habitatge públic
de lloguer
a les casernes
Almenys 17 joves es queden sense pis per un error municipal - David Placer
El Periódico 30/10/07

• L'ajuntament va incloure els interessats en un sorteig equivocat i ara els nega la vivenda.
• Els perjudicats s'agrupen en una plataforma i reclamen que es torni a repetir tot el procés.


Almenys 17 guanyadors d'un pis protegit en el sorteig del febrer passat es quedaran sense vivenda per un error municipal. Els beneficiaris, procedents de diversos barris de la ciutat, van ser inclosos en una llista exclusiva per a habitants del barri Maresme-Besòs i van resultar guanyadors. Ara l'ajuntament els nega la vivenda i els acusa de no haver-se adonat a temps de l'equivocació administrativa que els va arrossegar al bombo equivocat.

Onze de les persones afectades iniciaran aquesta setmana la creació d'una associació per exigir el pis que van obtenir en el sorteig. La seva advocada, Margarida Rodríguez, demanarà una indemnització a l'ajuntament per l'error massiu i es planteja impugnar la totalitat del procés. "Esperem arribar a un acord, però si no és possible, interposarem un recurs contenciós administratiu davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya", va dir Rodríguez.

Les associacions de veïns dels barris del Poblenou i Maresme-Besòs van firmar fa quatre anys un conveni amb l'ajuntament per reservar a veïns de la zona el 33% de les 4.000 vivendes projectades al lloc. Els perjudicats van ser inclosos en dues llistes exclusives per al barri Maresme- Besòs, malgrat que tots van especificar la seva adreça en les sol.licituds i les van entregar en barris diferents de Maresme-Besòs.

Els dos llistats de guanyadors a la zona sumen 108 pisos. D'aquesta manera l'error administratiu repetit enfosqueix el 15% del sorteig.

ERROR EN CADENA
L'ajuntament encara no ha sabut explicar la raó per la qual s'ha comès el mateix error, almenys, 17 vegades. ¿Fallada humana? ¿Error informàtic? Els responsables municipals només han contestat que estudiaran les queixes.

Malgrat això, les autoritats consideren que els joves són culpables per no haver advertit l'Administració del seu error en el moment que es van publicar les llistes provisionals abans del sorteig. Els advocats de l'ajuntament han explicat als beneficiaris que no tenen els drets dels guanyadors del pis sinó "expectatives de dret".

El principal agreujant del creixent culebró dels pisos municipals és que els responsables de l'Institut Municipal d'Urbanisme, organitzador del sorteig i que llavors presidia Ricard Frigola, no van comprovar si els interessats complien els requisits abans del concurs. Una vegada declarats els guanyadors, l'ajuntament va verificar els resultats i es va adonar que molts no complien les exigències.

LLISTES D'ESPERA
L'incompliment de requisits ja havia estat previst i es van elaborar llistes d'espera que dupliquen i fins i tot tripliquen les dels guanyadors. En les promocions de Maresme-Besòs, els registrats al llistat de reserva encara no han estat cridats per reemplaçar els perjudicats. "Sóc cinquena i encara no m'han dit res. Em penso que ja em dono per vençuda", va dir Lucy Sos. Joan Sans, el primer seleccionat en el sorteig de pisos de règim general, va explicar que els responsables municipals li van demanar que firmés una renúncia als seus drets com a adjudicatari del pis i ell s'hi va negar.

"Ha sigut un procediment molt irregular. Intentar que un adjudicatari renunciï als seus drets adquirits és una actuació abusiva i fora de la legalitat", explica l'advocada dels joves afectats. La majoria dels defenestrats han demanat a l'ajuntament una explicació escrita per la denegació dels pisos. Molts d'ells encara esperen la justificació. "Em sento enganyat. Tenia la il.lusió que tenia un pis al febrer. A l'agost em van dir que no i encara espero una explicació formal", va dir Miguel Ángel Blanco, un dels afectats.

Només una afectada ha rebut un raonament de la denegació. La resta només té explicacions verbals i un full en què els avisen que han estat rebutjats perquè no estaven empadronats al barri.

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
Sant Andreu Per Les Casernes
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP