Maria
01 de febrer 2005
50 farmÓcies dispensaran cÓnnabis

MÚs de 50 farmÓcies dispensaran cÓnnabis a grups de malalts cr˛nics
- Marta Ciércoles

AVUI
01/02/05

El ministeri de Sanitat insisteix que la marihuana nomÚs es podrÓ administrar des dels hospitals.

Al llarg d'aquest any Salut vol reduir l'espera per a proves davant d'una sospita de cÓncer fins a un mÓxim d'un mes.

Una seixantena de farmÓcies -entre seixanta i setanta, segons el departament de Salut- podran comenšar a dispensar cÓnnabis amb finalitats terapŔutiques a partir d'aquest trimestre. La consellera de Salut, Marina Geli, va avanšar ahir que, finalment, el departament "ha tancat un acord amb el ministeri de Sanitat" per iniciar en forma de programa pilot aquesta experiŔncia pionera a l'Estat. Amb tot, el conveni que ha de permetre la dispensaciˇ controlada de cÓnnabis a malalts cr˛nics seleccionats encara estÓ pendent de la signatura final. De fet, un portaveu del ministeri de Sanitat va matisar aquesta informaciˇ i va afirmar que el projecte encara estÓ "en estudi" i que, "en principi", el cÓnnabis nomÚs es dispensarÓ a l'"Ómbit hospitalari".

El director general de Recursos Sanitaris, Rafael Manzanera, va admetre que encara s'han de concretar amb el ministeri qŘestions tŔcniques del projecte. No obstant, Manzanera va avanšar-ne alguns detalls, com ara que la prescripciˇ de cÓnnabis es farÓ nomÚs des de quatre hospitals del paÝs i exclusivament a pacients seleccionats amb alguna d'aquestes quatre patologies: anorŔxia associada a sida, dolors cr˛nics que no milloren amb altres tractaments, v˛mits causats per quimioterÓpia i problemes musculars derivats d'esclerosi m˙ltiple i amiotr˛fica. Segons Manzanera, nomÚs podran dispensar cÓnnabis, i sempre sota control mŔdic, les farmÓcies hospitalÓries dels quatre centres i, en contra del que afirmen al ministeri, "entre 60 i 70 oficines de farmÓcia" prŔviament seleccionades i sota la supervisiˇ dels hospitals.

 

La consellera Geli va anunciar la posada en marxa del programa pilot de dispensaciˇ de cÓnnabis durant una sessiˇ dedicada a presentar els objectius del departament per a aquest any. Entre d'altres actuacions, la consellera va avanšar que al llarg del 2005 el departament desplegarÓ a tot el territori un "pla de garantia per a diagn˛stic de cÓncer". L'objectiu Ús que, davant d'una sospita de cÓncer, el pacient pugui accedir a les proves diagn˛stiques abans d'un mes. El pla s'aplicarÓ inicialment a cÓncer de pulmˇ, mama i c˛lon i, segons Geli, requerirÓ "un gran esforš", ja que la idea Ús establir circuits preferents perquŔ, quan el metge de primÓria tingui una sospita de cÓncer, es reservi automÓticament un lloc al pacient a l'agenda de l'hospital.

Llistes d'espera
Una altra prioritat per a aquest any serÓ eliminar les diferŔncies territorials pel que fa a les llistes d'espera per a operacions, ja que la regiˇ metropolitana de Barcelona continua tenint mÚs dificultats que la resta del territori. Marina Geli tambÚ va avanšar que es revisarÓ si cal incloure en el programa que garanteix ser operat en sis mesos determinades intervencions, com ara les de columna, que acumulen llargues esperes. Al llarg d'aquest any es desplegarÓ l'AgŔncia de Protecciˇ de la Salut i es mantindrÓ el reforš de l'atenciˇ primÓria per tal de fer-la mÚs resolutiva.informació recollida a l'AVUI
Maria

WEB STAP - Pàgina Inici
Tornar