75 sensors vigilaran les antenes de telefonia - Antonio Madridejos
El Periódico 17/06/05

• La Generalitat crea una xarxa automàtica per mesurar radiacions.


La Generalitat instal.larà en els pròxims tres mesos 75 sensors de radiofreqüència per controlar el nivell de radiacions d'unes quantes antenes de telefonia mòbil escollides en un mostreig per tot Catalunya. Els aparells analitzaran les emissions durant les 24 hores del dia, de forma ininterrompuda, i informaran immediatament un centre de control si alguna de les instal.lacions supera el llindar legal. Tots els registres diaris quedaran gravats.

En cas que els sensors detectessin una anomalia, tècnics de la Generalitat es desplaçarien al lloc per comprovar d'on procedeixen les radiacions --hi podria haver diverses antenes als voltants-- i si se superen realment els límits de la legislació catalana. Si fos així, s'informaria l'ajuntament i l'operadora, que hauria de reduir la potència de la seva instal.lació (o assumir les sancions previstes a la llei).

La iniciativa, una prova pilot que s'ampliarà l'any que ve, l'han posat en marxa els departaments d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació (DURSI) i Medi Ambient, el centre de telecomunicacions CTTI i l'associació de municipis Localret. L'empresa Wavecontrol, una spin off nascuda a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), n'ha desenvolupat la tecnologia.

El primer assaig amb cinc antenes ha confirmat que cap s'acostava als llindars de la legislació catalana, més restrictiva que l'espanyola. Concretament, les emissions van vorejar els cinc volts per metre, mentre que la norma catalana n'estableix un límit de 27.

El conseller Carles Solà, del DURSI, va afirmar que el control de les antenes té com a grans objectius "tranquil.litzar els veïns" oferint "dades objectives". De fet, les queixes veïnals estan frenant el desplegament de les noves antenes d'UMTS, vitals per al desenvolupament d'internet a través del mòbil. Es calcula que Catalunya necessitarà duplicar el nombre d'antenes --de 4.000 a 8.000-- per poder desenvolupar la xarxa de tercera generació.

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
DRET A PODER DORMIR

ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPFòrums STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP