habitatge públic
de lloguer
a les casernes
Un noi es queda sense pis oficial per error municipal - David Placer
El Periódico 07/10/07

OBSTACLES EN L'ACCÉS A LA VIVENDA PROTEGIDA
• El veí de Sant Andreu va ser inclòs en una llista exclusiva per als del Poblenou


Nou culebró en el sorteig de pisos protegits del 14 de febrer passat. L'Ajuntament de Barcelona ha retirat la vivenda oficial a un noi que va resultar guanyador en l'última adjudicació de 1.509 pisos. El motiu és que els responsables d'aquest sorteig van incloure per error Sergio Falder Guisado, de 30 anys, resident al 'barri' de Sant Andreu, en un sorteig especial reservat només per a veïns del Poblenou.

A causa de l'equivocació administrativa, l'adjudicatari no podrà tenir pis perquè no està empadronat en aquest barri. I l'ajuntament, que va cometre l'error administratiu, ara dóna la culpa al noi de no haver-se adonat de l'error quan es van publicar les llistes provisionals. El beneficiari ha perdut el dret a la vivenda i l'ajuntament només es compromet a estudiar un possible recurs de l'afectat.

El sorteig del mes de febrer ja havia estat objecte de crítica quan un error del notari va deixar sense vivenda el seu legítim guanyador. L'ajuntament va resoldre llavors l'embolic prometent-li un pis addicional.

Sergio Falder assegura que emprendrà accions contra l'ajuntament, perquè no va sol.licitar mai cap pis reservat per a veïns del Poblenou. "A mi m'agradaria més viure a la meva zona. De fet vaig anar al districte de Nou Barris a demanar informació i és allà on vaig entregar la meva sol.licitud. Ells sabien de sobres que no vivia al Poblenou i que m'era igual qualsevol barri. Ara m'he quedat sense el pis que tenia des del febrer", explica Falder. El cost de la vivenda, de 72 metres quadrats, se situa en uns 210.000 euros, la meitat del seu preu de mercat a la zona.

DADES SENSE COMPROVAR
Per a l'accés als pisos de protecció oficial, l'ajuntament exigeix diversos requisits: uns ingressos màxims, tenir menys de 35 anys quan s'apliqui a pisos per a joves i uns quants anys d'empadronament a la ciutat (dos per a lloguer i cinc per a compra).

Però l'ajuntament no comprova que els interessats compleixin els requisits en el moment de la sol.licitud, sinó que els verifica uns quants mesos després del sorteig. Els responsables municipals sostenen que no és factible verificar els papers abans del sorteig, a causa de l'elevat nombre d'interessats.

La falta de revisió prèvia fa que molts guanyadors siguin descartats després a causa de l'incompliment dels requisits i afavoreix els participants de la llista d'espera. "Em diuen que tinc la culpa de tot i que no tinc dret al pis per no haver-me adonat abans d'un error que van cometre ells. És totalment insòlit", explica Falder.

PISOS RESERVATS
A més a més dels requisits regulars, algunes vivendes del Poblenou exigeixen un empadronament al barri. Les associacions de veïns van negociar el mes de setembre del 2004 que una part dels pisos protegits del 22@ fossin destinats només als seus habitants per pal.liar el desequilibri immobiliari. L'ajuntament va acceptar reservar un 33% dels 4.000 pisos oficials projectats en el pla de vivenda als veïns del barri. Falder ara no compleix el requisit d'empadronament al barri del Poblenou i no podrà accedir al pis, malgrat haver nascut a Barcelona i haver viscut sempre a la ciutat. La seva situació no és exclusiva. Els cada vegada més exigents requisits en l'empadronament fan que els que s'hagin canviat de municipi els últims anys no puguin accedir a una vivenda.

Els immigrants recents i els que guanyin menys de 750 euros tampoc poden optar a pisos oficials. Les parelles joves amb fills tampoc tenen dret a la vivenda oficial per a joves, d'acord amb els requisits exigits per les promocions de pisos protegits als municipis metropolitans.

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
Sant Andreu Per Les Casernes
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP