ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP

Catalunya /  PP. CC.
agressions espanyoles a la llengua
"La marca de l'esclau" per  Ricard Colom
agressions franceses a la l'idioma català
El Poder Judicial retira la sanció a un magistrat que va rebutjar un escrit en català
El CGPJ no veu ni menyspreu al ciutadà ni il·legalitat en el fet d'ignorar diverses normes
El vocal Lòpez Tena emet un dur vot particular en contra
Jordi Panyella

El futur del català en l'administració de justícia té des d'ahir un color: el negre. El ple del Consell General del Poder Judicial va acordar ahir aixecar la sanció imposada en el seu dia pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) al magistrat César Aguilera Montenegro per no admetre una demanda redactada en català.

El màxim òrgan rector dels jutges espanyols considera que l'actuació d'aquest magistrat no ha suposat "cap menyspreu a la dignitat professional o professional del demandant". El vocal Alfons Lòpez Tena va emetre un vot particular en contra de la decisió del CGPJ on es pregunta "¿què diria el Consell si un jutge no admetés una demanda per estar redactada en castellà, exigint que se li aportés en català?".

La resolució no és només sorprenent, sinó que frega la il·legalitat, ja que l'ordenament jurídic espanyol i català, des de la Constitució, a la llei orgànica del poder judicial fins a la Carta Europea de Llengües Regionals o Minoritàries -adoptada pel govern espanyol com a legislació pròpia- faculten un ciutadà de Catalunya, Euskadi o Galícia a presentar en un jutjat del seu país un escrit en la llengua pròpia.



 

No ho va entendre així el magistrat César Aguilera quan el 10 de desembre de 2002 i quan era titular del jutjat de primera instància de Gavà va emtre una resolució on condicionava l'acceptació d'una demanda presentada en català al fet que el demandant aportés una còpia traduïda al castellà. El cas va arribar al CGPJ, que va acordar remetre'l al TSJC. L'abril del 2003, l'òrgan presidit per Guillem Vidal va acordar una sanció contra el magistrat per "desconsideració" i per vulnerar no només un "dret cívic" sinó tot l'ordenament jurídic que regula l'ús de les llengües en la justícia. En revisar aquesta sanció, el CGPJ la va deixar ahir sense efecte.

Aquesta decisió va provocar ahir la queixa més enèrgica del president de la comissió de drets lingüístics del Col·legi d'Advocats de Barcelona, Josep Cruanyes, que va titllar el fet "de molt greu". Segons Cruanyes, la resolució "obre la porta a l'incompliment de la llei per part dels jutges".

Mentre els atacs a la llengua es succeeixen dia rere dia, la conselleria de Justicía té pendent encara promulgar una carta sobre els drets lingüístics a la qual s'ha compromès a donar suport.




Jordi Panyella
08/07/2004.

AVUI


agressions, oblits i desprecis a l'idioma català
Els Segadors
WEB STAP - Pàgina Inici
Fòrum STAP
aniversaris de l'annexió
webstap@sant-andreu.com
Tornar