Ordre judicial per desmuntar una base il·legal a Barcelona -
AVUI 15/04/05

Els veïns tenen por, ja que a l'edifici del costat s'han donat catorze casos de càncer en els últims quatre anys.


Els veïns del número 22 del carrer Marquès del Campo Sagrado, al barri de Sant Antoni de Barcelona, lluiten des de fa uns quants anys contra una antena de telefonia mòbil instal·lada a l'edifici del costat que funciona sense llicència d'activitat ni ambiental des del 1992. Tot i no ser l'única instal·lació d'aquestes característiques que opera il·legalment a la ciutat -n'hi ha prop d'una trentena-, en aquest cas hi ha una sentència ferma del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que en va ordenar el desmantellament el 21 d'octubre de l'any passat. Però, malgrat el veredicte judicial, la batalla dels veïns continua, ja que després de mig any la sentència encara no s'ha executat i l'antena continua en funcionament, cosa que ha obligat l'Ajuntament de Barcelona a sol·licitar una ordre judicial per procedir a desmuntar-la. La regidora del districte de l'Eixample, Assumpta Escarp, va garantir dimecres passat als veïns que disposaran de l'ordre judicial en un termini de 15 a 20 dies.

L'antena de la discòrdia està situada al número 24 de Marquès del Campo Sagrado, en un edifici de Telefónica. L'Ajuntament de Barcelona assegura que a finals del 2004 va intentar precintar la instal·lació, però que Telefónica no va deixar entrar els tècnics a l'edifici. Els veïns han donat un darrer vot de confiança a l'Ajuntament, però exigeixen el compliment immediat de la sentència. "Hi ha molta angoixa entre els veïns de la zona", afirma el president de la comunitat del número 22, Xavier Viadé. Només al seu edifici, on viuen un centenar de persones, s'han donat catorze casos de càncer -sobretot leucèmies i tumors cerebrals- en els últims quatre anys, els dos darrers diagnosticats recentment al porter de la finca i a un professor jubilat. Segons Viadé, una veïna ha recollit fins a 80 casos de càncer a l'illa d'edificis que envolta l'antena.

Els veïns són conscients que ara per ara no s'ha demostrat científicament la relació entre els casos de càncer i l'emissió d'ones electromagnètiques de les bases de telefonia mòbil. De fet, la sentència va deixar de banda els arguments lligats a la salut i es va basar estrictament en la manca de llicència, segons explica l'advocat de l'Associació Assistència de l'Usuari-Consumidor que ha portat el cas, José Antonio Jiménez. Amb tot, els veïns demanen que es faci un estudi epidemiològic a la zona, ja que consideren que la incidència de càncer és especialment elevada. "Volem que la comunitat científica entri d'una vegada a estudiar el tema, tal com va recomanar l'Organització Mundial de la Salut", reclama Antoni Oller, veí del carrer Marquès del Campo Sagrado i tècnic de medi ambient de Comissions Obreres.

L'advocat Jiménez explica que situacions com aquesta es donen amb "massa freqüència" i que sovint és difícil precintar antenes, "fins i tot amb una sentència judicial a favor". Antoni Oller afegeix que, en aquest cas, hi ha l'agreujant que a menys de 100 metres de la base de telefonia mòbil hi ha equipaments que, segons la normativa que regula la instal·lació d'antenes, cal protegir de forma especial: dues escoles (al carrer Aldana amb Comte Borrell i a Viladomat amb Campo Sagrado), una guarderia (a la ronda de Sant Pau) i uns pisos tutelats per a gent gran.

De moment, l'Ajuntament de Barcelona va assegurar a l'AVUI que té la intenció de "desmuntar i fer desaparèixer" l'antena de Marquès del Campo Sagrado. Això sí, Telefónica els ha avançat que ha estat treballant per reajustar les instal·lacions del voltant per tal que assumeixin l'activitat que aquesta antena deixarà de fer.

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
DRET A PODER DORMIR

ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPFòrums STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP