habitatge públic
de lloguer
a les casernes
Milers de manifestants reclamen un habitatge digne a Barcelona -
VilaWeb 07/10/07

El col·lectiu V de Vivienda titlla el Pacte Nacional per l’Habitatge de ‘màrketing preelectoral’,
i considera que afavoreix l’especulació.


La concentració per defensar el dret a l’habitatge i denunciar l’especulació urbanística va aplegar ahir a la tarda a Barcelona entre 1.800 manifestants, segons la Guàrdia Urbana, i 5.000, segons els organitzadors. El col•lectiu V de Vivienda va carregar fort en contra del Pacte Nacional per l’Habitatge 2007-2016, que està previst que el govern català, juntament amb els partits, promotors i constructors signin dilluns. Segons V de Vivienda, la llei afavoreix l’especulació i la ‘màfia immobiliària’.

I és que el col·lectiu considera que el Pacte fomenta que els pisos nous siguin majoritàriament de compra, en comptes de destinar-los al lloguer. Així mateix, V de Vivienda diu que el Pacte aposta per la construcció d’immobles nous, quan hi ha molts pisos que estan buits i no compleixen la seva funció social. A més a més, el col•lectiu creu que la nova normativa degrada el territori. Per tot això, el lema de la concentració a la Plaça Sant Jaume era: ‘Amb aquesta llei i aquest pacte no tindrem una casa en la puta vida’.

Els joves d’EUiA hi assisteixen, però amb matisos
Alternativa Jove-Joves d’EUiA va participar a la concentració, però va emetre un comunicat per deixar clar que no compartien el manifest de V de Vivienda. En concret, el jovent d’EUiA discrepa de la crítica a la Llei de l’habitatge que prepara el govern català, ja que entenen que, per primera vegada, es considera l’habitatge com un ‘servei públic’, mentre que durant el mandat de Pujol s’entenia com un producte més de mercat, regulat simplement per la llei de l’oferta i la demanda.

Acord del govern amb els promotors
En les últimes setmanes, el govern ha modificat la llei de l'Habitatge per mirar d'arribar a un acord amb els grups de l'oposició i amb els promotors i constructors.

El tripartit ha rebaixat alguns punts del projecte incial (pdf). Per exemple, a priori el projecte obligava a destinar per llei el 20% de sòl a habitatge protegit en totes les promocions privades de més de dos mil metres quadrats que es construeixin en un centre urbà. Però el govern ha arribat a un acord amb l'Associació de Promotors i Constructors d'Edificis (ACPE) perquè l'obligació sigui a partir de cinc mil metres quadrats.

Un altre punt que s'ha modificat és el que fa referència a la solidaritat urbana. L'article inicial fixava que tots els municipis de més de tres mil habitants tenien l'obligació de disposar d'un 15% d'habitatge protegit en un termini de vint anys. La redacció final parla dels municipis de cinc mil habitants.

Els promotors també demanaven que el pacte no expirés el 2016, sinó més tard, però aquest punt no ha estat acceptat pel govern. El pacte preveu la construcció de cent seixanta mil pisos socials en els pròxims deu anys.

CiU i el lloguer forçós
CiU ha dit que negociaria fins a l'últim moment per mirar de sumar-se al pacte però hi ha un punt que considera un osbtacle: el lloguer forçós. El tripartit manté la intenció de forçar els propietaris a llogar les cases que estiguin desocupades durant més de dos anys, una mesura que la federació es nega a acceptar. De fet, CiU ha condicionat l'aprovació de pacte a la supressió d'aquest punt.

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
Sant Andreu Per Les Casernes
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP