habitatge públic
de lloguer
a les casernes
La vivenda usada ha baixat un 2% a BCN durant el 2007 - Patrícia Castan
El Periódico 27/12/07

• Un informe assenyala que els preus només han pujat un 1,4% a Sarrià-Sant Gervasi i cauen fins a un 6,3% a Sant Andreu.

Comprar un pis usat a Barcelona és avui dia més barat que fa un any i mig. El 2007 està a punt de finalitzar amb un balanç que semblava impossible els últims anys: el preu de la vivenda usada ha caigut un 2%, després d'anys d'imparables ascensos. El fre ha afectat nou dels 10 districtes de Barcelona, encara que no en la mateixa mesura. Segons l'informe d'Idealista.com, un dels principals portals immobiliaris d'Espanya, només Sarrià-Sant Gervasi manté el ritme, amb un augment de l'1,4%. De manera general, vendre un pis a la capital catalana no només exigeix aplicar retallades de preu, sinó que també cal molta més paciència. Les hipoteques són més cares i els que abans volien canviar de vivenda s'han plantat a l'espera de veure si la bombolla es desinfla més, de manera que les vendes s'han parat notòriament.

La radiografia d'Idealista.com ausculta un per un tots els districtes i molts dels principals barris barcelonins per establir un diagnòstic que no és fatalista, però sí que resulta molt menys eufòric que els últims anys. El preu del metre quadrat a final d'aquest any és de 4.769 euros, enfront dels 4.865 de fa un any. La caiguda és lleu, però significativa a la gràfica de la ciutat des del 2002. Aquell any els pisos van pujar un escandalós 30,2% en un any --segons la mateixa font--. Els anys posteriors, els increments van ser del 16%, el 18,3% i el 15,2%, fins a arribar al 2006, en què es va quedar en una pujada del 8,2%. Ara, la corba comença a declinar decididament, després de tres trimestres de lleus però contínues baixades.

ZONES A LA BAIXA
La situació difereix en funció de les zones, però en general perd força. Les baixades més contundents les ha viscut Sant Andreu, detallen fonts del portal immobiliari, on fa un any el metre quadrat valia 4.355 euros, enfront dels 4.079 (un 6,3% menys) actuals. Sant Martí també afronta un descens del 4,4%, mentre que Nou Barris baixa un 3,4% i es consolida com el més econòmic de la ciutat, a 3.709 euros el metre quadrat. Al llistat de rebaixes va seguit de prop per Horta-Guinardó, que ja és un 2,9% més econò- mic que el desembre del 2006.

Altres districtes que habitualment són més cars tampoc s'han salvat de les caigudes de preus. És el cas de Gràcia (2,5% anual, després de cinc descensos trimestrals seguits). La resta de zones pateixen reduccions menys significatives.

El rànquing oposat, el dels districtes més cars, segueix encapçalat per Sarrià-Sant Gervasi. El seu augment de preus anual podria ser, no obstant, enganyós, ja que l'últim trimestre també ha experimentat una baixada del 2%, cosa que el situa en 5.914 euros el metre quadrat, per sota dels sis mil que havia superat fa uns mesos.

La segona zona d'or continua sent les Corts, en l'actualitat a 5.534 euros el metre quadrat, seguida per l'Eixample, que es queda en 5.157 euros, després de baixar un 1,6% anual. Aquests són els tres únics districtes que superen la barrera dels 5.000.

En un estudi més detallat, per 'barris', es constata que en 23 dels 30 analitzats s'han registrat descensos de preus. El més acusat ha estat al Poblenou (Sant Martí), amb una decreixença del 8,9%. Fonts del portal immobiliari ho atribueixen al fet que la falta de serveis en algunes zones ha provocat que "els propietaris rebaixin considerablement les seves pretensions per poder vendre els seus immobles". Altres 'barris' amb fortes caigudes són el nucli de Sant Andreu (8%), la Barceloneta (6,9%), a Ciutat vella, la Verneda, a Sant Martí, i la dreta de l'Eixample. Per contra, pugen lleugerament barris com el Poble-sec, Sant Gervasi i Sant Antoni, entre altres. Entre els més cars, per sobre dels 6.000 euros, se situen només dues zones: Pedralbes (6.880 euros el metre quadrat) i Sarrià (6.408).

Un estudi de la mateixa font elaborat l'estiu passat ja revelava que un de cada tres pisos havia de ser rebaixat per tenir sortida. De totes maneres, la mitjana de temps per vendre'ls (segons l'exposició dels seus anuncis) era el mes d'octubre passat de 183 dies, davant dels 135 de l'any passat.

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
Sant Andreu Per Les Casernes
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP