ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP
manifestos i
opinions

Pocs, però sorollosos - Juan Ruiz
El Periódico 08/08/03

• Els ocupants de Sant Andreu surten de les casernes per reclamar papers amb membres d'ONG
• Només se'n van manifestar 40, però es van fer notar al centre

"Acamparan aquí una altra vegada, com en la guerra de l'Iraq", diu una senyora que passa per la plaça de Sant Jaume. Al lloc s'hi concentren membres d'ONG, agents de la Guàrdia Urbana, periodistes i, naturalment, molts turistes. Excepte aquests, tots són aquí per assistir a la primera manifestació que els ocupants de Sant Andreu, entre 400 i 600, fan fora del barri.

Han passat 30 minuts de l'hora fixada i no se'ls veu per enlloc. "Deuen tenir por", assenyala un noi de la CGT. "La policia els ha parat al metro i no els deixa sortir", assegura una altra noia.

Falsa alarma. Des de la plaça de l'Àngel es comencen a sentir càntics i xiulets. "¡Papers sí, casernes no!", criden. S'acosten a la plaça pel carrer de Jaume I. Fan molt soroll, però són molt pocs. A penes 40, una mica menys que els membres de les associacions.

Segons Yerko Toro, president de l'Assemblea d'Habitants de les Casernes de Sant Andreu, la poca assistència es deu a dos factors. El primer, climàtic: "És estiu". El segon, emocional: "Molts immigrants tenen por de sortir del recinte, perquè temen que l'Administració ho aprofiti per enderrocar el lloc que ocupen".


 

 

Per aquest xilè, la tasca de reallotjament que ha fet la Creu Roja és un engany. I això és el que han vingut a expressar davant l'ajuntament. "Ens diuen que ens donaran una residència gratuïta per un termini de tres mesos, però al final només ens concedeixen 15 dies en una pensió". Al seu voltant, l'ambient és festiu. "¡Papers sí, casernes no!" Un magribí balla break dance mentre d'altres toquen els bongos.

Els membres de les associacions semblen reticents a barrejar-se amb els ocupants. Es col.loquen a la banda de muntanya de la plaça. Tenen un aspecte seriós. Els immigrants, alineats al costat de l'ajuntament, continuen cantant i xiulant. Més que una manifestació conjunta, semblen dos bàndols enfrontats. Al final, totes dues faccions fan un cercle al voltant de la plaça. Llegeixen un manifest que responsabilitza l'administració de la situació a les casernes. L'acte s'acaba amb més balls, percussió i càntics. La majoria dels immigrants consideren difícil que la manifestació serveixi per gaire.

No obstant, un motxiller suís que passava per la plaça buscant sostre sí que ha tret rendibilitat de l'acte. "¿Em puc quedar amb vos- altres?", pregunta a uns immigrants de Ghana. "És clar", responen ells. Avui dormirà a les casernes de Sant Andreu.


difondrem en aquesta web totes les Opinions que ens arribin al Fòrum o per correu-e
sempre que no postulin per accions o postures xenòfobes, racistes, violentes o feixistes

webstap@sant-andreu.com
Fòrum STAP
WEB STAP pàgina d'inici