Maria
01 de febrer 2005
4 hospitals i 60 farmācies donaran cānnabis terapčutic

4 hospitals i 60 farmācies donaran cānnabis terapčutic
- Àngels Gallardo

• Salut impulsa el primer assaig espanyol que usa la marihuana per tractar dolor crōnic o nāusees.

• La Generalitat afirma que la utilitzaciķ mčdica de l'herba no n'ha de fomentar el consum lúdic il.legal
.

Quatre grans hospitals catalans i 60 farmācies dispensaran cānnabis la primavera que ve a malalts en tractament de cāncer o afectats per diferents tipus de dolor constant, va anunciar ahir la consellera de Salut, Marina Geli.

Els pacients, la xifra inicial dels quals no s'ha concretat, participaran en un assaig clínic amb quč s'intentaran comprovar els beneficis terapčutics que els consumidors habituals atribueixen a l'herba marihuana. L'objectiu és facilitar un remei de qualitat controlada als malalts que recorren a aquesta substāncia de forma clandestina.

Salut i el Ministeri de Sanitat han pactat les línies fonamentals del protocol que seguirā l'estudi i la seva aplicaciķ només depčn d'un trāmit burocrātic, va afegir la consellera. El ministeri, no obstant, va informar ahir que, en una primera fase, l'assaig se circumscriurā als hospitals. Les farmācies s'hi incorporaran més endavant, van afegir.

Els participants en aquest assaig, va avanįar ahir Rafael Manzanera, director general de Recursos Sanitaris, seran malalts a qui la quimiote- rāpia amb quč tracten un cāncer els provoca unes nāusees intenses i vō- mits que no s'alleugen amb els fārmacs convencionals. També s'administrarā a afectats per esclerosi múltiple que pateixen dolor muscular, a pacients amb anorčxia (el cānnabis, en principi, fa venir gana) i a persones amb dolor crōnic.

 

INVESTIGACIĶ SENSE PRECEDENTS
L'origen natural del cānnabis fet servir en aquest assaig el convertirā en una investigaciķ sense precedents a Espanya, diferent de l'administraciķ de pastilles que sintetitzen el tetrahidrocannabinol, principi actiu de l'herba, iniciada fa dos anys. Els receptors d'aquest fārmac asseguren que el seu efecte calmant i antivomitiu és molt discret.

En aquesta ocasiķ, estā previst que l'herba s'ofereixi amb la māxima puresa possible i controlant el nivell de concentraciķ del seu principi actiu, dos parāmetres impossibles de precisar en l'herba que es ven de manera clandestina.

Salut no ha concretat el format amb quč s'oferi- rā el cānnabis, que sempre l'haurā de receptar un metge. Les opcions en estudi sķn oferir-lo en cāpsules d'oli de sčsam --que n'afavoreix l'absorciķ--, en forma d'extracte, o en herba, per bullir-la en infusiķ barrejada amb llet.

Els tčcnics de Salut van insistir a recordar que l'ús terapčutic del cānnabis no ha d'induir a consumir-ne de forma lúdica. "Als hospitals s'administra fa anys morfina o metadona i a ningú se li acut prendre aquestes substāncies per relaxar-se a casa", van insistir.

La Generalitat concretarā aquest mateix mes quina serā la procedčncia del cānnabis que es farā servir, va assegurar Manzanera. Procedirā d'un laboratori europeu en quč es cultiva, o d'una multinacional farmacčutica que l'elabora com a extracte.

informació recollida a El Periódico
Maria

WEB STAP - Pàgina Inici
Tornar