per què la WEB STAPels AndreuencsLa Cultura i l'Esport a STAPLes Entitats de STAPLa Història de STAPles Comunicacions a STAPLa Salut a STAPMenjar i Beure a STAPSTAP Superfície ComercialWEB STAP - Pàgina Iniciubicació de STAP
 

El túnel de 4 km de Montcada a la Trinitat obre el front nord de l'AVE - Ramon Comorera
El Periódico 18/12/07


• Adif inicia el pou de la tuneladora que excavarà la galeria sota el riu Ripoll i la serralada Litoral.
• El tram costarà 127 milions i és el primer de Catalunya on es farà servir la màquina perforadora.


El segon dels quatre grans projectes subterranis de l'AVE a Barcelona (Sants, Trinitat, Eixample i Sagrera) s'acaba d'iniciar sobre el terreny quan encara sagna la ferida oberta en el primer pel desastre dels esvorancs a Bellvitge i la ruptura del túnel del FGC al Gornal. Les obres del tram nus de la Trinitat-Montcada i Reixac, de 4,8 quilòmetres, dels quals 3,9 sota terra, ja han començat. El front nord de l'AVE s'obre amb l'excavació a Montcada, a prop de la confluència dels rius Besòs i Ripoll, curs aquest sota el qual passaran les vies, del pou d'entrada de la tuneladora que el 2008 perforarà la galeria en direcció al nus viari.

La maquinària pesant que treballa al costat de l'escola de la Font Freda, on s'ha ubicat també la base tècnica de l'obra, ha iniciat el forat de més d'una hectàrea d'extensió després que el Ministeri de Foment i el gestor d'infraestructures Adif van firmar amb l'ajuntament el novembre passat el pacte per soterrar les vies que comparteixen les línies C-2 de Rodalies i Barcelona-Portbou.

DOS ANYS D'OBRES
El conveni vincula formalment el túnel de l'AVE a la desaparició d'una barrera que ha dividit al municipi durant un segle i culmina una reivindicació històrica. Les obres de l'alta velocitat han de fer-se en 24 mesos, costaran 127 milions i les executarà una unió d'empreses formada per Corsán-Corviam, Copasa i Vías y Construcciones. La tuneladora farà primer la galeria de l'AVE. Després, està en estudi que torni sobre els seus passos i perfori, amb un traçat paral.lel a un altre nivell, la galeria de les vies convencionals. Aquest serà el primer tram de l'AVE a Catalunya que faci una tuneladora.

 

El talp mecànic, ara en construcció a Alemanya, serà dels grans, 11,3 metres de diàmetre, i treballarà a 40 metres. Aquesta profunditat i la duresa del subsòl de la serralada Litoral, així com la trama urbana consolidada de la zona han portat l'alcalde César Arrizabalaga (PSC) a afirmar a aquest diari que "els ciutadans poden estar tranquils perquè l'obra és segura i no es preveuen afectacions".

Dels 3,9 quilòmetres de túnel que té el tram, 2,9 es perforaran amb tuneladora, els que estan situats a la zona més urbanitzada. La resta es construirà amb pantalles de formigó a cel obert. Després d'entrar a Barcelona pel barri de Vallbona, les vies transcorreran al costat del riu Besòs i travessaran l'escalèxtric de la Trinitat fins a arribar al passeig de Santa Coloma. Entre aquest punt i Sants hi ha els últims trams de la línia encara no adjudicats: els 5,6 quilòmetres sota l'Eixample i els 4,2 de la Sagrera a Trinitat, acabats de licitar però sense incloure l'estació intermodal.

DESVIAMENT DE CAMIONS
La perforació del túnel de l'AVE sota el centre de Montcada tindrà una escassa repercussió a la superfície, segons assegura Albert Barenys, director de l'àrea de Política Territorial de l'ajuntament. Només es faran obres en aquells punts dels carrers de Carril, Colom, Aigües, Unitat o limítrofes, pels quals passen ara les vies, on està previst situar les tres sortides d'emergència i els tres pous de ventilació del túnel.

A més més, per evitar l'impacte de centenars de camions amb terra de l'excavació transitant per la ciutat s'ha creat un pas sobre el Besòs que connecta el pou de la tuneladora amb la BV-5001 de la Roca.


l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
difondrem en aquesta web totes les Opinions que ens arribin dels Mitjans de Comunicació
imatges -1 -2 - 3 - 4
webstap@sant-andreu.com
Sant Andreu de Palomar Segle XXI - STAP21
WEB STAP - Pàgina Inici
Els Segadors
Fòrum STAP
participa !
l'Escut de STAP
Tornar