habitatge públic
de lloguer
a les casernes

Només l'1,6% dels aspirants obtenen un pis de lloguer protegit a Barcelona - David Placer
El Periódico 24/04/06

• L'última promoció per a joves a la ciutat va repartir 184 vivendes entre 11.029 interessats.
• Quatre entitats construeixen 777 pisos més, però són insuficients davant la creixent demanda.

Els elevats preus dels lloguers a Barcelona, inaccessibles per a la majoria dels joves, han ocasionat un augment vertiginós de la demanda de pisos protegits. En l'última entrega de vivendes regulades, només l'1,6% dels 11.029 sol.licitants van obtenir algun dels 184 pisos oferts. En l'anterior promoció, sortejada fa tres anys, el 5,5% va poder aconseguir els pisos, que tenen un lloguer d'entre 170 i 250 euros.

L'empresa Regesa (amb recursos del consell comarcal), Incasol (Generalitat), fundació Família i Benestar (empresa sense finalitat de lucre) i el Patronat Municipal de l'Habitatge (ajuntament) són les entitats que construeixen pisos protegits per a joves a Barcelona. Entre totes, actualment s'edifiquen 777 vivendes, algunes de les quals començaran a entregar-se a finals d'any.

Per poder-hi accedir, els joves han de tenir menys de 35 anys, ser espanyols, comunitaris o estrangers amb permís de residència de dos anys, no guanyar més de 2.500 euros bruts al mes, no ser propietari d'una vivenda i, com a novetat, estar empadronat a Barcelona des de fa almenys dos anys.

MÉS PROMOCIONS
Malgrat el creixent dèficit, la construcció de pisos protegits per a joves ha augmentat a Barcelona, segons Eugeni Forradellas, president del Patronat Municipal de l'Habitatge. El 26% dels pisos iniciats aquest any a la ciutat són de protecció oficial, un percentatge que augmentarà fins al 33% l'any que ve. La majoria està destinada a joves, i la resta a persones grans i famílies amb escassos ingressos o en situacions de risc.


Barcelona disposa actualment de 1.598 pisos de lloguer protegit per a joves. Forradellas afirma que, segons els objectius marcats al pla de vivenda 2004-2007, s'espera que 2.000 joves tinguin assignat aquest any un pis en condicions favorables. "Ja hi ha 3.000 vivendes iniciades, però els processos administratius són lents i els recursos limitats. La meta és que el 2010 tinguem 3.000 pisos per a joves", explica Forradellas.

Aquest any, el patronat disposa de 42 milions d'euros per a la construcció de vivendes protegides, cosa que representa un 2% del pressupost municipal. Mentre es construeixen les vivendes protegides, l'entrega de pisos s'executa a un ritme lent. La promoció de vivendes a Camp del Ferro 1-7 i Sardenya 158, entregada fa poques setmanes, va ser l'únic lliurament de pisos de lloguer per a joves que s'ha portat a terme en els últims tres anys a la ciutat.

REQUISIT POLÈMIC
En les últimes dues promocions de pisos protegits, efectuades per l'empresa Regesa i Benestar i Família, a més a més dels requisits exigits en entregues anteriors, s'hi va afegir la de l'empadronament com a mínim des de fa un parell d'anys. Amb aquesta exigència perden la possibilitat de presentar-se al concurs els joves que treballen a Barcelona però resideixen en un altre municipi o aquells que han residit en ciutats pròximes o s'han mudat de municipi en els últims mesos.

Forradellas afirma que "el requisit ha sigut polèmic" i que molts altres municipis exigeixen als joves haver estat empadronats al llarg dels últims cinc anys, "cosa que acaba beneficiant només els que han viscut tota la vida amb els pares i perjudica aquells que han buscat independència fora". Les exigències que es demanaran als candidats en els pròxims pisos protegits que se sortejaran a finals d'any encara no han estat acordades.

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
Sant Andreu Per Les Casernes
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP