habitatge públic
de lloguer
a les casernes
La frenada de la venda de pisos a BCN dispara les ofertes de lloguer - Patrícia Castan
El Periódico 04/03/08

• Particulars, inversors i constructores opten per arrendar les vivendes que no comercialitzen.
• Les escasses propostes per sota de mil euros al mes són les més buscades pels joves i les parelles.


Les petites immobiliàries estan en procés d'extinció a Barcelona, després d'haver suportat llargs mesos en què les vendes de pisos han caigut en picat. Però les agències especialitzades en lloguers han vist com la seva activitat es disparava de manera inversament proporcional: una allau de propietaris particulars, inversionistes i constructores estan optant per oferir vivendes --que no aconsegueixen vendre-- per llogar, amb el resultat que Barcelona disposa de la principal oferta d'immobles en arrendament dels últims anys. Els cartells als portals, les webs immobiliàries i les mateixes agències donen fe de la nova tendència. ¿El més sol.licitat? Els pisos d'entre 800 i 1.100 euros. El preu mana per sobre de la situació.

La venda de pisos a Barcelona va començar a perdre força el 2006, i al llarg de l'any passat va baixar fins a arribar a l'actual situació, en què algunes agències immobiliàries supervivents a aquesta crisi xifren fins i tot en un 75% el descens de les transaccions. Arran d'aquest nou panorama han aparegut en escena noves figures, al marge del tradicional patrimonialista interessat a obtenir rendes mitjançant l'arrendament de propietats, explica Óscar Gorgues, director general de Forcadell.

NOVA CONJUNTURA
Al cabal habitual de pisos de lloguer s'hi han afegit ara els aportats per particulars que fa mesos que intenten vendre el seu pis per assumir el pagament d'un altre habitatge que ja han comprat i que, empesos per la urgència, opten per llogar el primer; també hi ha els inversionistes que ara no veuen rendible la venda de les vivendes que van comprar per revendre, i les constructores que veuen com ara les promocions triguen molts mesos a despatxar-se i trien posar els pisos en lloguer, encara que sigui temporalment, per afrontar els seus deutes, detalla Gorgues.

El centre de Barcelona continua sent la zona més buscada, perquè és a l'abast d'executius o treballadors de passada que poden permetre's mensualitats més altes. A aquest grup s'hi uneixen els que volen viure al cor de la metròpoli. I l'Eixample ho nota en forma de preus més alts (a uns 15 euros per mes el metre quadrat, respecte als 12 euros predominants en moltes altres zones). Però són molts els qui, al tractar-se d'una vivenda temporal, sacrifiquen preferències de situació --opten pels districtes més pròxims al centre-- per pagar menys, segons coincideixen uns quants comercials del sector entrevistats.

Fonts del portal immobiliari idealista.com constaten que les demandes de pisos de lloguer s'estan disparant per damunt del que era habitual. Així, a la seva web, el gener passat van registrar més de 219.000 recerques de clients disposats a comprar, respecte als 259.000 que pretenien llogar. Aquesta última xifra suposa un creixement del 38% respecte al mateix mes del 2007. "Per primera vegada les recerques de lloguer han sigut superiors a les de compra", destaca un responsable. A nivell de demandes, el 24,4% s'han concentrat a l'Eixample, seguides d'un 11,4% a Ciutat Vella, un 10,2% a Sarrià-Sant Gervasi i un 9% a Gràcia. L'última posició és per a Nou Barris, amb el 2,2%.

L'administració Fides Pisos, especialitzada en lloguers, viu a peu de carrer la nova conjuntura. "Abans rebíem cada dia unes 40 trucades d'interessats a llogar, ara són més de 70", explica el seu director, Jorge Ruestes. L'especialista matisa que són moltes les persones que es decideixen a arrendar en lloc de comprar, mentre esperen a veure com evoluciona el mercat, però també estan limitades en els seus pressupostos, i per això busquen pisos gairebé inexistents o bé opten per renovar els seus actuals contractes i es resignen al que tenen perquè no poden pagar més.

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
Sant Andreu Per Les Casernes
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP