per què la WEB STAPels AndreuencsLa Cultura i l'Esport a STAPLes Entitats de STAPLa Història de STAPles Comunicacions a STAPLa Salut a STAPMenjar i Beure a STAPSTAP Superfície ComercialWEB STAP - Pàgina Iniciubicació de STAP

Catalunya /  PP. CC.
agressions espanyoles a la llengua
"La marca de l'esclau" per  Ricard Colom
agressions franceses a la l'idioma català
Revisora de TMB : "El catalán lo hablo, lo entiendo, pero no pienso utilizarlo"
Multades per una revisora de TMB a qui havien demanat que els parlés en català .

"El catalán lo hablo, lo entiendo, pero no pienso utilizarlo". Això va dir ahir a la tarda una revisora de TMB a C. V. i la seva filla, M. P., que li havien demanat que se'ls adrecés en català quan les multava per no haver comprat el tiquet corresponent de metro, a la sortida de l'estació de Diagonal, de la línia verda. Arran d'això hi va haver una discussió, i la revisora va acabar multant-les una altra vegada, en aquest cas per amenaces. Avui han volgut denunciar el cas a VilaWeb.

Aquest és el relat dels fets, explicats per C. V.:

'Ens va passar ahir la tarda al metro. Vam tenir un problema amb la targeta de viatge, que era unipersonal i no ho sabíem. I de totes maneres totes dues vam poder passar amb el mateix títol. La va picar la meva filla, primer, i després jo. I la barrera es va alçar en tots dos casos. Quan vam sortir del metro, a la parada de Diagonal, ens vam trobar amb un control de revisors. Una revisora ens va dir que ens havia de multar amb cent euros, o bé cinquanta si pagàvem en el moment. Ens semblava estrany que la barrera s'alcés dues vegades, però igualment vam accedir a pagar els cinquanta euros. També li vam demanar què podíem fer per recórrer. En tot moment se'ns adreçava en castellà, i en un moment de la conversa la M. li va demanar si ens ho podia dir en català. La seva resposta va ser: "El catalán lo hablo, lo entiendo, pero no pienso utilizarlo". I ens vam quedar parades. El to era molt ofensiu'.

V. continua així el relat: 'Li vam dir que ens semblava molt malament, que això no podia quedar així. "Vuelvo a decirte que el catalán lo entiendo perfectamente, lo hablo y no pienso utilizarlo". 

La M. va treure el mòbil i li va dir: 'Ara enregistrarem aquesta conversa i ho farem públic a tots els diaris que puguem, perquè sàpigues que ens sembla molt malament aquesta resposta. Ens sentim molt ofeses'. I la revisora ens va demanar el DNI, i ens va dir que ens posaria una multa per amenaces i enregistraments. La meva filla li va donar. I jo li vaig dir a la revisora que si ens feia identificar, ella també s'havia d'identificar. Ens va respondre que no hi tenia cap obligació. I l'única cosa que tenim és el seu número de revisora, en el tiquet de la multa que acabàvem de pagar'.

'En aquell moment va passar una parella de mossos d'esquadra, i vaig tenir la temptació de dir-los què ens passava. Però vaig veure que tenien una conversa molt animada entre ells, i en castellà. I vaig desistir, perquè vaig pensar que encara ho emmerdaríem més'.

La revisora els va dir que rebrien una carta amb la multa "por amenazas y grabaciones". Diuen que la pensen recórrer quan els arribi, i volen expressar la indignació per haver viscut un episodi com aquest.

Queixa formal
VilaWeb s'ha posat en contacte amb TMB, que ha dit que es mirava el cas. Tot amb tot, TMB ha contactat amb M. P. per Twitter, a qui ha dit que podia presentar una queixa formal amb el formulari que hi ha en aquesta pàgina. P. ha dit que ja havia presentat la queixa.


19/07/2012.
VilaWeb


agressions, oblits i desprecis a l'idioma català
Els Segadors
WEB STAP - Pàgina Inici
Fòrum STAP
aniversaris de l'annexió
webstap@sant-andreu.com
Tornar