ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP

Catalunya /  PP. CC.
agressions espanyoles a la llengua
"La marca de l'esclau" per  Ricard Colom
agressions franceses a la l'idioma català
Un jove mallorquí, condemnat per parlar català a la guàrdia civil
...els dos guàrdies civils van detenir Jaume Coll per una infracció de trànsit i van negar-se a entendre'l perquè s'hi va adreçar en català.


El PSM ha reclamat al Consell de Mallorca i al govern balear que recorrin contra la sentència imposada a un jove mallorquí per parlar en català. El portaveu del partit, Antoni Alorda, ha dit que 'és un despropòsit' i que 'la situació no pot quedar així'. També ha declarat que la guàrdia civil hauria de demanar disculpes a aquest ciutadà 'per imposar-li que parlés castellà'.

El jove ha estat condemnat a pagar quaranta euros per parlar en català a dos agents de la guàrdia civil a la localitat de Sineu, el dia 3 d'agost passat.

Segons informen els Joves de Mallorca per la Llengua, els dos guàrdies civils van detenir Jaume Coll per una infracció de trànsit i van negar-se a entendre'l perquè s'hi va adreçar en català. Poc després el van denunciar davant el jutjat per injúries, amb l'argument que Coll va mantenir una actitud de 'descortesia, un to de veu elevat' i va senyalar els guàrdies amb el dit'.

 

En el judici tampoc li se li va permetre parlar català i finalment es va emetre la sentència que el condemnava a pagar una multa de quaranta euros.

Els Joves de Mallorca per la Llengua condemnen els fets, que succeeixen després que el delegat del govern espanyol a les Illes Balears, Ramon Socias, haguès pres el compromís de sancionar els funcionaris que no permetin parlar en català.

Socias s'hi va comprometre després de rebre un altre jove mallorquí, Toni Mestre, que al mes de juny denunciava vexacions de la guàrdia civil a l'aeroport del Prat, pel fet d'haver-se adreçat als agents en català. La resposta del delegat del govern en el cas va satisfer els assistents a la reunió, si bé van afegir que ja abans hi havia hagut discriminacions lingüístiques i promeses dels polítics perquè no es tornessin a repetir.


08/09/2004.

VilaWeb


agressions, oblits i desprecis a l'idioma català
Els Segadors
WEB STAP - Pàgina Inici
Fòrum STAP
aniversaris de l'annexió
webstap@sant-andreu.com
Tornar