habitatge públic
de lloguer
a les casernes

Loteria per emancipar-se - D.P.
El Periódico 24/04/06

• Els pocs afortunats que van aconseguir un pis de lloguer protegit viuen la seva independència en 36 metres quadrats.
• Un sorteig els va treure de casa dels pares Ambient únic.

Com totes les loteries, la que sorteja els pisos de l'ajuntament a joves menors de 35 anys té molts apostadors, però pocs afortunats. El premi és més que sucós: un contracte de lloguer per cinc anys en un pis per 180 euros al mes, tres o quatre vegades menys que els inflats preus de mercat a Barcelona.

Els que tenen la sort que el seu número sigui extret del bombo del Patronat de l'Habitatge aconsegueixen sortir de casa dels pares i obtenen la independència. La seva sort fa que vegin aquells 36 metres quadrats com un palau i els immensos passadissos on viuen fins a 19 veïns en una mateixa planta com un hotel de cinc estrelles, encara que les portes no tanquin bé perquè estan mal muntades i els passadissos s'inundin quan plou.

"Va ser un alleujament aconseguir això. Vaig buscar pis durant més d'un any, però només veia zulos pels quals em demanaven 500 euros. Els que estaven més bé costaven entre 700 i 800 euros, una quantitat que no podia pagar", explica Conchi García, de 30 anys, una de les guanyadores dels pisos de lloguer protegits del carrer de la Marina, 343. "No vaig quedar en el sorteig, sinó en la llista d'espera. Però algú va fallar i vaig poder entrar. Si no, encara viuria amb els meus pares", afegeix García. Al tractar-se d'una persona amb mobilitat reduïda, li van prometre una plaça de pàrquing, però al final no l'hi van donar perquè, segons fonts municipals, no hi havia prou places a l'edifici.

Primera casa
Un modern edifici al carrer de la Marina acull un total de 152 veïns: tots joves que comparteixen bugaderia i espais per estendre la roba, on se solen generar molts problemes. Un cartell a l'ascensor de l'edifici reclama una samarreta robada als estenedors comuns.

L'edifici compta amb innovacions d'estalvi d'energia, començant pels panells solars del terrat, però fins ara les plaques no han funcionat i els joves es queixen que el que estalvien de lloguer ho paguen de llum. "El mes passat vaig haver de pagar 140 euros de llum perquè la cuina i l'aigua calenta funcionen amb electricitat. Com que les plaques no funcionen, ens arriben aquestes factures", explica Lourdes Doñate, una altra veïna de Marina, 343.

L'ambient jove de l'edifici es respira des de l'entrada: desenes de bicicletes són aparcades al portal al costat d'un petit jardí. Els veïns solen organitzar reunions i en una ocasió van celebrar una festa en què van participar tots. A l'edifici es van reservar cinc pisos per a persones amb mobilitat reduïda. Yolanda Curull, de 35 anys, que depèn d'una cadira de rodes, va poder sortir de casa dels pares, però es queixa que el pis no està adaptat per a minusvàlids, com li havien promès. "Visc amb la meva parella i per això em defenso, però si estigués sola no podria ni cuinar", comenta.

Falta d'informació
Malgrat els possibles defectes i la tardança de l'administradora a efectuar les reparacions, els llogaters se senten privilegiats. "Amb aquest pis vaig perdre espai, però tot és nou, tinc independència i està molt ben ubicat. Hi vaig sortir guanyant", diu Lourdes Doñate.

Conchi García comenta que el lloguer barat li ha permès començar un curs de magisteri que, amb el pagament d'un lloguer de mercat, no hauria pogut acabar. Lourdes Doñate confessa que l'oportunitat li permet estalviar per comprar-se un pis en un futur, ja que el lloguer protegit només dura cinc anys.

Però la complaença dels afortunats contrasta amb la frustració dels que no van poder accedir al pis, no compleixen els requisits o desconeixen les promocions municipals. "M'havien parlat d'unes ajudes al lloguer, però no sabia res d'aquesta oferta", comenta Sebastian Hoeckle, de 26 anys, que va anar la setmana passada a demanar assessoria per llogar un pis a les oficines d'Hàbitat Jove, una borsa de lloguer que opera amb fons de la Generalitat.

La falta d'una oficina centralitzada fa que molts joves desconeguin totes les ajudes disponibles. "Em vaig assabentar de la promoció per un diari, perquè no tenia idea que això pogués existir", va comentar García. Mentre altres esperen tenir un destí similar, milers de joves anhelen guanyar la loteria a finals d'any. No la de Nadal, sinó la que s'organitzarà per sortejar els pròxims pisos.

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
Sant Andreu Per Les Casernes
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP