Gaspart no pot
salvar el Versalles
La U. E. Sant Andreu ha fet una oferta per reobrir el bar però el propietari ha apujat el lloguer a 12.000 - Virtudes Pérez
 
Sant Andreu està a punt de perdre una gran oportunitat per recuperar el mític bar Versalles, tancat des de fa tres mesos per greus problemes econòmics. L'expresident del Barça i actual president de la Unió Esportiva Sant Andreu, Joan Gaspart, va fer una oferta a l'actual propietari del local per poder reobrir el Versalles. L'oferta consistia a pagar el deute pendent del llogater anterior, Eduard Colomé, i poder reobrir així l'establiment com a bar restaurant amb un espai reservat per situar-hi la seu social del club esportiu. La condició que hi posava Gaspart és que durant alguns mesos, i tenint en compte que eixugaven el deute, el propietari rebaixés el lloguer mensual fixat en uns 6.000 euros. Semblava una bona operació per a tothom, però la gran sorpresa va ser la resposta del propietari, que en lloc de rebaixar el lloguer el va doblar fins a 12.000 euros. «Nosaltres teníem intenció de crear una nova societat, però la reacció del propietari ha tancat totes les portes», explica el gerent de la Unió Esportiva Sant Andreu, Jordi Pallarès, que reconeix que si els propietaris –una família que no viu al 'barri' i amb la qual aquest diari no s'ha pogut posar en contacte– reconsideressin la proposta el club «estaria disposat a tirar endavant el projecte».

Els propietaris, però, no demostren cap voluntat d'acord amb Gaspart. Una prova d'això és que han posat el local a les mans d'una immobiliària que ha penjat ja el cartell «Local en lloguer» pel mateix preu que han demanat al Sant Andreu. El delegat del consell de l'Eix Comercial Sant Andreu, Joan Mateu, lamenta la situació, però admet que la solució és complicada perquè el llogater anterior no només tenia un deute amb el propietari, sinó que té també demandes pendents amb la Seguretat Social, l'Institut Català de Finances, la constructora que va fer les obres de reforma del local i altres proveïdors. «Tenir el Versalles tancat ens fa mal i des del primer moment hem intentat fer alguna cosa per recuperar-lo, però hi ha tants processos judicials oberts que és impossible», explica Mateu, que recorda que tampoc no va prosperar una iniciativa popular de recollida de signatures.

Mentre les negociacions semblen encallades, els processos judicials avancen i l'antic llogater no dóna senyals de vida, el local presenta cada dia un aspecte més fantasmagòric. La majoria de les coses han desaparegut, incloent-hi les taules de marbre. Al terra es veuen cassoles, cafeteres i caixes amb piles de plats, gots i copes. La barra està pràcticament plena d'ampolles buides i un trist pal de fregar al mig del local referma encara més el temor que el Versalles està escrivint les últimes pàgines de la seva llarga història.

El bar, fundat l'any 1928, està tancat des del 12 de maig

Tres mesos després del tancament, els veïns continuen sense acostumar-se al fet que el Versalles no obri cada matí. Fundat per Eduard Heredero l'any 1928 al número 255 del carrer Gran de Sant Andreu, el mític bar va tancar les portes el 12 de maig passat. La notícia va caure com una galleda d'aigua freda a Sant Andreu, on l'establiment havia esdevingut durant molts anys un referent obligat de moltes iniciatives socials i culturals. Fins al 2004, el Versalles va ser gestionat per un dels fills del fundador, Pere Heredero, que el va traspassar a un dels seus cambrers, Eduard Colomé. El nou llogater va fer una rehabilitació ambiciosa i va recuperar elements antics com ara la barana, la taula de marbre o el sostre de volta catalana, que abans estava tapat. El Versalles es va fer encara més popular fa uns anys, quan va inspirar el bar del Peris de la coneguda sèrie de TV3 El cor de la ciutat.


d'El Punt
24 d'agost 2009