ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP

Manifest de Suport al Centre Social El PalomarEl Centre Social El Palomar (Carrer Gran, 1) va iniciar el seu funcionament la primavera de l'any 1997. Enmig de contínues peticions de local dels col·lectius que formaven part de l'assemblea del que seria el futur Palomar i de les reiterades negatives per part del 'Districte' Sant Andreu, es va decidir agafar l'iniciativa i rehabilitar un edifici de l'Ajuntament de Barcelona abandonat des de feia molts anys i que reunia les condicions per a poder-s'hi establir un local on tinguessin cabuda activitats que no s'encaixen dins el model institucional de cultura i reivindicacions.

La vida des centre social ha estat contínua durant aquest 5 anys, amb activitats que van des dels petits tallers de guitarra i teatre, l'assaig de grups de música, de diables i xanquers, les representacions, actuacions i performances, les xerrades al voltant de temàtiques socials i reivindicatives (feminisme, ecologia, immigració, etc.) la celebració de concerts de gran i petit format... També és remarcable la celebració anual de les Festes Majors Alternatives en el marc de les Festes de Sant Andreu, a inicis de cada mes de desembre, amb gran afluència i participació de la gent de Sant Andreu.


El Regidor del 'Districte', Ferran Julian, va voler estroncar aquesta trajentòria d'un espai independent de les institucions i ara fa 2 anys va iniciar un procés judicial per tal de desallotjar l'edifici. Ara ha arribar a la seva Culminació i el proper 07 de gener 2002 volen fer-ho per la força.

La justificació del Regidor és purament urbanística, segons diu, ja que segons ell l'eixamplament del carrer Roviri i Virgili (Riera d'Horta) obliga a enderrocar l'edifici, tot assegurant que és un bé públic de més valua la millora de l'asfalt en 15 metres de trjecte viari, que el projecte cultural obert a centenars de persones que han demostrat de llarg la viabilitat d'un centre social com El Palomar de Sant Andreu.

Darrera del projecte, però, s'hi amagen interessos que no han estat difosos pel 'Districte'. Amb la suposada millora del vial, el que a la pràctica s'aconsegueix és la implantació de dos carrils de 'zona blava' al carrer Rovira i Virgili (Riera d'Horta) dificultant així l'estacionament de vehicles de la gent que viu a les immediacions. I el factor principal, sens dubte, és el sucós projecte immobiliari que s'amaga darrera l'excusa del vial: un edifici construït per una empresa privada al damunt d'uns terrenys públics i que vedrà els seus pisos a 40.000.000 de pessetes ( 240.400 ) dificultant així, encara més, les possibilitats dels i les joves de Sant Andreu de poder independitzar-se accedint a un dret bàsic com és la vivenda.

Sant Andreu de Palomar a 16 de desembre de 2001

Per tot això, les Entitats i/o persones sotasignades
ens oposem al desallotjament del
Centre Social El Palomar
i creiem que espais com aquest son necessaris
per expresar altres formes de viure

signatura o segell:


tornar
Manifest Can Masdeu