habitatge públic
de lloguer
a les casernes
El preu dels pisos catalans puja més que la mitjana espanyola - Francisco J. de Palacio
El Periódico 19/04/08

• La vivenda lliure ha augmentat en un any el 4,5% a Catalunya i el 3,8% a Espanya.
• Tarragona sobresurt amb una alça del 6,1% anual i el 2,5% trimestral.


El preu de la vivenda lliure a Catalunya ha pujat un 4,3% els últims 12 mesos. Aquest increment és una mica inferior al de la inflació registrada al març (4,5%), però encara està per sobre de l'alça que van experimentar els preus dels pisos en el conjunt d'Espanya (3,8%). El valor de les vivendes ja és inferior a l'IPC i per tant, en termes reals, el Ministeri de la Vivenda reconeix que el preu dels pisos baixa per més que asseguri que només "s'estabilitza al voltant de la inflació".

Les dades oficials aportades ahir per Vivenda confirmen que el 2008 ha començat amb els preus de l'habitatge congelats, perquè entre els mesos de gener i març amb prou feines van pujar el 0,8% a Espanya i el 0,3% a Catalunya. Únicament a Astúries, Galícia, Ceuta, Melilla, el País Basc, Andalusia, Múrcia, Extremadura i les Canàries se segueixen revaloritzant els immobles per sobre de l'IPC.

A Catalunya, a Girona i Lleida les vivendes encara estan una i tres dècimes respectivament per sobre de la inflació, malgrat que a les terres de ponent va baixar l'1,4% el primer trimestre. Tarragona se'n va desmarcar amb una pujada del 6,1% anual i del 2,5% trimestral.

La diferència entre vivenda nova i usada és significativa. Al març, el preu mitjà del metre quadrat dels pisos amb menys de dos anys d'antiguitat es va situar en 2.094 euros, cosa que suposa un increment del 5,1%. El metre quadrat de la de segona mà estava en 2.102 euros i era un 3,3% més car.

La vivenda protegida és la que més ha pujat (7,8%), i això la fa més rendible per als constructors. Tot i això, l'últim trimestre de l'any es van iniciar 29.152 pisos protegits, el 15,6% menys.

TARRAGONA, L'EXCEPCIÓ
A Catalunya el preu del metre quadrat dels pisos nous és de 2.450,4 euros (4,6% més), però en el trimestre amb prou feines va pujar unes dècimes o fins i tot va baixar el 3% a Lleida. Una altra vegada Tarragona en va ser l'excepció amb una revalorització del 6,4% anual i del 3,2% trimestral. La vivenda usada a Catalunya segueix per sobre de la mitjana, ja que, excepte Barcelona (3,7%), a la resta de províncies va pujar el 5,8%.

Potser el que més reflecteix "l'ajust necessari en el sector", segons el ministeri, és que a Espanya es van iniciar 532.117 vivendes lliures l'últim any i 107.272 en el primer trimestre, en tots dos casos el 20% menys. Això voldria dir que s'està aconseguint un equilibri entre oferta i demanda --que no existia quan s'iniciaven 700.000 vivendes anuals-- i que es culminarà quan els promotors aconsegueixin vendre tot el seu estoc. La mitjana raonable per a Vivenda són 500.000 pisos a l'any.

La desacceleració també afecta el preu del sòl, que ha baixat el 2,7% fins als 277 euros el metre quadrat. Fins i tot en municipis de més de 50.000 habitants ha arribat a baixar el 4,9%. A Catalunya va descendir més del 15%, sobretot a Barcelona (-15,7%) i a Girona (-9,7%).

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
Sant Andreu Per Les Casernes
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP