ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP
manifestos i
opinions

El Ministeri de Defensa guanya la partida en el judici de les casernes - Jordi Corachàn
El Periódico 22/07/03

• L'advocat de l'Estat evita la nul.litat del procés i la sentència es coneixerà d'aquí a uns quants dies
• Els defensors afirmen que si hi ha desallotjament "el conflicte d'ordre públic està garantit"

La sort ja està tirada en el conflicte de les casernes de Sant Andreu. Després del judici celebrat ahir per la demanda del Ministeri de Defensa, els 500 immigrants asseguraven que posseïen el "títol moral" que legitima l'ocupació, tot i que es convertís en "paper mullat" durant la sessió. Entre els assistents a la vista, el sentiment era de derrota.

A la sala, la jutge Isabel Gallardo, titular del Jutjat de Primera Instància 37, va rebutjar gairebé tots els plantejaments jurídics i socials que li van llançar els 13 advocats defensors. En les qüestions prèvies, la magistrada ja va refusar la nul.litat d'actuacions i, després, l'ajornament de la vista. Al seu parer, no hi va haver indefensió, ni irregularitats en les citacions, ni vulneració de drets.

PASSEIG MILITAR
Hi va haver moments de passeig militar per part de l'advocat de l'Estat, que representa els interessos del Ministeri de Defensa, propietari de les dues antigues casernes del passeig de Torras i Bages. El lletrat va aconseguir tirar endavant el judici malgrat el vendaval d'objeccions i que, a més, el procediment fos declarat d'urgència.

La impressió era que apallissaven la defensa una vegada rere l'altra. La diferència entre les parts només es va equilibrar al final, quan la jutge va acceptar que declaressin per escrit tant Defensa com l'ajuntament en els pròxims tres dies. Aquestes diligències finals tenen com a objectiu determinar si hi va haver consentiment explícit de l'Administració a l'ocupació.

 

 

Els advocats defensors van insistir que, per l'altre, es va produir l'abandonament de les instal.lacions fa cinc anys i, per un altre, van enviar desenes d'immigrants a les casernes des d'altres punts de Barcelona i des de les Canàries. A més, van subratllar que les finques, de 90.000 metres quadrats, no van estar vigilades durant aquest temps, i centenars d'immigrants ja s'hi van començar a instal.lar fa dos anys.

De mica en mica, els raonaments jurídics van donar pas als arguments socials. Un lletrat va vaticinar que si es fes el desallotjament "el conflicte d'ordre públic està garantit". Es va abordar el dret a la vivenda, les injustícies socials i l'ús del sòl. La sentència es pot conèixer la setmana que ve.

JUDICI ATÍPIC
Va ser un judici atípic. Poques vegades un procediment civil desperta tanta expectació. La magistrada va haver d'habilitar la sala d'actes per donar cabuda a 110 persones, però un nombre semblant va quedar al carrer. Els 40 periodistes acreditats van seguir les incidències per un circuit tancat de televisió.

No s'havien vist mai tants agents antiavalots de la Guàrdia Civil als jutjats. No hi va haver incidents, malgrat les declaracions extemporànies d'alguna veïna que buscava protagonisme. Al carrer, els immigrants cridaven: "Menys casernes i més papers".


difondrem en aquesta web totes les Opinions que ens arribin al Fòrum o per correu-e
sempre que no postulin per accions o postures xenòfobes, racistes, violentes o feixistes

webstap@sant-andreu.com
Fòrum STAP
WEB STAP pàgina d'inici