habitatge públic
de lloguer
a les casernes
El 'boom' immobiliari ha convertit en nou-rics 24.000 espanyols - Rosa Maria Sánchez

ESTUDI SOBRE EL REPARTIMENT DE LA RIQUESA AL MÓN
• Espanya és, després de Hong Kong i l'Índia, el país on han crescut més els milionaris en dos anys
• Hi ha 129.000 fortunes de més d'un milió de dòlars, però davant d'Hisenda només són 40.000


El 2003, Espanya es va convertir en el tercer país del món que va registrar un augment més gran en el nombre de rics i el primer a l'Eurozona. Segons l'Informe sobre la riquesa al món, presentat ahir per Merrill Lynch i Capgemini, el nombre de persones amb més d'un milió de dòlars de riquesa financera líquida (sense comptar immobles, joies, art i patrimoni físic), va arribar a Espanya a la xifra de 129.000, el 18% més que l'any anterior. En xifres absolutes, la quantitat de "persones amb elevats patrimonis" --segons la terminologia de l'informe-- va créixer en 19.000 respecte al 2002 i en 24.000 respecte al 2001, primer any en què Merrill Lynch va incloure Espanya a l'estudi.

El boom immobiliari dels últims anys ha tornat a posar de moda la cèlebre frase de l'exministre socialista Carlos Solchaga, que a mitjans dels anys 80 va dir que Espanya era el país on era més fàcil fer-se ric en poc temps. El responsable de banca privada de Merrill Lynch, Juan Carlos Crespo, va explicar ahir que aquest increment més elevat de milionaris a Espanya s'explica per un creixement més gran de l'economia, per l'evolució dels mercats financers locals i, sobretot, pel boom immobiliari. "És molt probable que una xifra important de persones hagi aprofitat els elevats preus del sector immobiliari a Espanya per fer guanys i col.locar- los a la renda variable", va explicar Crespo.

DINER OPAC
Un patrimoni financer d'un milió de dòlars equival, segons la cotització actual, a uns 825.000 euros (uns 137 milions de pessetes). Segons les últimes dades disponibles a l'Agència Tributària, a Espanya només hi ha al voltant de 60.000 contribuents que declaren un patrimoni --de tot tipus-- superior a l'equivalent a un milió de dòlars. La xifra es redueix considerablement, a l'entorn d'uns 40.000 contribuents si només es té en compte el patrimoni financer líquid (i s'exclouen immobles, joies, art o béns d'activitats econòmiques...).

 

La vicepresidenta de Capgemini, Helena Tejero, va explicar la metodologia utilitzada pels autors de l'Informe sobre la riquesa al món, que ja arriba a la seva vuitena edició. El maneig de variables macroeconòmiques (PIB, consum, estalvi, població, redistribució de la renda, etc.), a partir de llargues sèries històriques, permet estimar la riquesa de les persones, al marge de la seva transparència o opacitat fiscal.

LES XIFRES DEL MÓN
Espanya va registrar el tercer principal increment de milionaris (el 18%), després de Hong Kong (30%) i l'Índia (22%); al mateix nivell que Corea, i davant d'altres països com els Estats Units, la República Txeca, la Xina, Austràlia, el Canadà i el Regne Unit (8%). L'increment mitjà de rics al món va ser del 7,5% el 2003. A Europa, va ser de només el 2,4%. Espanya es col.loca com el sisè país europeu amb més quantitat de rics, després d'Alemanya, Anglaterra, França, Itàlia i Suïssa.

Segons l'informe de Merrill Lynch, el nombre de milionaris al món ha augmentat en 500.000 persones el 2003, fins a arribar a la xifra de 7,7 milions. La riquesa total d'aquest grup de milionaris va augmentar el 7,7% fins a arribar als 28,8 bilions de dòlars. Un total de 70.000 individus al món s'inscriuen com a privilegiats, amb fortunes de més de 30 milions de dòlars (4.125 milions de pessetes).

Les fortunes dels homes més rics del planeta semblen ja acostar-se als nivells que tenien abans del 2001, quan es van veure afectades per una recessió generalitzada. En aquests últims anys, a més, el patrimoni ha estat erosionat per un índex de preus de "viure extremadament bé" --en terminologia de l'informe-- que, en general, duplica els índexs de preus de consum. Aquest índex, va explicar Helena Tejero, s'elabora a partir de productes de luxe (xampany, hotels...). L'informe preveu que el capital en mans de milionaris creixerà a una taxa anual del 7% i superarà els 40,7 bilions de dòlars el 2008.

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acció Catòlica Obrera
MCJ
Moviment Cristià de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP