Adéu a l'antena del pànic - Jordi Subirana
El Periódico 12/08/05

• Veïns de l'Eixample aplaudeixen la clausura d'una instal.lació il.legal que vinculen amb diversos casos de càncer.
• Temen que Telefónica demani llicència per tornar-la a connectar.


A Josep Terré, un veí del número 24 del carrer de Marquès del Campo Sagrado, a l'Eixample barceloní, li agrada pintar. Abans ho solia fer a la terrassa del seu pis, però farà cosa d'un any l'home va decidir no sortir més per "por" de les radiacions de l'antena de telefonia instal.lada al terrat del número 22. A l'edifici de Terré, situat entre el carrer de Comte de Borrell i la Ronda de Sant Pau, es van diagnosticar en els últims anys uns 10 casos de càncer. No ho poden demostrar, però hi ha veïns que relacionen les malalties amb la instal.lació.

L'antena, que es va muntar sense llicència fa més d'una dècada, va ser desconnectada el 28 de juny i a mitjans de juliol es van desmuntar la vintena d'antenes auxiliars. El fet es va portar a terme després d'un llarg procés administratiu i judicial. El 2003, l'Ajuntament de Barcelona va obrir un expedient. Al maig del 2004, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va ordenar desconnectar i desmantellar la instal.lació, una decisió que va ratificar l'octubre del mateix any al desestimar un recurs de l'empresa Telefónica.

Pressió dels residents
Com que durant mesos l'activitat no va cessar, el govern local va sol.licitar l'entrada judicial, encara que abans que arribés l'ordre, Telefónica va anunciar el 20 de juny del 2005 que havia decidit tancar la instal.lació. En tot aquest procés hi va jugar un paper determinant la pressió exercida pels veïns i els comerciants de la zona.

Els veïns, després de la desconnexió, es mostren alleujats. "Pensar que està fora de servei ens tranquil.litza", diu Asunción Cuartero. Terré, fins i tot, es planteja tornar a sortir a pintar a l'aire lliure. Però reconeixen que no oblidaran l'experiència.

Operaris amb mascaretes
"Durant anys vam viure la psicosi de l'antena", explica Joan Rosset, un altre veí. "Des d'una de les finestra de casa meva veia els operaris treballar amb mascaretes", relata Juliana Salla. Però el pitjor, segons Cuartero, "és veure que tantes persones que viuen en el mateix edifici que tu no tenen salut".

A la finca hi ha diversos casos de càncer, entre ells el de Miguel, el porter, un home molt estimat al barri i que va ser operat recentment. Algunes persones van morir. No obstant, no es pot provar que les malalties tinguin l'antena com a causa. "Cap metge s'atreveix a certificar-ho", explica Xavier Viadé, el president de la comunitat. La resolució judicial del maig del 2004 tampoc va admetre les al.legacions que va presentar CCOO --a petició de la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona-- sobre un suposat risc sanitari.

Petició d'investigació
"No només estem afectats nosaltres. A tota l'illa de cases hi ha unes 90 persones malaltes". Segons els veïns, a més a més dels malalts de càncer, hi ha gent amb les defenses baixes, persones amb alteracions sanguínies, migranyes i altres malalties i insomni. Els ciutadans opinen que passa alguna cosa i que donat el nombre d'afectats el més normal seria que les administracions obrissin alguna investigació.

Des del terrat del 24 del carrer de Marquès de Campo Sagrado es tenen excel.lents vistes de Barcelona. La Sagrada Família, la muntanya de Montjuïc i la Torre Agbar semblen estar a l'abast de la mà.

En un dels extrems del terrat es veu el pal de la mastodòntica antena, encara sense desmantellar. Viadé apunta que entre els veïns existeix la por que si no treuen la torre "és perquè Telefónica vol demanar els permisos per tornar- la a posar en marxa, aquesta vegada dins de la legalitat. El que volem és que es compleixi d'una vegada la sentència judicial, que obliga a desmantellar tota la instal.lació".

Fonts municipals neguen que Telefónica hagi fet cap pas per obtenir una llicència que li permeti muntar l'antena en el mateix emplaçament. L'última comunicació que tenen de l'empresa és del 20 de juny. En ella informa que desconnectarà l'antena i demana al consistori que trobi una solució per seguir prestant servei. L'ajuntament assegura que tant el suport de les antenes auxiliars com la torre seran desmuntades.

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
DRET A PODER DORMIR

ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPFòrums STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP