ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP
Solidaritat STAP
ASHDA
gener 2004
Afganistan aprova una nova Constitució
que converteix el país en una república islàmica

La Loia Jirga o assemblea de notables, formada per 502 delegats i reunida a Kabul des del 14 de desembre,
va aprovar diumenge 4 de gener del 2004 una nova Constitució per a l'Afganistan.

La nova Carta Magna, de 160 articles, estableix:


UNA REPÚBLICA ISLÀMICA
L'Afganistan serà, a partir d'ara, una república islàmica i, com a tal, les lleis del país no podran ser contràries a l'Islam, tot i que es permetrà la pràctica d'altres religions minoritàries. L'associació de dones afganeses RAWA reclamava que l'Afganistan no fos una república islàmica, sino un Estat laic, ja que temia que els grups fonamentalistes poguessin utilitzar aquesta denominació per als seus propis interessos.

UN REGIM PRESIDENCIALISTA
L'Afganistan tindrà un règim presidencialista molt fort. El president elegit pel poble a través de les urnes serà també el comandant en cap de les forces armades, i la persona que escollira els ministres del govern, i els membres del Tribunal Suprem, tot i que el nomenament d'aquests últims també haurà de ser ratificat per l'Assemblea Nacional.

D'aquesta manera, l'actual president afganès, Hamid Karzai, se surt amb la seva, perquè defensava de totes totes un model molt presidencialista, ja que ell actualment es troba amb les mans lligades pels senyors de la guerra, que controlen bona part de l'Afganistan i que fan oïdes sordes a les ordres del govern de Kabul, fins al punt que es neguen a transferir els diners que guanyen a les fronteres del país en concepte de duanes.
Amb un sistema presidencialista molt rígid, s'acabaria amb tots aquests problemes, pero també hi ha el risc que a les eleccions que s'han de celebrar a l'Afganistan el juny del 2004 guanyi un partit fonamentalista -que son els que tenen les armes- i es faci, d'aquesta manera, amb tot el poder.DUES VICEPRESIDÈNCIES
El president afganes tindrà dos vicepresidents/es, i no un, com establia l'esborrany inicial de la Constitució. El canvi s'interpreta com una concessió als partits fonamentalistes, que pressionaven per poder assegurar-se una parcel.la de poder encara que perdin les eleccions del juny. De fet, durant la discussió de la nova Constitució a la Loia Jirga, aquests partits radicals fins i tot defensaven l'existencia al govern de quatre vicepresidents, en lloc de dos.

UNA ASSEMBLEA NACIONAL I UN SENAT
Una assemblea nacional elegida per sufragi universal , i un Senat format en part per gent gran escollida de forma indirecta, constituiran el poder legislatiu.

LA IGUALTAT DE LA DONA I L'HOME
DAVANT LA LLEI

La nova Constitució estableix que la dona i l'home son iguals davant la llei, malgrat que l'esborrany inicial de la Carta Magna no incloïa cap referència explícita a la igualtat de sexes. La introducció d'aquesta aclaració respon a la pressió exercida per les dones afganeses en els últims mesos: a comencament de setembre, per exemple, dones d'arreu de l'Afganistan es van reunir a Kandahar per redactar tot un seguit d'esmenes a la Constitució sobre genere. Així mateix, també han jugat un paper crucial les cent dones que han pariticpat directament en la Loia Jirga, és a dir, en l'assemblea de discussió de la nova Constitució.

DUES LLENGUES OFICIALS
La nova Constitució fixa dues llengues oficials per a tot el país, el dari i els pashto, pero en algunes zones aquesta cooficialitat es compartirà amb altres idiomes minoritaris, com l'uzbek.

ASHDA - notíciesnotícies
Resolució de RAWA sobre els atacs terroristes als EEUU

Mònica Bernabé és periodista andreuenca
L'Anna Tortajada ha escrit un llibre sobre el viatge d'ella i la Mònica a l'Afganistan
"El crit silenciat"
Barcanova


Solidaritat STAP

inici pàgina

WEB STAP - Pàgina Inici
webstap@sant-andreu.com
Tornar