habitatge públic
de lloguer
a les casernes
BCN inicia les primeres vivendes a les casernes de Sant Andreu - Albert Ollés
El Periódico 18/11/08

• Les dues promocions, de 221 pisos, conformaran una nova façana al passeig de Torras i Bages.
• El 2009 s'hi afegiran un edifici d'habitatges de lloguer social, una biblioteca i un complex sanitari.


La transformació urbanística de les antigues casernes militars de Sant Andreu en un espai residencial i d'equipaments serà el primer exemple palpable de la promesa municipal d'impulsar l'obra pública per plantar cara a la crisi econòmica i immobiliària. Malgrat la difícil situació actual, les grues s'instal.laran el mes que ve al costat muntanya del solar per començar a construir les primeres 221 vivendes, de les 2.000 previstes al pla. A més, l'any que ve començaran les obres d'un edifici de pisos de lloguer social, una biblioteca i un complex sanitari.

Les promocions i els equipaments seran executats per diferents operadors públics. En el cas dels pisos que es començaran a construir al desembre, que seran de protecció oficial, la titular és Regesa, una societat del Consell Comarcal del Barcelonès. Es tracta de dues promocions amb façana al passeig de Torras i Bages, on crearan, de manera integrada (vegeu el gràfic), un nou front edificatori. El mateix passarà a la part posterior dels edificis, unida en una illa interior comuna.

CONSTRUCCIÓ EN 24 MESOS
La primera promoció consta de 118 pisos, 122 places d'aparcament subterrani i vuit locals i ha estat dissenyada per Manuel de Solà-Morales (responsable del projecte de reforma de les casernes) i Lucho Marcial. Al seu costat s'hi construirà la segona, de 103 vivendes, 111 aparcaments i 4 locals, obra de Manel Ruiz Sánchez. El termini d'execució és de 24 mesos, amb un cost conjunt de 19,2 milions d'euros.

L'abril del 2009 s'hi unirà una tercera promoció, també consecutiva, amb 161 pisos de lloguer social per a joves i gent gran, a més a més de 42 places d'aparcament i tres locals. Aquesta es troba actualment en fase de tramitació legal. Una part de l'edifici connecta amb la biblioteca que es construirà al seu costat, contigua a la ja finalitzada comissaria dels Mossos d'Esquadra, que fa cantonada amb el passeig de Santa Coloma. Aquesta part s'aixecarà al mateix temps que els pisos de lloguer, però el centre de lectura s'executarà posteriorment. La promoció la firma Josep Llinàs, artífex de la premiada biblioteca de Jaume Fuster, a la plaça de Lesseps.





També per a l'any que ve, però al costat mar del solar, està previst començar la construcció per part de la Generalitat d'un complex sanitari format per un Centre d'Atenció Primària (CAP), un altre de sociosanitari i un tercer de salut mental. Tots tres formaran una franja d'equipaments amb façana al carrer de Fernando Pessoa, on acaba d'inaugurar-se el CEIP Eulàlia Bota i estan previstos --tot i que encara sense projecte-- una guarderia, més vivendes socials per a gent gran i un poliesportiu.

EDIFICIS DRETS
Davant d'aquest front, a l'altre costat del carrer, s'ha enllestit un altre equipament, el Taller Escola Barcelona (TEB). I al darrere s'hi construirà un residència d'estudiants, la seu de l'ONG Intermón- Oxfam i un centre cívic. En aquesta part del solar encara hi ha edificis drets vinculats a les casernes, propietat del Ministeri de Defensa. En alguns hi resideixen famílies de militars, amb les quals s'està negociant el reallotjament.

L'espai del costat muntanya ja està net d'antigues construccions i, a més de la comissaria i les vivendes de Regesa, està previst construir-hi una residència, un centre de dia i apartaments per a gent gran, i un alberg per a joves. Tot això combinat amb vials i zones verdes, i pisos de promoció privada, que estan paralitzats per la crisi.

ACCELERAR EL PROJECTE
"Tant la inauguració del CEIP Eulàlia Bota com l'inici dels primers pisos de promoció pública acceleraran el projecte i evidenciaran davant dels veïns que ja és una realitat", va explicar a aquest diari la regidora de Sant Andreu, Gemma Mumbrú.

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
Sant Andreu Per Les Casernes
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP