per què la WEB STAPels AndreuencsLa Cultura i l'Esport a STAPLes Entitats de STAPLa Història de STAPles Comunicacions a STAPLa Salut a STAPMenjar i Beure a STAPSTAP Superfície ComercialWEB STAP - Pàgina Iniciubicació de STAP
 
L'AVE cap a Europa tan sols es podrà agafar a Sants el 2012 -Ramon Comorera
El Periódico 22/05/09


• El tren circularà pels 12 km de túnel de BCN però passarà de llarg per la Sagrera.
• Els 4 trams de la ciutat estan en obres, llevat de l'estació, i amb el 23% executat.

La història de l'alta velocitat a Catalunya i Barcelona és tan llarga com els endarreriments que ha encadenat el caríssim projecte durant les últimes dues dècades. Avui, l'AVE fa més d'un any que arriba finalment a la capital catalana des de Tarragona, Lleida i Madrid, i tot el recorregut de Sants a la frontera està en obres perquè el 2012 els combois vagin cap a Europa. Tot menys la macroestació de la Sagrera que, després d'un any de negociacions, té finalment un acord polític per pagar la majoria del seu cost, però les obres de la qual encara no disposen de terminis. L'execució, encara que sigui per etapes, es farà esperar. El 2012 només hi haurà l'estructura imprescindible per posar-hi les vies i que els trens hi puguin passar. Però passar de llarg, com reconeix el gestor d'infraestructures Adif, responsable dels treballs.

L'esclat de la bombolla immobiliària va fer miques a principis del 2008 la previsió de pagar part de l'estació amb les plusvàlues dels terrenys de la zona. La crisi institucional sobre com i qui cobriria el milionari i sobrevingut forat en la inversió va aflorar en la reunió del consorci Barcelona Alta Velocitat del 8 de juliol. Llavors, el Ministeri de Foment, en lloc d'anunciar la pròxima licitació del projecte com s'esperava i s'havia anunciat des de feia temps, va parlar de buscar "els recursos necessaris" juntament amb la Generalitat i l'ajuntament.

El que va ser l'enèsim retard es va poder tancar ahir. Però en aquest temps, en el qual fins i tot es va aconseguir iniciar les obres dels últims trams (el polèmic Sants-Sagrera, l'adjudicació del qual el Govern va frenar diverses vegades, i el Sagrera-Trinitat), s'ha perdut el tren per agafar l'AVE el 2012 a la macroestació.

 

Els combois, està clar ara, pararan o sortiran un dia del nucli de la nova frontera urbanística i econòmica de Barcelona en què es convertirà aquesta zona de Sant Andreu, segons els plans de l'ajuntament. Però això serà realitat algun, o alguns, anys després.

EXCAVACIÓ A L'OCTUBRE
Aquesta és la realitat de la meitat buida (de moment) de l'ampolla. La de la meitat plena és el 23% dels treballs que ja s'han portat a terme en els 11,8 quilòmetres de línia de l'AVE que es construeixen entre Sants i Vallbona, límit municipal amb Montcada. El tram més avançat és el del túnel de l'Eixample (5,6 quilòmetres), amb el 33,6% fet a tots dos extrems. En el del carrer de Mallorca, al juny es muntarà la tuneladora al costat del pont de Bac de Roda perquè comenci a excavar a l'octubre rumb a Sants i via Sagrada Família.

El sector Sagrera-Trinitat està executat en el 19% en la primera part, fins al pont del Treball (1,5 quilòmetres), i en el 7,5% en la segona, la de Sant Andreu (2,5). L'últim tram barceloní (2,2 quilòmetres inclosos en els 4,7 fins a Montcada) ja està en el 38,5%. La tuneladora que obrirà aquest sector des de la població vallesana i en direcció a Barcelona va començar a avançar el 28 d'abril.

Fins a enllaçar a Figueres amb el túnel transpirinenc de 44 quilòmetres, a punt des del febrer, hi ha 131 quilòmetres més, que segons les últimes dades d'Adif estan en el 50%.


l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
difondrem en aquesta web totes les Opinions que ens arribin dels Mitjans de Comunicació
imatges -1 -2 - 3 - 4
webstap@sant-andreu.com
Sant Andreu de Palomar Segle XXI - STAP21
WEB STAP - Pàgina Inici
Els Segadors
Fòrum STAP
participa !
l'Escut de STAP
Tornar