per què la WEB STAPels AndreuencsLa Cultura i l'Esport a STAPLes Entitats de STAPLa Història de STAPles Comunicacions a STAPLa Salut a STAPMenjar i Beure a STAPSTAP Superfície ComercialWEB STAP - Pàgina Iniciubicació de STAP
 

La Torre del Fang es mantindrà intacta malgrat el túnel de l'AVE - Ramon Comorera
El Periódico 17/01/09


• Adif aguantarà l'edifici amb un complex sistema de suports mentre excava la galeria per sota.
• Les obres canvien el primer projecte d'enderroc parcial, duraran sis mesos i costaran un milió més.


Ni una pedra de la medieval Torre del Fang resultarà al final afectada pel túnel de l'AVE a la Sagrera. El gestor d'infraestructures Adif ha dissenyat una operació d'enginyeria per aguantar amb múltiples suports aquest edifici catalogat mentre al seu voltant i sota les seves parets i fonaments es construeix el tram inicial entre pantalles del túnel que s'excavarà després fins a Sants. Les obres, presentades ahir, s'iniciaran al febrer i han d'estar acabades en sis mesos perquè la tuneladora que perforarà la galeria per l'Eixample pugui ser conduïda des d'abans del pont de Bac de Roda fins al pou de Mallorca-Biscaia, on començarà a excavar.

Els plans inicials preveien desmuntar parcialment la masia, que té elements dels segles XIV, XV i XVIII, per reconstruir-la després. La solució que s'ha adoptat s'assembla, segons Adif, a la posada en pràctica per conservar la façana de la plaça de toros de les Arenes, on s'ultima un centre comercial i d'oci. El nou projecte ha estat acordat amb l'ajuntament per preservar tot el monument i costarà 4,3 milions, 1,1 més que abans.

Aquest és l'únic edifici en els 5,6 quilòmetres de túnel que es construiran entre Sagrera i Sants sota el qual passarà la línia d'alta velocitat en el seu recorregut pels carrers de Mallorca, Diagonal i Provença. El president d'Adif, Antonio González, va explicar que durant les obres a la torre 41 s'hi instal.laran sensors per detectar qualsevol tipus de moviment i garantir la seva integritat.

 

BIGUES I PUNTALS
El sistema ideat per immobilitzar el monument consta de diverses fases de notable complexitat tècnica, segons va detallar el director d'infraestructures de la línia, Rafael Rodríguez. Primer es faran dos trams paral.lels de pantalles de formigó que marcaran l'inici del túnel a prop de la masia. Després es posaran al voltant de l'edifici i a dins puntals d'1,20 metres de diàmetre i micropuntals de 0,22. Posteriorment, es col.locaran bigues cosides a les façanes per calçar els murs. Més tard, s'hi instal.laran quatre bigues de gran dimensió sobre les quals es recolzarà finalment la llosa que aguantarà l'immoble i que s'executarà per parts alternes.

Quan s'acabi la construcció d'aquesta placa, també es podran retirar els suports de les parets perquè la torre ja comptarà amb una base sòlida. Llavors es podrà començar l'excavació de la galeria fins a arribar a 25 metres de profunditat.

La Torre del Fang està buida des de fa un mes després del trasllat de les dependències del districte de Sant Martí que acollia: el consorci de normalització lingüística, un equip d'assessorament escolar i l'arxiu històric. Amb el nou projecte està assegurada la seva integritat, encara que l'estat de conservació actual és molt deficient.

La Sagrera reivindica des de fa dues dècades la restauració de la torre per convertir-la en un equipament. El barri també vol urbanitzar l'entorn amb espais públics. Per aconseguir-ho està en marxa un procés de participació. Els veïns esperen que després de l'AVE l'ajuntament iniciï per fi el pla.


l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
difondrem en aquesta web totes les Opinions que ens arribin dels Mitjans de Comunicació
imatges -1 -2 - 3 - 4
webstap@sant-andreu.com
Sant Andreu de Palomar Segle XXI - STAP21
WEB STAP - Pàgina Inici
Els Segadors
Fòrum STAP
participa !
l'Escut de STAP
Tornar