ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP
 

La Sagrera encara veurà passar de llarg els trens durant cinc anys més - D.M.
El Punt 29/11/05


Primer es posarà en marxa el servei fins a la frontera i després faran l'estació.

A la Sagrera sembla que no s'hagin de donar tanta pressa com a Sants però les naus industrials de les zones afectades ja han plegat o liquiden les existències a preu de saldo per marxar cap a algun altre lloc. Sense estar directament relacionat amb el TGV, la veterana Inoxcrom està aquests dies en ple enderroc i pel barri abunden els enderrocs i els solars buits en espera de noves promocions. El TGV, però, encara trigarà a arribar. El tren hi passarà, però l'estació no estarà el 2009.

Si a Sants el canvi de paisatge serà important, el de la Sagrera és segurament el repte més important que té Barcelona els pròxims anys. En xifres urbanístiques, s'hi construirà tant com la Vila Olímpica i el Fòrum junts, i hi naixerà el parc més gran de Barcelona, gairebé el triple que les 11 hectàrees de la Ciutadella, amb 28 hectàrees lineals que seguiran el que avui són les vies del tren cap a Sant Andreu i el nus de la Trinitat.

Però la transformació serà lenta i els que no tenen més remei que marxar ho estan fent a poc a poc. Entre ells hi ha les famílies dels treballadors de la Renfe que encara viuen a les cases de l'antiga estació de mercaderies, repartides en dos grans edificis a l'entrada de l'estació i en una curiosa filera de cases alineades amb pati que recorden vagament l'estil industrial anglès.

 

Fa més d'un any que les famílies es van posar en mans d'advocats per tal d'aconseguir una bona indemnització o recol·locació un cop Renfe decideixi que ha arribat l'hora de marxar. Han tingut, a més, alguns problemes perquè els familiars d'alguns antics treballadors han continuat vivint a la casa sense que Renfe els reconegui, per tant, l'obligació d'haver-los d'indemnitzar o recol·locar. En això estan encara.

A partir del 2008
En tot cas, anirà per llarg. Tot i que el Ministeri de Foment vol que el TGV arribi de Barcelona a la frontera amb l'Estat francès l'any 2009, això no vol dir que aquell any el TGV faci parada a la Sagrera. Els redactors del pla urbanístic per a la Sagrera treballen amb la hipòtesi que el TGV farà parada a Sants durant uns quants anys abans de fer-ho també a la Sagrera, i que els trens passaran de llarg del barri mentre es vagi construint la nova estació central de Barcelona. Els plànols s'hauran concretat cap al 2008. Una obra d'aquesta dimensió significarà almenys dos anys d'obres. Això situa l'estació cap al 2010 com a mínim. D'aquí a cinc anys.

Però mentrestant ja s'han començat a fer les obres que acompanyen el que hi haurà al voltant del gran parc lineal i que han provocat ja els primers canvis de paisatge. El tren s'ha endut, per exemple, gran part de les indústries que hi havia al carrer Berenguer de Palou i al seu lloc es podran començar a fer pisos. El carrer Garcilaso, que unirà la ronda del Mig i la Meridiana amb l'estació del TGV, ja comença a semblar la gran avinguda que serà quan s'acabin de tirar a terra els tallers que encara estan drets. S'acosta el tren.

l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
difondrem en aquesta web totes les Opinions que ens arribin dels Mitjans de Comunicació
imatges -1 -2 - 3 - 4
webstap@sant-andreu.com
Sant Andreu de Palomar Segle XXI - STAP21
Adeqüem l'escut de la Unió Esportiva Sant Andreu !!
WEB STAP - Pàgina Inici
Els Segadors
Fòrum STAP
participa !
l'Escut de STAP
Tornar