ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP

Catalunya /  PP. CC.
agressions espanyoles a la llengua
"La marca de l'esclau" per  Ricard Colom
agressions franceses a la l'idioma català
Estudien denunciar l'ambulatori de Fraga per no atendre una família catalanoparlant . Joan Tort
Els van adreçar a un hospital de Lleida argumentant que no els entenien.


El matrimoni va anar al centre sanitari perquè el seu fill de sis mesos tenia una lesió a l'ull Una parella de Fraga estudia si pot recórrer als tribunals per un possible delicte de negligència de l'ambulatori de la capital del Baix Cinca, ja que no els van voler atendre pel fet de parlar en català. El matrimoni va anar al centre sanitari per una lesió a l'ull del seu fill de quasi sis mesos.

Els fets es van produir dilluns al vespre, quan el nadó no parava de plorar per una petita ferida ocular. Els pares es van adreçar a urgències de l'ambulatori de Fraga i ja d'entrada els metges de guàrdia els van demanar que els parlessin en castellà, però els usuaris s'hi van negar raonant que els parlarien a poc a poc perquè els entenguessin. No obstant, el personal sanitari no ho va acceptar i es va desencadenar una discussió que va anar pujant de to fins que una metgessa els va fer un volant perquè fossin atesos a l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, argumentant, segons aquest document, que no els podien atendre perquè no els entenien.

Aquesta no és la primera vegada que aquesta parella pateix un tracte similar, donat que fa dos mesos ja van tenir problemes a l'hora de vacunar el fill. El matrimoni està vinculat al Centre d'Estudis del Baix Cinca, un organisme que defensa els drets lingüístics dels catalanoparlants de la Franja de Ponent.

 

 

Els afectats asseguren que durant la discussió que van mantenir dilluns a l'ambulatori ja va quedar clar que s'entenien i que el mateix volant assegura que el nadó té sis mesos, segons havien afirmat els pares. Per tant, aquests veïns de Fraga consideren que han rebut un tracte vexatori, discriminatori i poc humà, ja que no van atendre el seu fill, tot i que finalment la lesió va ser menor.

La parella creu també que podria donar-se una possible negligència, donat que al mateix centre atenen estrangers i per qüestions d'idioma no els adrecen a altres centres sanitaris. L'incident sorprèn, a més, pel fet que a Fraga i al Baix Cinca la parla catalana està molt estesa i la relació amb Lleida i el seu entorn és quotidià, la retolació als carrers també és en català en la majoria dels casos i a l'escola s'ensenya la llengua catalana.

El coordinador de l'ambulatori fragatí va argumentar que als afectats no els hauria costat res adreçar-se en castellà. A més, va explicar que la metgessa que els va atendre no era catalanoparlant i va considerar normal derivar un pacient a un altre centre si no entenen l'idioma amb què els parla.16/09/2004.

AVUI


agressions, oblits i desprecis a l'idioma català
Els Segadors
WEB STAP - Pàgina Inici
Fòrum STAP
aniversaris de l'annexió
webstap@sant-andreu.com
Tornar