per què la WEB STAPels AndreuencsLa Cultura i l'Esport a STAPLes Entitats de STAPLa Història de STAPles Comunicacions a STAPLa Salut a STAPMenjar i Beure a STAPSTAP Superfície ComercialWEB STAP - Pàgina Iniciubicació de STAP
 

La construcció de l'estació de la Sagrera començarà el 2009 - Albert Ollés/Xabier Barrera
El Periódico 30/05/08


• Foment aprovarà el projecte al juliol, l'obra es licitarà a la tardor i es preveu acabar-la el 2012.
• El tinent d'alcalde d'Urbanisme compara l'operació amb l'obertura de les rondes el 1992.


La nova estació central de Barcelona a la Sagrera serà una realitat el 2012. Almenys aquestes són les previsions que va fer públiques ahir l'ajuntament, després que EL PERIÓDICO avancés el desbloqueig de les negociacions entre el govern municipal i Foment, que ha permès arribar a un acord sobre el projecte definitiu de la caixa subterrània de l'estació. Un acord que, tal com va informar ahir aquest diari, dóna via lliure a l'execució de l'obra sota un calendari que marcarà el gestor d'infraestructures ferroviàries del ministeri, Adif, i que, segons va explicar el tinent d'alcalde d'Urbanisme, Ramon García-Bragado, tindrà la seva pròxima data assenyalada al juliol, amb l'aprovació executiva del projecte.

El següent pas de la tramitació es viurà després de les vacances d'estiu, quan es licitaran els treballs de cara a la seva posterior adjudicació. Si tot segueix el curs previst, les obres començarien el 2009, amb un termini d'execució de dos anys i mig. El 2012 és també el moment previst, després del retard de tres anys assumit el juny del 2007 per Foment, perquè l'AVE arribi de Barcelona a la frontera francesa.

NEDAR I GUARDAR LA ROBA
Tal com ja es va indicar l'any passat, i tenint en compte l'historial de les obres de l'alta velocitat, el regidor socialista va voler nedar i guardar la roba, i va recordar que si les obres de l'estació encara no estiguessin acabades, els trens passarien de llarg per la Sagrera cap a França, sense aturar-se.

"De moment ja tenim la concreció geomètrica i funcional de l'estació", va celebrar García-Bragado. El projecte, que té un cost de 457 milions d'euros després de les últimes modificacions i suposarà la construcció de 300.000 metres quadrats de sostre, està ara en mans de la societat Barcelona Sagrera Alta Velocitat. L'empresa, formada pel Govern central (50%), la Generalitat (25%) i l'ajuntament (25%), està ultimant-ne els detalls abans de l'aprovació del pla en el consell d'administració d'Adif i l'autorització de la inversió per part del Consell de Ministres.

 

El tinent d'alcalde va destacar de la nova estació la seva estructura "molt innovadora", amb dos nivells de vies, andanes i vestíbuls. En el primer hi haurà les de l'AVE, amb andanes especialment llargues per acollir combois dobles de fins a 400 metres de longitud. En el segon, sota de les de l'alta velocitat, hi haurà les instal.lacions de Rodalies --amb andanes més curtes-- connectades amb les parades de les línies L-4 i L-9. L'entrada principal a la zona de l'AVE estarà situada al costat muntanya (Sant Andreu), a través del carrer de Josep Soldevila; i la de Rodalies, al costat oposat, el de mar, davant la ronda i el parc de Sant Martí.

El màxim responsable municipal d'Urbanisme no va dubtar a comparar la magnitud de l'operació i el seu impacte en la mobilitat de la ciutat amb la que va suposar la construcció de les rondes el 1992. "La Sagrera duplicarà les facilitats per usar el transport públic i sumarà prop de 95 milions de viatgers a l'any", va dir, amb especial atenció als habitants del nord de Barcelona i dels municipis veïns com Badalona, Santa Coloma, Sant Adrià i Montcada i Reixac.

NOVA CENTRALITAT
L'alcalde Hereu va coincidir en aquest punt, i va defensar la "nova centralitat" de la Sagrera i el seu entorn. Tal com també va explicar ahir aquest diari, García- Bragado va recordar que fins que no estigui acabada la caixa de la terminal no es construirà la part superior, en superfície, on estan previstos 180.000 metres quadrats de sostre per a hotels, oficines i comerços. Les dues administracions encara no han tancat la planificació d'aquesta part i estudien ajornar l'inici de les obres per l'actual conjuntura econòmica desfavorable. Els beneficis d'edificabilitat que s'obtinguin aquí ajudaran Foment a finançar les obres de l'estació.


l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
difondrem en aquesta web totes les Opinions que ens arribin dels Mitjans de Comunicació
imatges -1 -2 - 3 - 4
webstap@sant-andreu.com
Sant Andreu de Palomar Segle XXI - STAP21
WEB STAP - Pàgina Inici
Els Segadors
Fòrum STAP
participa !
l'Escut de STAP
Tornar