ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP
ATENCIÓ EN PERILL

 

El dimecres 27 de febrer a les 9 del matí
pretenen desallotjar el centre social El Palomar.

L'amenaça sembla molt seriosa i irreversible.
Aturem-ho.

Convoquem a tothom a participar a la
manifestació popular del dissabte 23 de febrer
a les 17h a la plaça Orfila
(metro Sant Andreu, L-1).


Difon la convocatòria, necessitem ser molts i moltes per aturar-ho.
El mateix 27 de febrer, si no hi ha novetats convoquem a tothom a les 8 del matí
davant de l'edifici.


Salvem el Palomar de l'especulació! El centre social El Palomar ha rebut l'ordre de desallotjament pel proper 27 de febrer. L'edifici, que està situat al núm.1 del carrer Gran de Sant Andreu, es va okupar ara fa 5 anys per tal de donar cabuda a col·lectius de Sant Andreu que fins aleshores no tenien espais on desenvolupar-se.
Es tracta d'un espai de propietat municipal abandonat des d'inicis dels anys 80, i que inicialment havia d'anar destinat a equipaments per la gent de Sant Andreu.

Però tot això es va modificar quan van entrar en joc els interessos d'una immobiliària privada, Fomentos Sólidos S.L., a partir d'aleshores el projecte urbanístic es va reconvertir en un engany. Allà s'hi faran pisos de 40 milions, que impossibilitaran encara més l'accés a la vivenda dels i les andreuenques que des de fa anys han de marxar a viure lluny.
A més, tot plegat serà aprofitat per instal·lar zones, alhora que es facilitarà que els vehicles puguin anar més ràpids a una zona plena d'escoles.
Tot això, per fer fora a la gent del Palomar, una assemblea de persones crítiques que han denunciat injustícies i han lluitat per un Sant Andreu on viure dignament no sigui un luxe.
Manifest de Suport al Centre Social El Palomar


El Centre Social El Palomar (Carrer Gran, 1) va iniciar el seu funcionament la primavera de l'any 1997. Enmig de contínues peticions de local dels col·lectius que formaven part de l'assemblea del que seria el futur Palomar i de les reiterades negatives per part del 'Districte' Sant Andreu, es va decidir agafar l'iniciativa i rehabilitar un edifici de l'Ajuntament de Barcelona abandonat des de feia molts anys i que reunia les condicions per a poder-s'hi establir un local on tinguessin cabuda activitats que no s'encaixen dins el model institucional de cultura i reivindicacions.

La vida des centre social ha estat contínua durant aquest 5 anys, amb activitats que van des dels petits tallers de guitarra i teatre, l'assaig de grups de música, de diables i xanquers, les representacions, actuacions i performances, les xerrades al voltant de temàtiques socials i reivindicatives (feminisme, ecologia, immigració, etc.) la celebració de concerts de gran i petit format... També és remarcable la celebració anual de les Festes Majors Alternatives en el marc de les Festes de Sant Andreu, a inicis de cada mes de desembre, amb gran afluència i participació de la gent de Sant Andreu.

El Regidor del 'Districte'
, Ferran Julian, va voler estroncar aquesta trajentòria d'un espai independent de les institucions i ara fa 2 anys va iniciar un procés judicial per tal de desallotjar l'edifici. Ara ha arribar a la seva Culminació i el proper 07 de gener 2002 volen fer-ho per la força.

La justificació del Regidor és purament urbanística, segons diu, ja que segons ell l'eixamplament del carrer Roviri i Virgili (Riera d'Horta) obliga a enderrocar l'edifici, tot assegurant que és un bé públic de més valua la millora de l'asfalt en 15 metres de trjecte viari, que el projecte cultural obert a centenars de persones que han demostrat de llarg la viabilitat d'un centre social com El Palomar de Sant Andreu.

Darrera del projecte, però, s'hi amagen interessos que no han estat difosos pel 'Districte'. Amb la suposada millora del vial, el que a la pràctica s'aconsegueix és la implantació de dos carrils de 'zona blava' al carrer Rovira i Virgili (Riera d'Horta) dificultant així l'estacionament de vehicles de la gent que viu a les immediacions. I el factor principal, sens dubte, és el sucós projecte immobiliari que s'amaga darrera l'excusa del vial: un edifici construït per una empresa privada al damunt d'uns terrenys públics i que vedrà els seus pisos a 40.000.000 de pessetes ( 240.400 ) dificultant així, encara més, les possibilitats dels i les joves de Sant Andreu de poder independitzar-se accedint a un dret bàsic com és la vivenda.

Sant Andreu de Palomar a 16 de desembre de 2001

Per tot això, les Entitats i/o persones sotasignades
ens oposem al desallotjament del Centre Social El Palomar
i creiem que espais com aquest son necessaris per expresar altres formes de viure


per a imprimir, signar i fer arribar a
Centre Social El Palomar
Carrer Gran, 1
Sant Andreu de Palomar
(08030 Barcelona)


les comunicacions a STAP
WEB STAP Pàgina Inici
Fòrum de STAP

No han dut a terme el desallotjament. Hi havia una forta concentració de persones donant suport a El Palomar i alguns estaven penjats de les parets. El Jutjat i la policia no s'han presentat.