habitatge públic
de lloguer
a les casernes
El Robin Hood dels pisos torna a la càrrega amb 3.000 vivendes més - Juan Ruiz Sierra
El Periódico 10/03/08

• El promotor José Moreno demana sòl a 8 pobles de Madrid per construir gairebé a preu de cost.
• Les cases tindran més de 70 metres quadrats i el preu oscil.larà entre 110.000 i 120.000 euros.


Un any després que entregués les últimes claus, José Moreno continua rebent trucades cada dia. Si es tracta d'un desconegut, el seu telèfon emet una melodia dolçament anodina. "No, ja no queda cap pis en venda", diu llavors. Si és un conegut, sona una rumba famosa. Ara, mentre Moreno condueix un vell tot terreny pel seu barri, La Avanzada, a Fuenlabrada (Madrid), el crida un conegut, un tal Santi que treballa en un centre municipal per a la joventut.

"José, tens tothom revolucionat. Han sabut que tornes a construir i no paren de dir-me on s'han d'apuntar. Estan revolucionats". "I més que es revolucionaran", contesta pel mans lliures.

José Moreno --exmilitant maoista, pouaire de professió, responsable d'una escudella de 30.000 racions, la més gran de la història segons el llibre Guinness, i, vet aquí el motiu de les contínues trucades telefòniques, promotor de vivendes gairebé a preu de cost-- ha tornat a la càrrega a la seva zona d'influència, el sud de la comunitat de Madrid. Durant aquest últim mes, els ajuntaments de vuit municipis han rebut una carta en què Moreno els demana una altra vegada terrenys per construir barat: un total de 2.900 pisos en urbanitzacions amb parc, zona esportiva i piscina per 110.000 euros si són de 70 metres quadrats i 120.500 si són de 80.

COM FER-HO
Impossible, diran alguns. Possible, dirà Moreno. "Ja ho he fet abans --continuarà el promotor si posen en dubte la viabilitat de les seves empreses--. Vaig acabar de construir l'any passat a Fuenlabrada 402 pisos que no superaven els 88.000 euros. Vagi a parlar amb els propietaris de les vivendes i veurà com és veritat. Va ser un projecte que va sortir publicat a tot arreu i que va fer que els mitjans de comunicació, tan aficionats a aquestes coses, em bategessin com el Robin Hood dels pisos.

Ara farem el mateix, però de forma gairebé 10 vegades més ambiciosa. I amb una de les empreses més potents del sector, Fomento de Construcciones y Contratas. Tot de primera qualitat, ho sent. ¿El secret? El secret és que els ajuntaments atorguin el sòl a preu baix a la meva cooperativa, La Nueva Avanzada, i, més que res, en la comissió que m'emporto jo, que no superarà el 3%, quan la resta de promotors en volen treure, com a mínim, un 12%. Els preus de la vivenda estan pels núvols per culpa de la cobdícia dels promotors".

Llavors Moreno posarà un exemple: "A Fuenlabrada, que és el mercat que més conec, moltes empreses han baixat el preu dels pisos fins a 60.000 euros, a causa de la crisi immobiliària. Imagina't el marge de benefici que tenien abans, si poden permetre's una baixada així". A mitjans del 2007, aquest diari va calcular quants diners havia renunciat a guanyar l'insòlit promotor immobiliari amb la urbanització de 402 pisos, aquella que provoca que avui el seu telèfon segueixi emetent rumbes i insípides melodies: al voltant de 135 milions d'euros. "La meva família em preguntava abans si era idiota --reconeix--. Ara ja s'han fet a la idea".

Ara ja ha demostrat que el seu model per combatre l'especulació en el totxo funciona. Ara, segons explica, ja no provoca desconcert. Només un interès desmesurat: no existeixen a Madrid ofertes com la seva. Ara vol que els ajuntaments li permetin aixecar pisos gairebé a preu de cost. Diversos consistoris ja s'hi han mostrat receptius. "I si no ens els donen --vaticina--, em mobilitzaré per denunciar-ho, encara que alguns diguin que el moviment ciutadà està mort".

Continua sent maoista. I promotor immobiliari.

Des de Madrid fins a Gràcia -
El Periódico 10/03/08

LA CONVERSIÓ
Fa una mica més d'una dècada, José Moreno, antic regidor de l'avui desaparegut Partit dels Treballadors, es va convertir en el Robin Hood del totxo. Amb el mateix mètode que ara, Moreno va crear una cooperativa, va comprar terrenys a l'Ajuntament de Fuenlabrada, va contractar una constructora i va aixecar 72 pisos, a sis milions de pessetes cada un. Després construiria 170 vivendes més, però no va ser fins a mitjans del 2007, en un moment en què els preus dels immobles pujaven cada setmana i la vivenda se situava a dalt de tot en les preocupacions dels ciutadans, que aquest pouaire de professió va saltar a la fama. La notícia va fer la volta a Espanya. Després la faria ell.

LA VISITA ALS OKUPES
Trucades de tot arreu, des d'Andalusia i Castella-la Manxa fins a Catalunya: un col.lectiu d'okupes barcelonins va voler que el promotor els instruís sobre el mètode Moreno.

Ell es va reunir amb ells a Gràcia, es va sentir "com si estigués una altra vegada en la clandestinitat", els va explicar això de la compra de terrenys municipals, la cooperativa i la baixa comissió que ell es quedava com a impulsor del projecte, va escoltar les seves preguntes i, tal com ho recorda ara, va acabar dient-los: "Les vostres idees poden estar molt bé, són meravelloses, però a vosaltres no us segueix ningú. Esteu completament allunyats de la realitat". Tot i així, Moreno defineix els seus amfitrions barcelonins com "gent molt maca". Per la seva dilatada trajectòria d'enfrontaments amb la policia --en el seu cas, sobretot amb la franquista--, el promotor estava allà més en la seva salsa que quan el van convidar a parlar a la Universitat Complutense de Madrid.

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
Sant Andreu Per Les Casernes
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP