75 sensors vigilaran les antenes de telefonia - Antonio Madridejos
El Periódico 17/06/05

Ľ La Generalitat crea una xarxa automÓtica per mesurar radiacions.


La Generalitat instal.larÓ en els pr˛xims tres mesos 75 sensors de radiofreqŘŔncia per controlar el nivell de radiacions d'unes quantes antenes de telefonia m˛bil escollides en un mostreig per tot Catalunya. Els aparells analitzaran les emissions durant les 24 hores del dia, de forma ininterrompuda, i informaran immediatament un centre de control si alguna de les instal.lacions supera el llindar legal. Tots els registres diaris quedaran gravats.

En cas que els sensors detectessin una anomalia, tŔcnics de la Generalitat es desplašarien al lloc per comprovar d'on procedeixen les radiacions --hi podria haver diverses antenes als voltants-- i si se superen realment els lÝmits de la legislaciˇ catalana. Si fos aixÝ, s'informaria l'ajuntament i l'operadora, que hauria de reduir la potŔncia de la seva instal.laciˇ (o assumir les sancions previstes a la llei).

La iniciativa, una prova pilot que s'ampliarÓ l'any que ve, l'han posat en marxa els departaments d'Universitats, Recerca i Societat de la Informaciˇ (DURSI) i Medi Ambient, el centre de telecomunicacions CTTI i l'associaciˇ de municipis Localret. L'empresa Wavecontrol, una spin off nascuda a la Universitat PolitŔcnica de Catalunya (UPC), n'ha desenvolupat la tecnologia.

El primer assaig amb cinc antenes ha confirmat que cap s'acostava als llindars de la legislaciˇ catalana, mÚs restrictiva que l'espanyola. Concretament, les emissions van vorejar els cinc volts per metre, mentre que la norma catalana n'estableix un lÝmit de 27.

El conseller Carles SolÓ, del DURSI, va afirmar que el control de les antenes tÚ com a grans objectius "tranquil.litzar els ve´ns" oferint "dades objectives". De fet, les queixes ve´nals estan frenant el desplegament de les noves antenes d'UMTS, vitals per al desenvolupament d'internet a travÚs del m˛bil. Es calcula que Catalunya necessitarÓ duplicar el nombre d'antenes --de 4.000 a 8.000-- per poder desenvolupar la xarxa de tercera generaciˇ.

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
DRET A PODER DORMIR

ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPFòrums STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP