habitatge públic
de lloguer
a les casernes
Un antic economat acollirà un hotel en lloc de vivendes socials - Mauricio Bernal

• Quan Núñez i Navarro va comprar el solar, el PERI preveia encara pisos protegits
• L'ajuntament veu viable el pla de Rec Comtal tot i el que va prometre Clos el 1999

Especulació immobiliària pura. Això és el que els veïns pensen del projecte de la constructora Núñez i Navarro d'aixecar un hotel al carrer de Rec Comtal, on fins fa uns anys hi havia l'economat militar Institució General Solchaga. Indignats, alguns ensenyen el tríptic que l'equip de campanya de l'alcalde Joan Clos va repartir pel barri a les eleccions municipals del 1999. Negre sobre blanc, el candidat prometia construir "vivenda pública" en aquest lloc. Però aquest és tot just el començament de la història.

El 1998 van fracassar les negociacions entre l'ajuntament i el Ministeri de Defensa per a la compra del solar. "Demanaven molt més del que estàvem disposats a donar", explica una font municipal. Aleshores Defensa va decidir vendre el solar a través d'una subhasta pública, "però era impensable que algú estigués tan boig d'oferir un preu desorbitat per uns terrenys que estaven destinats a vivenda de protecció", explica la mateixa font.

RES MÉS QUE UNA PREVISIÓ
El boig --potser no tant com es va pensar llavors, un cop vist el desenllaç de l'assumpte-- va ser Núñez i Navarro. Va oferir quatre vegades més que l'ajuntament. Sis anys després, l'empresa podrà edificar amb llibertat.

En el PERI del sector oriental del centre històric, aprovat el 1986, estava previst que el solar de l'economat es destinés a vivenda pública. Es tractava d'una de les alternatives de què disposava l'ajuntament per reallotjar famílies afectades per la reforma urbanística a Ciutat Vella. El consistori assegura, no obstant, que només era això, una previsió, i que el solar de l'economat no ha estat mai afectat com a vivenda social.

"Els possibles usos del solar són diversos --explica una portaveu--, i aixecar vivendes de protecció era una possibilitat, però amb els projectes de vivenda que es van dur a terme en altres solars ens vam adonar que totes les necessitats estaven cobertes". L'ajuntament no veu amb mals ulls el nou projecte i el més probable és que Núñez i Navarro acabi edificant l'hotel.

 

Per fer-ho, ha presentat al consistori un pla de modificació del PERI per canviar el traçat del carrer que unirà Rec Comtal amb el passatge de Sant Benet. No és el projecte de l'hotel, però com explica Miguel Montolío, un dels arquitectes, "inclou la proposta d'edificació perquè és el que el municipi exigeix en aquests casos". Un sí a la modificació del PERI seria un reconeixement a la construcció de l'edifici.

ZONA VERDA
"El pla encara no ha passat l'aprovació inicial --explica la portaveu municipal--. De moment s'està parlant amb l'empresa per ajustar-lo a les característiques i a les necessitats concretes de la zona". El projecte de Núñez i Navarro preveu la creació d'una zona verda d'ús públic amb accés pel carrer d'Horts dels Velluters, però l'ajuntament vol que també hi hagi un accés a través de l'edifici, per Rec Comtal. Els inconvenients no són de pes.

"L'ajuntament està recolzant una immobiliària amb clares intencions especulatives", denuncia Jaume Matifoll, arquitecte i urbanista de l'associació Veïns en Defensa de la Barcelona Vella. "El solar estava destinat a vivenda social, i no pot ser que l'ajuntament se'l deixi prendre en una subhasta pública i que a sobre aprovi això de l'hotel".

Una vegada descartada la vivenda pública, el consistori se centra en les bondats del futur hotel. Els okupes que habitaven el lloc en van ser des- allotjats al mes de desembre, quan la immobiliària va presentar el seu pla. Al solar, ja buit, només hi ha una tanca que proclama de qui és la propietat.




tornar a la pàgina d'aquesta opinió
Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acció Catòlica Obrera
MCJ
Moviment Cristià de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP