Condemnat l'ajuntament per permetre el soroll d'aires condicionats - Patrícia Castàn
El Periódico 27/07/05

Una nova sentència culpa l'ajuntament per no haver actuat per evitar els sorolls que martiritzen desenes de veïns.


El cas s'ha saldat amb la condemna a l'ajuntament a indemnitzar --per violació de drets fonamentals-- els quatre veïns que es van atrevir a litigar contra el consistori. No obstant, els veïns encara no tenen clar que el malson acústic que els pertorba des del 1997 arribi a la seva fi.

Afectats dels carrers de Cinca i Torras i Bages, a Sant Andreu, han lluitat durant anys perquè es precintés un local de Telefónica, que té els sistemes de refrigeració en un pati d'illa de cases, com va informar aquest diari el mes d'octubre passat. En aquell temps, els veïns estudiaven demandar l'ajuntament, que havia tractat de precintar la central en dues ocasions, però havia acceptat la negativa de Telefónica davant la possibilitat de deixar sense servei els abonats.

Finalment, tan sols quatre veïns es van atrevir a fer el pas, de la mà de l'advocat Lluís Gallardo, que ha conclòs amb una sentència del jutjat contenciós administratiu número 6, que condemna l'ajuntament per "una abusiva deixadesa de funcions". El mateix consistori va constatar l'excessiu soroll, però va actuar amb "insuficient eficàcia", s'assenyala en la sentència.

PATIMENTS
El jutge conclou que l'ajuntament, "a l'haver permès que no cessés el soroll prenent de manera contundent les mesures que l'ordenament li permet i el cessament de l'activitat de manera immediata amb les primeres queixes, ha vulnerat els drets fonamentals invocats pels recurrents".

Per això, continua, "l'avaluació dels patiments físics i psíquics que suporten amb certesa segons el sentit comú els demandants amb el consegüent detriment d'una vida agradable personal, familiar i social, i la consegüent pèrdua de qualitat de vida que això comporta, porta a reconèixer com un valor mínim indemnitzatori" 6.000 euros per a cada un dels quatre demandants, així com els costos judicials, que hauran de pagar entre el consistori i l'empresa.

Un portaveu veïnal va expressar ahir la seva satisfacció per la sentència. Encara que la indemnització és "ridícula", el col.lectiu només vol que els sorolls s'acabin. Sospiten, no obstant, que l'agonia es pot prolongar, perquè l'ajuntament no ha acceptat el trasllat de la refrigeració, segons un projecte recolzat pels veïns.

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
DRET A PODER DORMIR

ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPFòrums STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP