habitatge públic
de lloguer
a les casernes
La venda de pisos de menys de 350.000 euros cau un 80% en dos anys - Eva Garcia Pagan
El Punt 19/03/08

El 60% de trucades a API són per lloguer.

La venda de pisos de segona mà de menys de 350.000 euros ha caigut un 80% en el primer trimestre de l'any si es compara amb l'any 2006, segons les previsions de Comprarcasa, la xarxa immobiliària del Col·legi d'API. Per contra, va créixer l'interès pel lloguer, i un 60% de les trucades a API van ser per aquest concepte.

Segons l'informe fet sobre una mostra d'un miler d'habitatges que s'actualitza cada mes, el preu dels pisos de segona mà a la ciutat de Barcelona ha caigut un 3% en el primer trimestre de l'any 2008 en comparació amb el mateix període de l'any passat. En el període estudiat, el valor mitjà dels immobles ha disminuït en set dels onze districtes de la capital, amb caigudes màximes d'un 15% (a les Corts) i amb pujades a Gràcia (+2%), Sant Martí i Sants-Montjuïc (+1%) i Horta-Guinardó (+5%). Altres zones en què han baixat els preus són Sant Andreu (-9%), Eixample Dret (-6%), Zona Alta (-3%), Eixample Esquerre (-3%), Ciutat Vella (-2%) i Nou Barris (-3%).

El president del Col·legi d'API a Barcelona, Joan Ollé, explicava ahir, però, que en els primers tres mesos de l'any i si es compara amb el mateix període de l'any 2006, el nombre d'operacions de compravenda de pisos de menys de 350.000 euros ha caigut un 80% per les dificultats d'accedir a una hipoteca i perquè «ara, per comprar, es necessita tenir uns estalvis previs», va dir Ollé.

Arran d'aquestes dificultats, els API han constatat, a través de la xarxa Comprarcasa, que la petició d'habitatges de lloguer creix, «tot i que no hi ha mercat de lloguer», va lamentar Juan José Aguilera, president de Comprarcasa. En els últims mesos, un 60% de les trucades de petició d'informació rebudes en la xarxa immobiliària han estat per pisos de lloguer, en què s'han encarit els preus a un ritme del 10% interanual.

Així, malgrat que les estadístiques reflecteixen una tendència al reajustament moderat dels preus dels habitatges, «el cert és que a peu del carrer la sensació és una altra», segons va explicar ahir Joan Ollé. «No és que no hi hagi demanda o que no es venguin i comprin pisos, sinó que el mercat de la compravenda d'habitatges ha deixat de ser un mercat universal, a l'abast de tots els ciutadans, per convertir-se en un mercat restringit al qual només poden accedir una part reduïda de ciutadans», va argumentar.

Malgrat tot, els API consideren que els inversors s'estan retirant del mercat espanyol i «o bé desapareixen o bé es traslladen a països amb més rendibilitats, com ara els països de l'est d'Europa», segons Ollé.

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
Sant Andreu Per Les Casernes
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP