habitatge públic
de lloguer
a les casernes
La crisi fa repuntar l'oferta de pisos de fins a 240.000 euros a BCN - Patrícia Castan
El Periódico 25/04/08

• El percentatge de vivendes disponibles per sota d'aquest preu s'ha duplicat respecte al del 2006.
• Els problemes dels joves per obtenir una hipoteca frenen la venda d'immobles petits.


Fa un parell d'anys els pisos petits, primera vivenda de molts joves i parelles, eren la peça estrella de moltes immobiliàries de Barcelona. Les vivendes per sota de 240.000 euros eren les que més sortida tenien i més solien escassejar. Però la crisi immobiliària ha fet tant de forat a la ciutat que, encara que llavors hagués semblat increïble, l'oferta de pisos petits torna a despuntar i a preus molt més assequibles que els de fa dos anys. El percentatge de pisos per sota d'aquest preu gairebé s'ha doblat als principals portals immobiliaris d'internet, i se situa al voltant del 18% del total de l'oferta. En districtes com Nou Barris, amb tot, arriba al 41%.

Un reportatge realitzat per aquest diari l'octubre del 2006 constatava la tendència a l'extinció dels pisos de menys de 240.000 euros (40 milions de pessetes), mentre que els de menys de 210.000 euros ja eren anecdòtics. Els qui s'independitzaven o formaven una parella demanaven aquesta mena de pisos, amb unes hipoteques similars a pagar un lloguer. En aquell moment, les principals webs immobiliàries (on conflueix l'oferta d'agències i de particulars) oferien menys d'un 10% dels seus pisos en venda per sota d'aquell preu màxim per a molts primers compradors. Idealista.com disposava de 479 pisos d'una borsa total de 5.024.

REGATEJOS IMPENSABLES
Un any i mig després, el mateix portal ofereix aquesta setmana 6.742 pisos en venda a la ciutat, amb 1.094 (el 16,3%) a menys de 240.000, dels quals 486 costen menys de 210.000 euros. A Fotocasa.es, 1.739 pisos de 9.534 de disponibles estan per sota dels 40 milions de les antigues pessetes i fins i tot 1.089 estan a menys de 35 milions de pessetes.

Un responsable comercial d'una agència immobiliària, que no vol ser esmentat, admet la "caiguda en picat" de la venda de pisos, que porta a impensables situacions de regateig que no es coneixien des de feia anys. En el cas dels pisos més assequibles, i tot i que acostumava a ser el producte amb més rotació, la venda s'ha congelat fins i tot malgrat els evidents ajustos de preu. "Fa dos anys, si haguéssim disposat de l'oferta d'avui dia, i amb aquests preus, ens hauríem fet d'or. Però ara que hi ha estoc, encara que molts joves busquen pis es fan enrere pels problemes amb les hipoteques".

Problemes dobles: d'una banda, els bancs amb prou feines les concedeixen i, d'una altra banda, els tipus d'interès fan que molts clients acabin optant per un lloguer, mentre esperen a veure com evoluciona el mercat.

RECUPERAR LA NORMALITAT
El responsable d'una altra gran immobiliària barcelonina indica que la suposada crisi del sector ha servit perquè algunes zones de Barcelona recuperin la normalitat de preus, després d'uns quants anys de bogeria. Són els casos de 'barris' com Sants, Sant Andreu i Nou Barris, per exemple. Així, amb dades obtingudes des dels principals portals immobiliaris, l'oferta de pisos per sota de 240.000 euros és gairebé nul.la a Sarrià-Sant Gervasi. A l'Eixample, Idealista.com només n'ofereix 45 (d'un total de 1.109 pisos en venda) d'aquestes característiques. Però a Ciutat Vella, ja arriben gairebé al 30% dels pisos en venda, cosa que posa de manifest que els immigrants també han deixat de comprar malgrat que l'oferta és més assequible que aquests últims anys, indiquen les mateixes fonts.

Nou Barris és el districte amb més pisos assequibles (el 41% estan per sota d'aquest preu a Idealista.com), i també abunden en zones com Sants-Montjuïc (22,5%) i a Sant Andreu, on s'acosten al 20%.

MILLORS PRODUCTES
Qualitativament, l'oferta també ha millorat. Si l'any 2006 els preus més ajustats se solien limitar a pisos baixos o a últimes plantes sense ascensor, moltes vegades en condicions precàries, i amb espais útils de 30 a 40 metres quadrats, ara per menys de 240.000 euros es poden trobar fins i tot vivendes d'uns 70 metres quadrats. De 50 a 60 metres, l'oferta també és abundant, i en molts casos fins i tot es tracta d'immobles reformats. També és comú que els preus es rebaixin periòdicament respecte al preu de sortida. I que els subproductes (en pèssimes condicions d'habitabilitat) hagin deixat de tenir compradors.

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
Sant Andreu Per Les Casernes
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP