Els edificis de Barcelona tenen 50 antenes de mòbils il·legals - Joaquim Elcacho
AVUI 09/06/05

El 10% de les 477 bases de telefonia instal·lades no disposen de la llicència municipal obligatòria.
L'Ajuntament amenaça de precintar els aparells sense permís.


Els edificis de Barcelona acullen 477 antenes o estacions base de telefonia mòbil, però 50, és a dir, el 10,5 per cent, són il·legals, segons les dades actualitzades del sector d'Urbanisme de l'Ajuntament de Barcelona. Del total d'antenes sense llicència ambiental (l'antiga llicència d'activitats), 35 instal·lacions corresponen a la companyia Telefónica, 11 a Amena i 4 a Vodafone. En cinc dels casos d'antenes il·legals, les denúncies presentades pels veïns i l'Ajuntament de Barcelona han provocat sentències judicials que obliguen a tancar les instal·lacions. Tot i aquestes sentències, cap de les antenes implicades ha estat encara clausurada i desballestada.

Tècnics de l'Ajuntament de Barcelona han explicat que, en tots els casos coneguts, les empreses propietàries de les antenes il·legals han estat requerides perquè regularitzin la seva situació abans de dos mesos (des que es descobreix la il·legalitat). L'expedient de disciplina d'activitats que s'ha obert en aquests casos inclou l'exigència d'aturar temporalment l'activitat i l'amenaça de precintar la instal·lació en cas de desobediència. Atès que moltes d'aquestes antenes il·legals no podrien ser regularitzades d'acord amb l'actual normativa urbanística de Barcelona, les operadores de telefonia mòbil opten per desatendre la petició municipal i aprofitar al màxim la tramitació judicial del seu cas (que es pot allargar dos o tres anys).

Un cas flagrant
Un dels casos més flagrants d'incompliment de la legalitat és la base de telefonia mòbil del número 24 del carrer Marquès del Campo Sagrado. L'antena va ser instal·lada el 1992 sense llicència i denunciada pels veïns. Després d'un llarg procés judicial, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en va ordenar el desmantellament el 21 d'octubre de l'any passat.


L'Ajuntament va demanar una ordre judicial per executar la sentència, però Telefónica, propietària de l'edifici on hi ha l'antena, es va negar a permetre-hi l'accés dels funcionaris municipals. Ara l'Ajuntament espera una nova ordre municipal que autoritzi l'entrada a l'edifici. Des de fa mesos els veïns de la zona, que culpen l'antena de diversos casos de càncer, esperen amb delit que l'Ajuntament de Barcelona faci complir l'ordre judicial.

4.600 a tot Catalunya
Catalunya té instal·lades actualment unes 4.600 estacions base de telefonia mòbil, segons les dades facilitades pel conseller de Medi Ambient i Habitatge, Salvador Milà, en una resposta parlamentària donada a conèixer aquesta setmana. Segons els controls del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació i les entitats de control acreditades, totes les antenes de telefonia mòbil que s'han analitzat compleixen actualment les distàncies de protecció establertes en el decret 148/2001. No obstant això, d'acord amb les dades exposades pel conseller Salvador Milà, el 5% de les 4.600 antenes de mòbil de Catalunya, és a dir, 230 antenes, "han necessitat algun tipus de modificació, com ara l'increment de l'alçada de la instal·lació o modificació del down tilt" [inclinació de l'antena]. La resposta parlamentària, datada el 19 de maig, indica que "d'acord amb la informació facilitada per l'Ajuntament de Barcelona, 28 instal·lacions de les 465 existents a la ciutat no disposen encara de la preceptiva llicència ambiental". En tot cas, Medi Ambient recorda que les competències per controlar les antenes de telefonia mòbil corresponen als Ajuntaments, exceptuant les que, per la seva potència o la ubicació en zones d'interès natural, han de ser controlades directament per la Generalitat.


tornar a la pàgina d'aquesta opinió
DRET A PODER DORMIR

ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPFòrums STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP