb el govern estatal. Entre la bateria d'arguments exposats, dues coincidències generalitzades entre els partits. El fet que el pressupost hagi tingut una inflació notable i, també, que encara quedi un percentatge molt elevat del cost previst –fins a un 40% sobre el total– que ara per ara no se sap ben bé d'on sortirà, tenint en compte les vicissituds que experimenta el sector immobiliari.

CiU va ser contundent en la seva valoració denunciant que el projecte es troba en un estat d'indefinició preocupant: «El que avui (ahir pel lector) s'ha decidit és que es posaran quatre parets, una llosa sobre les vies, que passi el tren sense parar, però ningú no sap ni quan ni com es completarà l'estació», va dir el regidor convergent Antoni Vives. També va criticar que ADIF hagi reduït la seva aportació monetària al projecte, i que la part substancial dels diners del govern estatal –255 milions– es computi en la disposició addicional tercera de l'Estatut.

ERC i PP també critiquen
El PP no es va quedar curt a l'hora de treure l'artilleria. El president del seu grup municipal, Alberto Fernández Díaz, va acusar l'alcalde Jordi Hereu de «submissió» envers l'executiu del PSOE, ja que, segons el seu argument, «hauria d'haver defensat que Foment es fes càrrec del cost total del projecte amb una licitació única». .

 

Va afegir que, amb els termes anunciats ahir per les tres administracions, «no es compromet a cap calendari d'execució dels treballs»

Pel cap de files d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Portabella, el resultat de la negociació sobre el projecte de la Sagrera és un exercici «de mala arquitectura financera que deixa massa incògnites en suspens». Unes incògnites que se circumscriuen al fet que una tercera part del cost d'aquesta monumental obra –287 milions– ha de sortir dels rendiments terciaris, que és un eufemisme per no dir directament plusvàlues. I això, per Portabella, té uns riscos evidents, com ara que la tàctica «especulativa» acabarà «influint sobre el preu del sòl». El contrapunt a l'hora de fer una valoració de l'acord el va emetre la Cambra de Comerç, que per boca del seu president, Miquel Valls, va considerar una molt bona notícia que es desencalli una actuació «que té un caràcter estratègic per Barcelona i la seva àrea metropolitana». Ara bé, convé passar de les paraules als fets, i per això va reclamar que es licitin els contractes de construcció «el més aviat possible».


LES REACCIONS


JORDI HEREU alcalde de barcelona
«Avui és un dia transcendental per Barcelona, per Catalunya i per Espanya»

JOSÉ BLANCO MINISTRE DE FOMENT
«La manera més eficaç perquè Catalunya tingui les millors infraestructures és el concert»

ANTONI VIVES regidor de ciu
«El d'avui (ahir pel lector) és l'acord de la indignitat»

ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ president del grup municipal del pp
«Hereu i Blanco venen fum» JORDI PORTABELLA president del grup municipal d'erc «Abans de fer anuncis solemnes cal saber d'on sortiran els diners».


l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
difondrem en aquesta web totes les Opinions que ens arribin dels Mitjans de Comunicació
imatges -1 -2 - 3 - 4
webstap@sant-andreu.com
Sant Andreu de Palomar Segle XXI - STAP21
WEB STAP - Pàgina Inici
Els Segadors
Fòrum STAP
participa !
l'Escut de STAP
Tornar