L'antena del pànic - Parícia Castàn
El Periódico 06/04/05

• Veïns de l'Eixample denuncien que Telefónica manté una instal.lació il.legal malgrat que el jutge va ordenar retirar-la.
• La relacionen amb nombrosos casos de càncer a la zona.


La leucèmia de Miguel, el porter de l'edifici número 24 del carrer del Marquès del Campo Sagrado, situat a l'Eixample, ha desencadenat el "pànic" entre els seus veïns, que fa anys que temen que una antena de telefonia mòbil que corona el número 22 té relació amb els nombrosos casos de càncer diagnosticats al carrer. Però la malaltia de Miguel, un home conegut i estimat al barri, ha multiplicat l'alarma. "Ja són massa", es lamentava ahir una veïna.

L'antena instal.lada per Telefónica no té llicència, és il.legal. Provar-ne la nocivitat és realment difícil, i per això els veïns van recórrer a la justícia al.legant, abans de tot, la falta de permisos. El jutge els va donar la raó i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va desestimar el mes d'octubre del 2004 el recurs interposat per Telefónica. Però han passat més de cinc mesos i l'antena encara no s'ha mogut del lloc. "I cada vegada hi ha més casos de càncer", es lamenta Xavier Viadé, president de la comunitat de veïns del número 24, que conviu fa anys amb la mastodòntica antena al costat de la finestra del seu sobreàtic.

Llista creixent
En el transcurs dels últims quatre anys, els veïns interrogats ahir recordaven almenys una desena de casos de càncer, amb cinc morts. La majoria són leucèmies, càncer de medul.la òssia i tumors cerebrals. Més alarmant encara resulta el còmput efectuat per una altra veïna, que ha recorregut tots els blocs de pisos pròxims a l'antena i ha comptabilitzat "més de 80 casos", tal com va donar a conèixer en una trobada celebrada dilluns passat amb representants del districte, entre els quals hi havia la regidora Assumpta Escarp i el segon tinent d'alcalde, Jordi Portabella.

Els veïns culpen l'ajuntament de la ciutat que la sentència encara no s'hagi executat. El govern local ho va intentar el mes de desembre passat, però aleshores Telefónica va exigir una ordre judicial amb què no es comptava. Ahir, fonts municipals van afirmar que hi havia hagut una descoordinació entre el districte i l'àrea d'urbanisme.

Un portaveu de Telefónica va manifestar a aquest diari que la companyia no va permetre l'accés als agents que havien de precintar la instal.lació "perquè s'ha de seguir el procediment reglamentari i presentar la documentació". Està previst que el precintament definitiu, amb ordre judicial inclosa, arribi en el transcurs dels pròxims dies.

Els veïns, mentrestant, viuen amb la por ficada al cos. Gisleno, veí de l'immoble més afectat, el número 24, també és víctima del càncer. No té proves que l'antena sigui la causant del seu mal, però considera que el nombre de casos és suficient perquè "algú ho investigui". "En poc temps han mort de càncer fins i tot dues dones, mare i filla, que vivien al mateix pis", afegeix la seva dona. "I una altra senyora té un tumor al bulb raquidi i un altre en un pit", afegeixen.

A Gisleno li van detectar el seu mieloma en una revisió rutinària, i per això ha pogut plantar cara amb eficàcia a la malaltia. Però se sent impotent al veure que cap administració reacciona.

Antoni Oller, que és un altre veí del mateix carrer i també és sindicalista, ha batallat durant anys per eliminar l'antena. A través de CCOO, va aconseguir que investigadors de l'Hospital Universitari de La Fe, de València, viatgessin a Barcelona, on van explicar els possibles efectes de la contaminació electromagnètica. Els veïns van començar a donar forma a les seves sospites, però encara no poden demostrar res.

L'actual instal.lació no té llicència ambiental i la seva activitat no s'ajusta en absolut a la sol.licitada fa més d'una dècada. Ara, l'empresa mira de legalitzar-la. Els veïns es neguen a presentar al.legacions contra la legalització fins que l'actual antena es desmantelli. "Demanem abans de tot la retirada", diu el president de la comunitat. Però també imploren un estudi epidemiològic i reclamen que "a partir d'ara es compleixi la normativa", diu Viadé.

Els afectats recorden que a la zona sota sospita hi ha dos col.legis de nens. I que el botiguer de l'edifici del davant té càncer, i dos veïns més del bloc de la cantonada també. El gasoliner de l'altra cantonada va morir recentment del mateix mal. I la llista no s'acaba mai, però ningú dóna una explicació.



tornar a la pàgina d'aquesta opinió
DRET A PODER DORMIR

ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPFòrums STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP