ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP
Solidaritat STAP
ASHDA
novembre 2005
Finalitza el recompte de vots
de les eleccions a l'Afganistan


Diversos líders militars, tres talibans i 68 dones són escollits com a diputats.

Els resultats finals de les eleccions afganeses celebrades el 18 de setembre es van fer públics ahir, dissabte, després de moltes setmanes de retard a causa de la lentitud en el recompte de vots i les acusacions de frau per part d'alguns candidats. Un total de 5.800 candidats s'havien presentat als comicis per ocupar els 249 escons que la cambra baixa afganesa tindrà. Dels dotze milions d'electors cridats a les urnes, només 6,8 milions van votar, segons l'ONU.

Entre els guanyadors, hi ha diversos senyors de la guerra, tres talibans, més d'una seixantena de dones activistes, i ex líders comunistes. Alguns analistes afirmen que els candidats que donen suport al president afganès, Hamid Karzai, constitueixen més de la meitat dels diputats elegits, però això és difícil de saber encara, perquè la majoria dels candidats es van presentar com a independents, i no pas en representació d'un partit polític.

Entre els senyors de la guerra que han obtingut un escó com a diputats hi ha Yunus Qanooni (principal rival de Hamid Karzai en les eleccions presidencials del 2004), Burhanuddin Rabbani (que va ser president de l'Afganistan a començament dels anys noranta, en plena guerra entre faccions militars), Haji Mohammad Mohaqiq (de la minoria ètnica hazara, i que va participar directament en la guerra), Abdul Rabb Rasoul Sayyaf (fonamentalista religiós, també implicat directament en la guerra).

També han estat escollits tres antics talibans: l'excomandant Haji Mullah Abdul Salaam Rocketi, l'antic governador provincial Mawlavi Islamuddin Mohammadi i l'oficial de seguretat Hanif Shah Al-Hussein.

Les dones han obtingut 68 dels 249 escons del Parlament, que ja estaven reservats per a elles, segons marca la Constitució afganesa aprovada el gener del 2004. Amb tot, cinc escons també assignats a les dones han quedat vacants a causa de la manca de candidates a les conservadores províncies del sud i l'est de l'Afganistan. Entre les escollides hi ha l'activista Malalai Joya que, durant l'assemblea nacional per aprovar la Constitució afganesa, va demanar obertament que els senyors de la guerra fossin jutjats per un tribunal internacional.

Entre els exlíders comunistes escollits, hi ha Sayed Mohammad Gulabzoi, que va ser ministre de l'Interior durant el govern prosoviètic dels anys 80.

Es preveu que el nou Parlament es constitueixi formalment el pròxim mes. Una de les seves principals tasques serà aprovar o vetar el nomenament dels membres del govern afganès.


ASHDA - notíciesnotícies
Resolució de RAWA sobre els atacs terroristes als EEUU

Mònica Bernabé és periodista andreuenca
L'Anna Tortajada ha escrit un llibre sobre el viatge d'ella i la Mònica a l'Afganistan
"El crit silenciat"
Barcanova


Solidaritat STAP

inici pàgina

WEB STAP - Pàgina Inici
webstap@sant-andreu.com
Tornar