habitatge públic
de lloguer
a les casernes

El preu del lloguer a BCN segueix pujant tot i que augmenta l'oferta - Patrícia Castan / RosaMari Sanz
El Periódico 22/03/06

• Arrendar vivenda a la ciutat costava el 2005 una mitjana de 807 €, un 11,3% més que el 2004.
• El cost de compra de pisos usats va pujar el 16%, fins a situar-se en 4.574 euros el metre quadrat.

Els barcelonins que van optar per llogar un pis a la ciutat en lloc de comprar-lo van pagar l'últim trimestre del 2005 una mitjana de 807,41 euros mensuals d'arrendament. L'escassa oferta de vivendes de lloguer a la capital catalana va créixer durant tot l'any un 10,2%, però no va evitar la pujada dels preus que, a finals d'any, van arribar als 12,29 euros per metre quadrat, segons l'últim informe de la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona. La mida mitjana de les vivendes llogades és de 71 metres quadrats.

La mateixa sort estan corrent els preus de venda dels pisos de segona mà a la ciutat, amb una pujada del 4% en el primer trimestre del 2006 i del 16% durant l'últim any.

El mercat del lloguer es va obrint pas a poc a poc a Barcelona, com reflecteix l'informe de la cambra. Al llarg de l'any passat es van registrar 23.982 altes de contractes d'arrendament i el volum de contractació de tot l'any va ser gairebé un 6% més elevat que el 2004, tot i que tendeix a créixer menys que el 2003 i el 2004. Per contra, hi va haver 16.980 baixes. El saldo final indica un balanç positiu de més de 7.000 nous pisos llogats, que suposen un 10% més que el 2004. Fonts de la cambra assenyalen que aquestes dades revelen que el parc de pisos de lloguer s'ha incrementat i que la rotació del mercat ha disminuït.

ELS DISTRICTES
Els 807,41 euros mensuals que va costar, de mitjana, el preu del lloguer l'últim trimestre del 2005 suposen un increment de l'11,65% sobre el mateix període del 2004. No obstant, la mitjana dels augments durant els quatre trimestres se salda en un 11,35%. En preus per metre quadrat, la mitjana de l'any va ser d'11,82 euros; però, en l'últim trimestre, de 12,29.

Per districtes, la cambra destaca que l'Eixample ha deixat de copar una quarta part de l'oferta de lloguers de la ciutat: es queden en el 22,85%. Els districtes que més han incrementat la seva oferta de lloguers són Sant Martí, Nou Barris i Horta-Guinardó.

Pel que fa als preus, Sarrià-Sant Gervasi es va mantenir al capdavant l'últim trimestre de l'any passat, amb una mitjana de 1.020,36 euros mensuals (amb pisos mitjans de 84 metres quadrats), mentre que Nou Barris és el districte que resulta més econòmic, amb un cost mitjà de 655,39 euros (63 metres quadrats), seguit de Sant Andreu.



COST PER METRE
El districte que va presentar més increment al llarg del 2005 va ser Ciutat Vella, un 15,83%. En referència al preu per metre quadrat, les Corts es va col.locar en la primera posició a finals d'any, amb 13,38 euros.

En l'apartat de compravenda, el preu de la vivenda de segona mà a Barcelona s'ha incrementat un 16% durant l'últim any, cosa que ha situat el cost mitjà per metre quadrat en 4.574 euros. Les dades dels últims tres mesos, que mostren una pujada del 4%, apunten a un cert alentiment en els districtes més econò- mics, com Sant Andreu, que s'ha abaratit un 2%, i Nou Barris, on els preus s'han estancat, segons l'estudi trimestral de Comprarcasa, xarxa immobiliària integrada per agents de la propietat immobiliària (API). Les últimes xifres interanuals situaven el creixement en un 19%.

Sarrià-Sant Gervasi segueix sent el districte més car de la ciutat, amb un preu mitjà per metre quadrat de 5.527 euros, seguit de l'Esquerra de l'Eixample (5.106 euros) i les Corts (5.092 euros). A continuació se situen la Dreta de l'Eixample (4.861 euros), Ciutat Vella (4.606 euros), Sant Martí (4.513 euros), Sants-Montjuïc (4.236 euros) i Horta-Guinardó (4.115 euros). Tots ells han registrat un increment d'entre un i tres punts percentuals respecte del trimestre anterior, excepte Ciutat Vella, que s'ha encarit un 8%.

EL MÉS BARAT
Nou Barris segueix sent el més econòmic, amb un cost mitjà de 3.137 euros per metre quadrat. El segueix Sant Andreu (3.756 euros), l'únic districte que ha experimentat un abaratiment del 2% sobre el trimestre anterior.

En termes interanuals, i segons les dades de l'estudi, el districte que ha registrat un encariment més important ha estat les Corts, amb una pujada del 20%, seguit de Sant Martí (19%), l'Esquerra de l'Eixample (18%), la Dreta de l'Eixample, Horta- Guinardó, Sant Andreu i Nou Barris (17%), Ciutat Vella (15%), Sarrià-Sant Gervasi (14%) i Gràcia i Sants-Montjuïc (13%).

tornar a la pàgina d'aquesta opinió
l'entrecomillat i la cursiva de la paraula 'barri' són de la WEB STAP
Tornar
AJStA
Assemblea de Joves de St. Andreu
JOC
Joventut Obrera Cristiana
ACO
Acció Catòlica Obrera
MCJ
Moviment Cristià de Joves
A.VV.
Sant Andreu de Palomar
Casernes de Sant Andreu
Fòrum STAP
webstap@sant-andreu.com
ubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAPubicació de STAPWEB STAP - Pàgina IniciSTAP Superfície ComercialMenjar i Beure a STAPLa Salut a STAPles Comunicacions a STAPLa Història de STAPLes Entitats de STAPLa Cultura i l'Esport a STAPels Andreuencsper què la WEB STAP