habitatge públic
de lloguer
a les casernes

Un negoci d'excepció - Salvador Sabrià
El Periódico 26/04/06

• Una empresa privada catalana ha començat a promoure el lloguer social amb èxit econòmic.
• Visoren és una immobiliària singular, paral.lela a l'Administració.

La tendència a reduir el creixement dels preus dels pisos a Espanya afegida a l'increment d'ajudes oficials a les vivendes de protecció oficial (VPO) ha despertat l'interès de les immobiliàries privades per aquest segment de la construcció residencial, que fins fa ben poc temps ignoraven. Ho va confirmar l'informe de Planner-Asprima presentat al recent Saló Immobiliari de Madrid, en què s'arriba a la conclusió que la vivenda protegida és un dels productes amb més bones perspectives, que les immobiliàries aposten pel lloguer i que la rehabilitació ja està despertant l'interès del sector.

Al marge dels informes, a Catalunya ja hi ha una firma convençuda que el lloguer social és un bon negoci. Es tracta de Vivendes Socials en Renda (Visoren SL). La companyia va néixer el 2002. L'any passat es va adjudicar la promoció i la gestió de 1.012 pisos per llogar, que espera tenir acabats i en funcionament el 2007. Visoren és propietat de Construccions Pai, Construccions Riera, Proinosa i Tau-Icesa, quatre empreses especialitzades en la contractació, la construcció i l'explotació d'infraestructures i serveis públics.

El secret
¿Per què aquesta companyia va considerar rendible el lloguer social, si ni tan sols empreses públiques amb el sòl de franc l'hi consideraven? Ramón Ruiz, gerent de Visoren, explica que el truc és "l'experiència i la gestió integral que fa la mateixa empresa de tot el procés: des de la promoció, fins a la construcció i la gestió futura dels lloguers". L'altre avantatge és un model de negoci pel qual "l'Administració cedeix el sòl a Visoren per un període de 30 a 65 anys i, al final d'aquest termini, l'ajuntament recupera la titularitat de les vivendes construïdes. En molts casos el municipi cobra, també, un cànon per aquests terrenys durant tota la cessió. Es tracta d'aplicar a la vivenda un sistema semblant a la concessió d'una autopista o un aparcament".

Amb aquest esquema, l'empresa va optar a diversos concursos municipals i va guanyar davant d'ofertes presentades per fundacions, cooperatives, i caixes d'estalvis que no oferien millors condicions.

En aquest moment desenvolupen 218 promocions de futures vivendes de lloguer a Catalunya i 150 a la resta d'Espanya, amb gairebé un miler de pisos a la cartera.

"Per nosaltres és negoci allò que soluciona un problema a l'Administració, i vam veure clar que ho podia ser el lloguer social en un moment en què les condicions i les ajudes eren pitjors que ara. El temps ens ha donat la raó", comenta Ruiz.

El secretari general de Medi Ambient i Habitatge, Ricard Fernández Ontiveros, qualifica la iniciativa de Visoren d'"exemplar". A més a més de pal.liar l'escassetat de pisos socials de lloguer, el seu model crea una borsa pública estable d'aquestes vivendes. Al no ser ni una fundació, ni una entitat pública sense ànim de lucre, "no pot accedir, per llei, a adjudicacions directes de sòl de l'Administració, però sí per concursos, un sistema que molts ajuntaments es resisteixen a fer servir i que s'hauria d'estendre".

Iniciatives paral.leles
L'experiència de Visoren és única. Gairebé no hi ha altres iniciatives empresarials que apostin per la construcció de VPO de lloguer. Una de les més recents és la companyia creada entre les constructores FCC, Copisa i l'empresa de vivenda de la UGT, Qualitat i Habitatge. La presideix Miquel Valls, màxim responsable de la Cambra de Comerç de Barcelona. "El meu paper és d'equilibri entre el sindicat i les constructores. Vaig acceptar perquè considero que encara és molt difícil fer vivenda social i és bo que empreses de gran dimensió hi apostin. UGT garanteix la part social del projecte, i les constructores garanteixen que es faran els pisos amb rapidesa i rigor", explica Valls.

Ruiz està convençut que a Catalunya es començarien més pisos socials si es facilités l'accés del sector privat a les borses públiques de sòl i lamenta que "es deixin de banda els contractistes a l'hora de dissenyar polítiques de vivenda".

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
Sant Andreu Per Les Casernes
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP