Sant Andreu de Palomar segle XXI
stap.21

Garrotades al Fòrum
Maria Favà - AVUI - 22/01/04

Va sobrar gent, que va haver de sortir perquè la sala d'actes amenacava d'enfonsar-se. I va faltar temps i conserges, segons la reflexió lúdica de l'antropòleg Manuel Delgado, que va ser un dels tres intel·lectuals que va seure a la mesa de la sala d'actes de l'Ateneu per parlar del Fòrum. Contra el Fòrum. Molta gent del públic, que va omplir a vessar la venerable entitat, es van quedar amb ganes de participar-hi i dir-hi la seva. Però tot i les mancances, l'acte de l'Ateneu -el primer que es feia sota la presidència de l'arquitecte Oriol Bohigas-, va ser el primer debat públic no virtual convocat per criticar el Fòrum 2004.

MÉS CANYA
L'audiència va rebre amb aplaudiments mesurats les intervencions dels tres intel·lectuals -l'historiador Bernat Muniesa, el filòsof Santiago Lopez Petit i l'antropòleg Manuel Delgado-, que van coincidir a qualificar d'especulador i feixista l'esdeveniment "frívol" inventat per Pasqual Maragall quan era alcalde de Barcelona. Una part del públic, el que es considerava més d'esquerres, hauria volgut més canya i per aquí van anar les escassíssimes intervencions que es van poder sentir. Un xicot va interpel·lar directament Oriol Bohigas, que s'havia assegut discretament a l'última fila de la sala, i li va preguntar per l'urbanisme del Fòrum. Hi anava implícit un retret com a reponsable que va ser Bohigas de les grans obres de la ciutat. Però aquest es va desmarcar discretament i elegantment. I sense micròfon, de manera que la seva contestació no es va sentir gaire.

Bernat Muniesa va començar dient que el Fòrum era una "astúcia més del poder" i va acabar titllant-lo de carnaval. I entremig va parlar del "desgavell constructiu" i es va preguntar si "aquest és el model de ciutat que volem". Va recordar els interessos econòmics que mouen i paguen l'esdeveniment.

Santiago López Petit, el filòsof de la contestació crítica segons el presentador de l'acte, va qualificar el Fòrum de "feixisme postmodern" que fa que el poder no sigui visible i que substitueix la propaganda per la comunicació. "Com criticar un discurs cultural i arquitectònic que utilitza les idees de la pau i la multiculturalitat per idealitzar una operació immobiliària?", es preguntava el filòsof, que va proposar desmuntar "la marca Barcelona", que és el que vol vendre el Fòrum. Al seu parer l'esdeveniment serà un supermercat de valors, un laboratori del feixisme postomodern "de la influència del qual ningú no escapa i que fa un discurs uniformat que apel·la a la diferència".

Tant el filòsof com l'antropòleg Manuel Delgado van fer notar la gran contradicció d'uns polítics que, alhora que persegueixen els immigrants sense papers i els fan fora de la ciutat, parlen de multiculturalitat. En paraules de López Petit, això és el "racisme de la tolerància".

Delgado va ser qui va utilitzar els adjectius més durs per qualificar el Fòrum. Entre altres floretes el va titllar de "monstre informe idiotitzant". I va fer seves les paraules de la clausura del novè congrés d'antropòlegs fet a Barcelona que el definia com un "espectacle grandilocuent i buit al servei dels interessos polítics i econòmics". Delgado va proposar que el que ahir va començar a l'Ateneu tingués continuïtat.font: AVUI
la bandera de Sant Andreu de Palomar al 'Districte'... de cap per avall !! el colom convertit en un ànec !!
stap21@sant-andreu.com
Fòrum STAP

Sant Andreu de Palomar segle XXI
en procés de constitució, per a dinamitzar Sant Andreu de Palomar
i denunciar els greuges, les potinades i les agressions que pateix

la Venus Púdica
Els Segadors
el Municipi Independent
el Terme Municipal
Ritme Andreuenc
RAAAmbla
l'Escut de STAP
l'annexió forçada del 20 d'abril 1897
el 20 d'abril 2003
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP
Tornar