habitatge públic
de lloguer
a les casernes
Sant Andreu accelera els pisos socials a la seva antiga caserna - David Placer
El Periódico 14/03/08

• Els promotors construiran les vivendes protegides abans que les privades.
• Les entitats exigeixen més rapidesa en les obres dels equipaments.


La transformació de les antigues casernes militars de Sant Andreu ha rebut un impuls final. El districte s'ha reunit aquesta setmana amb els veïns i les entitats del "barri" per presentar els detalls del projecte urbanístic, que ha tingut l'aprovació veïnal, amb alguna puntualització. Les associacions han demanat al districte accelerar les obres dels equipaments i reservar un percentatge de la vivenda només per a habitants del "barri".

Els promotors, seguint els acords amb l'ajuntament, començaran aviat les obres públiques i deixaran les privades per executar-les posteriorment. Més de la meitat dels treballs s'iniciaran aquest any, va informar ahir Gemma Mumbrú (PSC), regidora del districte.

Dos blocs d'immobles protegits, que sumaran un total de 225 vivendes, es començaran a construir aquest estiu. A més a més de la comissaria dels Mossos, que està operativa, l'escola primària serà la primera obra que es finalitzarà en el conjunt, propietat del Consorci de la Zona Franca, que suma uns 35.000 metres quadrats.

L'ajuntament espera inaugurar el centre educatiu el pròxim mes de setembre, però no desmuntarà els mòduls prefabricats on estudien els nens de manera provisional, en previsió de la possibilitat que s'endarrereixin les obres.

El districte estudiarà l'opció de substituir les vivendes de preu concertat pels lloguers vitalicis, amb contractes de 75 anys, però que no es poden heretar.

"Aquesta forma ens sembla més adequada quan l'ajuntament fa un esforç per adquirir sòl. Estudiarem si es pot aplicar aquesta fórmula o si estem obligats a construir pisos de compra, per tractar-se d'un vell projecte", va dir la regidora.

EXIGÈNCIES VEÏNALS
Algunes associacions exigeixen a l'ajuntament la reserva d'una quota exclusiva per als habitants del "barri" que vulguin accedir als pisos protegits. "Hem de dialogar amb totes les entitats, perquè n'hi ha algunes que estan en contra de la reserva. Hem de vetllar pels interessos dels veïns, però que això no signifiqui ser insolidaris amb altres barcelonins", va dir Mumbrú.

Aquest projecte encara haurà de superar l'expropiació d'unes 20 vivendes --la majoria estan en mans de viudes--, adquirides a la zona per mitjà de familiars que treballaven a l'Exèrcit. A més a més dels pisos, el projecte de transformació de les casernes té previst la construcció d'àrees verdes, un centre social, una biblioteca, una residència per a persones grans i discapacitats, un centre sanitari i una seu per a una oenagé.

El districte considera que la reforma urbanística, que anirà a càrrec de l'arquitecte Manel Solà, ajudarà a cohesionar els barris que històricament han estat separats per fàbriques o instal.lacions militars. La transformació de la zona no contempla la conservació de cap element arquitectònic de les antigues casernes, ja que l'ajuntament no creu que hi hagi cap component rellevant.

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
Sant Andreu Per Les Casernes
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP